ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
Φωτο: Shutterstock

ΙΕΛΚΑ: «Έκρηξη» τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αναμένουν οι καταναλωτές

Το 80% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, ενώ το 87% αναμένει αυξήσεις τιμών σε αρκετά είδη, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Υπέρ της άποψης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα τάσσεται το 80% των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, με το μεγαλύτερο ποσοτό εξ αυτών να θεωρεί ότι αυτή η αρνητική επίδραση θα διαρκέσει πέραν του τρέχοντος έτους. 

Η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανικού Εμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.000 καταναλωτών στο διάστημα 5 - 10 Απριλίου και  αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την αντιλαμβανόμενη επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

 

Η πλειοψηφία του κοινού καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού 30% και φόβου 26% για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 14% και 19% αντίστοιχα. Το 19% του κοινού νιώθει ανασφάλεια, το 13% ανησυχία και το 15% άγχος. Μόλις το 8% νιώθει αδιαφορία. Και πάλι τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι χαμηλότερα, με το 19% μάλιστα να δηλώνει πλέον αδιάφορο για την ύπαρξη του κορονοϊού.

Στα θετικά καταγράφεται ότι μόλις το 2% του κοινού νιώθει πανικό. Άλλωστε όπως καταγράφεται στο σχήμα 4, το 39% δηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σημαντικότερη της πανδημίας COVID-19, ενώ μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της ανασφάλειας που νιώθει το κοινό. Συγκεκριμένα:

  • Το 85% του κοινού θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας και μεταφορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
  • Το 87% θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
  • Το 72% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η μέχρι σήμερα επίδοση των καταστημάτων σουπερμάρκετ δημιουργεί αισθήματα ασφάλεια για τους καταναλωτές. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 46% δηλώνει ότι τα σουπερμάρκετ φροντίζουν να μην υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια – μόλις το 13% διαφωνεί, ενώ σε σχέση με την πανδημία, το 29% δηλώνει ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Γενικό συμπέρασμα αποτελεί ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζει και θα επηρεάζει την ελληνική αγορά για αρκετό καιρό. Μόλις 6% του κοινού δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν επηρεάζει την Ελληνική αγορά. Μάλιστα η εκτιμώμενη χρονική διάρκεια είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα σε ποσοστό 67% εκτιμά ότι η διάρκεια επίδρασης του θα είναι μετά το 2022, το 22% εκτιμά ως το τέλος του 2022, το 5% για 2-3 μήνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχει επίδραση.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεφουσκώνει» τις εισπράξεις των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ το 64% των στελεχών του κλάδου περιμένει πως θα μειωθούν οι πωλήσεις στο επόμενο εξάμηνο ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται έντονα η αρνητική επίδραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προβλέπουν ζημιές εξαιτίας του πολέμου

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημιές το 2022, ενώ μόλις 1 στις 2 αναμένει κέρδη. Ανησυχία για τις τιμές καυσίμων και πρώτων υλών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνηγούν εκπτώσεις οι Έλληνες, μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ το 60% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει πως έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος το τελευταίο διάστημα και το 75% έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, ρούχα και είδη σπιτιού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα για τα σούπερ μάρκετ στο β' εξάμηνο του 2022

Ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021 για τα σούπερ μάρκετ και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στα τρόφιμα θα διαμορφωθούν φέτος κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.