ΓΔ: 1453.54 0.40% Τζίρος: 31.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τριπλάσιοι διακανονισμοί για το ρεύμα, ισχυρή πίεση στους καταναλωτές

Προς το παρόν οι διακανονισμοί εξυπηρετούνται κανονικά από τους περισσότερους καταναλωτές, αλλά τους επόμενους μήνες θα φανεί αν θα υπάρξει νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών.

Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη και τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των «φουσκωμένων» λογαριασμών τους. Ήδη, οι διακανονισμοί αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα, αυξάνονται και τα παράπονα των καταναλωτών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να παραμένει τον Απρίλιο κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα και παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας που πιέζουν ακόμα περισσότερο τον ήδη πιεσμένο από τις γενικότερες αυξήσεις, οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι, όπως επισημαίνει πηγή μη καθετοποιημένης εταιρείας, οι διακανονισμοί έχουν ήδη τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και, παρότι έως σήμερα εξυπηρετούνται, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν θα υπάρξει ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Όπως τονίζει, μπορεί η ρύθμιση να δημιουργεί μια απαίτηση άτοκων δόσεων, όμως η μη έγκαιρη αποπληρωμή τους οδηγεί σε πρόσθετη επιβάρυνση καταβολής τόκων από τους υπόχρεους καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, αυξάνονται και οι χρόνοι αποπληρωμής μετά τη λήξη του λογαριασμού και για εκείνους που δε χρειάζονται τη λύση του διακανονισμού. Ήδη υπολογίζεται ότι 5% των καταναλωτών αποπληρώνουν τον λογαριασμό 7 ημέρες μετά τη λήξη του. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις, όχι μόνο για την ικανότητα αλλά κυρίως και για την διάθεση αποπληρωμής από πλευράς καταναλωτών.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι διαμαρτυρίες προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις χρεώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής με τον αριθμό των παραπόνων που συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα να είναι τετραψήφιος.

Στο γενικότερο αυτό, ασφυκτικό πλαίσιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη προς καταναλωτές και επιχειρήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί. Αναφερόμενος χθες, στο ζήτημα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι, εάν δεν υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση θα εστιάσει τα μέτρα της στο κόστος του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σημείωσε πως «το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε για να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν στα μέσα του επόμενου μήνα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και τις σχετικές αποφάσεις στο τέλος του μήνα σε επίπεδο ηγετών. Η ελληνική πλευρά περιμένει να δει αν θα υπάρξει απόφαση για κάποια κοινή παρέμβαση, όπως η πρόταση που έχει υποβάλει για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου για την αντιμετώπιση της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους τελικούς καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν όλες τις πιθανές λύσεις ανάλογα με την έκβαση που θα έχουν οι ευρωπαϊκές συζητήσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εργάζεται σε σενάρια για αποδοτικότερη αξιοποίηση των κρατικών πόρων, πέραν του βασικού μοντέλου που εφαρμόζεται έως τώρα, δηλαδή της απευθείας στήριξης για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Δεδομένου ότι το κύριο πρόβλημα της αγοράς ρεύματος εντοπίζεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν το β’ τρίμηνο καθώς θα συνεχιστούν οι επιδράσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις κυρώσεις στη Ρωσία, το νέο σενάριο που εξετάζεται, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης παρέμβασης από την Ισπανία, είναι να επιδοτηθεί το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας και ενδεχομένως της βιομηχανίας.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με βάση σενάριο χρησιμοποίησης για μέτρα στήριξης όλου του δημοσιονομικού χώρου που θα προέκυπτε εάν η Ελλάδα απέκλινε από το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ανέβαινε στο 3% του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση δε θέλει να ξεπεράσει. Με βάση αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ανοίξει πρόσθετος χώρος της τάξεως των 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) για να χρησιμοποιηθεί για μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους, καθώς πλέον δε θεωρείται ρεαλιστικό το αρχικό σενάριο να σταματήσει η στήριξη μετά το α’ εξάμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανόραμα τιμολογίων στο ρεύμα: Ποια είναι τα φθηνότερα της αγοράς

Πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις των παρόχων, με μέσα τιμολόγια από 35 έως 85 ευρώ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Καλάθι της Ενέργειας. Τι πρέπει να προσέχουμε στους λογαριασμούς.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο μικρές από αυτές του Απριλίου, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.