ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο σχέδιο για να γίνουν «πράσινα» χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά

Χρηματοδότηση για το «κούρεμα» ενυπόθηκων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Λύση στο αδιέξοδο με τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα με αξία μικρότερη από το ύψος της οφειλής. Τι είναι το Discounted Payoff Financing.

Μια νέα λύση επεξεργάζονται εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds για τα εξασφαλισμένα «κόκκινα» δάνεια, η οποία έρχεται να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο και ταυτόχρονα να απαλλάξει την οικονομία από ένα τμήμα των 130 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως αποκάλυψε στο BusinessDaily υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (funds, servicers, επενδυτές, Πολιτεία) προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και ταυτόχρονα θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα χιλιάδων στρεσαρισμένων οφειλετών.

Το DPO (Discounted Payoff) Financing, όπως ονομάζεται η υπό εξέταση λύση, αφορά ενυπόθηκα δάνεια, όπως στεγαστικά, των οποίων το οφειλόμενο υπόλοιπο υπερβαίνει την αξία του ενεχύρου:

  • Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι ένας δανειολήπτης οφείλει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ έναντι του οποίου έχει υποθηκευτεί ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ. Το fund προχωρά σε γενναίο «κούρεμα», μέσω του servicer, της τάξης των 50.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της άμεσης εξόφλησης των υπόλοιπων 80.000 ευρώ.
  • Δεδομένου ότι οι οφειλέτες δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν το συνολικό ποσό, θα συσταθούν οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) από τράπεζες και επενδυτικά funds, τα οποία θα χορηγήσουν νέα δάνεια προσημειώνοντας τις εξασφαλίσεις.
  • Στη συνέχεια, τα SPVs θα τιτλοποιήσουν τα δάνεια παρέχοντας κουπόνι της τάξης του 4% έως 6%. Η λύση είναι win-win για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αφού ο οφειλέτης από 130.000 ευρώ θα χρωστά 80.000 ευρώ, το fund θα έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της οφειλής, επιτυγχάνοντας τους στόχους της τιτλοποίησης και οι τράπεζες, μέσω των SPVs, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα, πράσινα και βιώσιμα δάνεια.

Το DPO Financing έρχεται να καλύψει το κενό της αναχρηματοδότησης από τους servicers, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θεωρούν ότι δεν συνάδει με το επιχειρηματικό τους μοντέλο η εν λόγω δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θεσπίσει σχετικό πλαίσιο.

Τα αντικίνητρα έγκεινται σε δύο άξονες:

  1. Πρώτον, το κόστος αναχρηματοδότησης από τους servicers θα ήταν απαγορευτικό, καθώς δεν πρόκειται για τράπεζες που εξασφαλίζουν φθηνά κεφάλαια από το Ευρωσύστημα.
  2. Δεύτερον, οι servicers δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν πιστωτικό κίνδυνο, ούτε διαθέτουν τους πόρους για να υλοποιήσουν τις αναδιαρθρώσεις των εν λόγω δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη επιχειρηματίες του κλάδου και επενδυτές προετοιμάζουν τα πρώτα σχήματα που θα αναχρηματοδοτήσουν τους κόκκινους δανειολήπτες, με την αγορά να είσαι σε θέση να λειτουργήσει εντός των επόμενων τριμήνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ βασικές αλλαγές για «κόκκινα» δάνεια και εταιρείες διαχείρισης

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Οι κανόνες για τους servicers και την ορθή λειτουργία τους. Επιστροφή του «Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» παλιών «κόκκινων» δανείων με παροχή νέων χρηματοδοτήσεων

Πώς οι μη τραπεζικές εταιρείες παροχής πιστώσεων θα διευκολύνουν τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων και θα χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις με παλιές οφειλές. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες των servicers υπέρ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Σε αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, καθώς και σε αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές προχωρούν οι servicers.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κουρεύονται «κόκκινα» δάνεια με νέα χρηματοδότηση από ειδικά funds

Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο με τη δημιουργία εξειδικευμένων funds που θα αναχρηματοδοτούν «κόκκινα» δάνεια των servicers. Ώθηση σε συναινετικές λύσεις, αύξηση ανακτήσεων, θωράκιση του «Ηρακλή» και μείωση πλειστηριασμών.