ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βροχή» έργων με ιδιωτικά κεφάλαια: Εννέα ΣΔΙΤ ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Τρία φράγματα, οδικοί άξονες, σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων και πολλές κτηριακές εγκαταστάσεις προωθούνται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ήδη ανατέθηκαν δέκα άλλα έργα με προϋπολογισμό 1,73 δισ. ευρώ.

Επιτάχυνση στις κατασκευές και ενίσχυση των υποδομών επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με δέκα διαγωνισμούς ΣΔΙΤ να τρέχουν ήδη, ενώ σε φάση επαναπροσδιορισμού και ωρίμανσης, βρίσκονται άλλα εννέα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη δεκάδα έργων ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1,73 δισ. ευρώ εντάσσεται το έργο 290 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χερσόνησο έως Νεάπολη, που αναβαθμίζεται σε αυτοκινητόδρομο, 17 σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία προϋπολογισμού 128 εκατ. ευρώ και μεγάλα έργα ύδρευσης, όπως το Φράγμα Χαβρία, έργο το οποίο θα καλύψει κατά 33% τις υδρευτικές ανάγκες της Χαλκιδικής, αλλά η αναβάθμιση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννητα έργα αυτά θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών για τις τοπικές κοινωνίες έχοντας ως στρατηγική την προώθηση της αναπτυξιακής διάστασης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στα 9 έργα προς έγκριση, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν έργα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικά 930 εκατ. ευρώ, αναβαθμίσεις οδικών αξόνων 694 εκατ. ευρώ, κτηριακά 132 εκατ. ευρώ και ΣΔΙΤ υπηρεσιών 605 εκατ. ευρώ:

  1. Στην πρώτη κατηγορία με προϋπολογισμό που πλησιάζει το ένα δισ. ευρώ εντάσσονται 3 φράγματα. Πρώτο εκείνο του Ενιπέα με προϋπολογισμό 315 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων και νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων, ενώ επίσης θα εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών. Ακολουθεί το φράγμα του Ταυρωνίτη που υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει επένδυση 365 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς κυρίως σκοπούς που αποτελεί αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης και θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών. Επίσης, θα υπάρξει ένας διαγωνισμός για ένα σύνολο έργων 250 εκατ. ευρώ (υδροταμιευτικά, έργα ποιοτικής βελτίωσης ύδρευσης και έργα μεταφοράς νερού), τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Κέρκυρα για την υδροδότηση του νησιού.
  2. Σε ό,τι αφορά στα έργα για τους οδικούς άξονες της χώρας θα υπάρξει ένα έργο για την αναβάθμιση του οδικού άξονα «Θεσσαλονίκη – Έδεσσα», συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ και με προϋπολογισμό 419 εκατ. ευρώ. Η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί το έργο εκτείνεται από τον νομό Θεσσαλονίκης έως και τον νομό Πέλλας και οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε 25 χλμ, ενώ στη σύμβαση θα προβλέπεται η συντήρηση και λειτουργία για το συνολικό μήκος του οδικού άξονα. Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, θα αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη  σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.
  3. Στην κατηγορία των έργων ΣΔΙΤ για λειτουργία και συντήρηση προωθείται έργο 305 εκατ. ευρώ που αφορά στη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και το έργο για τη λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων που θα προβλέπει τη χρέωση ανά διανυθείσα απόσταση και θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για την σταδιακή μετάβαση στη free flow λειτουργία των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Το έργο έχει εκτιμηθεί στα 300 εκατ. ευρώ.
  4. Τέλος, στα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις προωθείται η κατασκευή 5 νέων κτηρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων και συγκεκριμένα της Πάτρας, Καρδίτσας, Βέροιας Λευκάδας και Αλεξανδρούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και η κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων σε Λαμία, Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Καρδίτσας,Λάρισας και Τρικάλων με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη

Η νέα Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης (Flyover) θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα. Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές και για το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις υλικών και νέες συνήθειες οι μεγάλες προκλήσεις της αγορά ακινήτων

Η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, η ενεργειακή κρίση και οι αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στο επιχειρείν και τις προτιμήσεις των πολιτών επανακαθορίζουν την επόμενη ημέρα της αγοράς.