ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
Φωτο: Shutterstock

Φράγματα και αρδευτικά έργα από ιδιώτες με γρήγορους διαγωνισμούς

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατασκευή 18 φραγμάτων και αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να καλυφθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη περίπου 20 διαγωνισμών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για φράγματα και αρδευτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Το μεγαλύτερο τμήμα των έργων θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κάποια μεγάλα φράγματα και δίκτυα άρδευσης ή ύδρευσης προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών.

Το τελευταίο, για παράδειγμα, προσέλαβε πρόσφατα τεχνικό σύμβουλο για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά την κατασκευή του φράγματος Ενιπέα στα Φάρσαλα καθώς και των δικτύων διανομής νερού. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε αυτές τις ημέρες τον τεχνικό σύμβουλο για το μεγάλο έργο του φράγματος Νεοχωρίτη στα Τρίκαλα, μαζί με τα αρδευτικά δίκτυα. Πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε, από το υπουργείο Υποδομών, η πρώτη φάση των δικτύων άρδευσης του φράγματος Τριανταφυλλιάς στην Φλώρινα.

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατασκευή 18 φραγμάτων και αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για επένδυση που θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλλει με 200 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης θα προέλθει από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν στη συνέχεια να διαχειρίζονται τα φράγματα και τα δίκτυα άρδευσης. Στο κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται πως όλες οι συμβάσεις πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2023.

Εκτός από τα φράγματα που προαναφέρθηκαν, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και άλλες επενδύσεις όπως τα φράγματα Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας στην Κέρκυρα, το φράγμα Μύρτου στο Λασίθι, κ.α. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα δημοπρατούνται ως ενιαίο έργο τα αρδευτικά δίκτυα ή φράγματα σε μια περιφερειακή ενότητα. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.