ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φράγμα, Λίμνη Πλαστήρα
Φωτο: Shutterstock

Φράγματα και αρδευτικά έργα από ιδιώτες με γρήγορους διαγωνισμούς

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατασκευή 18 φραγμάτων και αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να καλυφθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη περίπου 20 διαγωνισμών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για φράγματα και αρδευτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Το μεγαλύτερο τμήμα των έργων θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κάποια μεγάλα φράγματα και δίκτυα άρδευσης ή ύδρευσης προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών.

Το τελευταίο, για παράδειγμα, προσέλαβε πρόσφατα τεχνικό σύμβουλο για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά την κατασκευή του φράγματος Ενιπέα στα Φάρσαλα καθώς και των δικτύων διανομής νερού. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε αυτές τις ημέρες τον τεχνικό σύμβουλο για το μεγάλο έργο του φράγματος Νεοχωρίτη στα Τρίκαλα, μαζί με τα αρδευτικά δίκτυα. Πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε, από το υπουργείο Υποδομών, η πρώτη φάση των δικτύων άρδευσης του φράγματος Τριανταφυλλιάς στην Φλώρινα.

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατασκευή 18 φραγμάτων και αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για επένδυση που θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλλει με 200 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης θα προέλθει από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν στη συνέχεια να διαχειρίζονται τα φράγματα και τα δίκτυα άρδευσης. Στο κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται πως όλες οι συμβάσεις πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2023.

Εκτός από τα φράγματα που προαναφέρθηκαν, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και άλλες επενδύσεις όπως τα φράγματα Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας στην Κέρκυρα, το φράγμα Μύρτου στο Λασίθι, κ.α. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα δημοπρατούνται ως ενιαίο έργο τα αρδευτικά δίκτυα ή φράγματα σε μια περιφερειακή ενότητα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» έργων με ιδιωτικά κεφάλαια: Εννέα ΣΔΙΤ ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Τρία φράγματα, οδικοί άξονες, σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων και πολλές κτηριακές εγκαταστάσεις προωθούνται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ήδη ανατέθηκαν δέκα άλλα έργα με προϋπολογισμό 1,73 δισ. ευρώ.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμούς... χελώνας τα ΣΔΙΤ για κτίρια, καθυστερούν διαγωνισμοί

Ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως για τα επτά νέα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα. Σε αρκετούς άλλους διαγωνισμούς καταγράφεται στασιμότητα αν και έχουν υποβληθεί προσφορές πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα επέκταση της Ολυμπίας Οδού μετά τον άξονα Πάτρας – Πύργου

Με την αναμορφωμένη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός διατηρεί το δικαίωμα να κατασκευάσει την επέκταση μέχρι τον Αλφειό. Άρχισαν τα έργα για να παραδοθεί το 2025 ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος.
Attiki Odos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Στο τραπέζι και η σήραγγα Αργυρούπολης

Η Lamda Development συμφώνησε με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την οδική σύνδεση του Ελληνικού με την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».