ΓΔ: 786.61 0.95% Τζίρος: 22.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:44:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό διατηρούνται τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων

Στο επίπεδο του Ιανουαρίου επανήλθε τον Μάρτιο το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων. Στο μηδέν τα επιτόκια καταθέσεων για τις επιχειρήσεις.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου είχαν υποχωρήσει το 2021 παραμένουν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων ενώ είναι μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων για τις επιχειρήσεις.

Τον Μάρτιο ήταν αυξημένο το επιτόκιο νέων επιχειρηματικών δανείων, αλλά η πορεία του οφείλεται στη συγκυριακή συρρίκνωση του κόστους δανεισμού για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, άνω του ενός εκατ. ευρώ, που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Το επιτόκιο για τις νέες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις τον Μάρτιο έφθασε στο 2,83%, με αύξηση κατά 23 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. 

Συγκρινόμενο με τον Ιανουάριο του 2022, χωρίς να υπολογίζεται η συγκυριακή πτώση του Φεβρουαρίου, η αύξηση ήταν μόλις κατά τρεις μονάδες βάσης, καθώς τον πρώτο μήνα του έτους το επιτόκιο επιχιερηματικών δανείων ήταν στο 2,80% όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα. 

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα επιτόκια για επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ πλέον σε διεθνές επίπεδο εφαρμόζεται μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τις Κεντρικές Τράπεζες, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, με τη Fed να έχει, ήδη, προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από την αρχή του 2022, ενώ οι ειδικοί των αγορών εκτιμούν ότι λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

 

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, το Μάρτιο του 2022, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 3,82%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,02% και στο 0,00% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,13%.

 

Νέα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,69%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 11,19%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,44%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και των επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,89% και 6,51% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, το Μάρτιο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 2,83%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 3,17%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,52%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,55% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,63%.

 

Υφιστάμενες Καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,08%, και στο 0,11% αντίστοιχα.

Υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,49%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών και το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 1,92% και 6,32% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,01%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,24%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σε πορεία υποχώρησης το μέσο επιτόκιο των δανείων τον Σεπτέμβριο

Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 71 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,51% έναντι 3,22% τον προηγούμενο μήνα.