ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Η νέα πλατφόρμα δίνει ώθηση στο ψηφιακό άλμα των αγροτών

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, οι αιτήσεις που οριστικοποιούνταν ανά ημέρα ανέρχονταν σε περίπου στις 4.000, τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει ο ρυθμός καθώς οριστικοποιούνται 9.000 ανά ημέρα.

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 μετά τη μεταφορά της υπηρεσίας, για πρώτη φορά, στο κυβερνητικό «νέφος», με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς να σημειώνει ότι «με την ένταξη στο gov.gr της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων για την Ενιαία Ενίσχυση για τους αγρότες, γίνεται ένα ψηφιακό άλμα στη νέα εποχή και υλοποιείται μια σημαντική κυβερνητική δέσμευση».

«Στόχος μας» πρόσθεσε «είναι μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη στην κατανομή ενωσιακών πόρων και να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Δημήτρης Μελάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από τις 3 Μαΐου, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα, έως και το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Μαΐου, έχουν οριστικοποιηθεί συνολικά 65.000 αιτήσεις, ενώ στο σύστημα υπάρχουν και 325.000 "πρόχειρες" αιτήσεις, αιτήσεις δηλαδή οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, οι αιτήσεις που οριστικοποιούνταν ανά ημέρα ανέρχονταν σε περίπου στις 4.000, τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει ο ρυθμός καθώς οριστικοποιούνται 9.000 ανά ημέρα. Πολλά από τα προβλήματα που «ταλαιπωρούσαν» την όλη διαδικασία όπως το γεγονός ότι οι περσινές αιτήσεις δεν έχουν περαστεί όλες στην εφαρμογή, έχουν ήδη επιλυθεί, σημείωσε ο κ. Μελάς.

Στη διάθεση του αγρότη όλα τα προηγμένα εργαλεία

Στη νέα πλατφόρμα ενσωματώθηκαν «όλα τα διαθέσιμα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία, που συντελούν στην υλοποίηση αυτής της κορυφαίας μεταρρύθμισης η οποία, τίθεται στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, μεταρρύθμιση η οποία υπογράμμισε «ενισχύει και επικυρώνει τη σύννομη και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ως αποτέλεσμα η υποβολή, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και η διαδικασία πληρωμών θα γίνονται με αμεσότητα, ταχύτητα, χωρίς επιβαρύνσεις, με τη θεσμική κατοχύρωση της πολιτείας, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Με τη νέα αυτή διαδικασία, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργαντάς «η οικονομική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, εγγυημένα, θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ενταγμένη στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» ενώ παράλληλα, «δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για πλήθος δράσεων και έργων που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πολλές περισσότερες δυνατότητες με το νέο πρόγραμμα

Για ένα προηγμένο, τεχνολογικά λειτουργικό και με περισσότερες δυνατότητες έκανε λόγο ο κ. Μελάς, αναλύοντας το νέο σύστημα που ξεκίνησε να λειτουργεί από τη φετινή χρονιά για πρώτη φορά. «Δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες, ενώ αυτή τη στιγμή μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα ταυτόχρονα 11.000-11.500 χρήστες, όταν τις προηγμένες χρονιά, με την είσοδο άνω των 4.500 χρηστών "έπεφτε"».

Τα δεδομένα των παραγωγών όπως σημειώνει είναι «απόλυτα διασφαλισμένα και ασφαλή» καθώς η ύπαρξη του συστήματος DRS (Disaster Recovery System) το οποίο ουσιαστικά δημιουργεί πολλαπλά αντίγραφα ασφαλείας, καθιστά την απώλεια δεδομένων αδύνατη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη μετάβαση σε ένα σύστημα ανοικτών δεδομένων, το επόμενο διάστημα ο οργανισμός θα είναι σε θέση «να ρυθμίζει και να δίνει πληροφορίες που θα μπορεί να παίρνει ο καθένας, απευθείας από το "Cloud", χωρίς να χρειάζεται να καταθέσει αιτήματα, χαρτιά κλπ, κάνοντας έτσι τη διαδικασία πιο άμεση» όπως σημείωσε.

«Είναι μια νέα εποχή. Σίγουρα όμως η μια νέα καινοτομία έχει και κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα, τα οποία λύνονται γρήγορα. Το σημαντικό είναι ότι περνάμε σε μια άλλη εποχή, στην ψηφιακή εποχή σύμφωνα με το πνεύμα των καιρών» επισήμανε.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αναφορικά με το αν οι παραγωγοί θα προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως την 30η Ιουνίου που έχει οριστεί έως καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Πέρυσι, η διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου, περίοδο που περιλάμβανε και το Πάσχα, έληγε στις 22 Ιουνίου και με συνθήκες κόβιντ, που την έκαναν πιο δύσκολη» σημείωσε ο κ. Μελάς και πρόσθεσε «ότι φέτος τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι πιο χαλαρά, οπότε μπορεί περισσότερος κόσμος να επισκεφθεί τα ΚΥΔ για να κάνει τις αιτήσεις τους, μαζί με το γεγονός ότι φέτος η καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί για την 30η Ιουνίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥπΑΑΤ: Παρεμβάσεις 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

Σε αυτά τα μέτρα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για τη βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ, τη μείωση των νικτρικών ύψους 150 εκατ. ευρώ, κ.α.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατική αρωγή και για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο

Αποφασίστηκε επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), η οποία διαμορφώνεται κατ' ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται στα 61,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ

«Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.