ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πακέτο» 657 εκατ. από τις Βρυξέλλες για τη διασύνδεση με την Κύπρο

Με ταχύτητα προχωρούν οι μεγάλες διασυνδέσεις που θα διευκολύνουν και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Η επένδυση για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και το σχέδιο για την Αίγυπτο.

«Γκάζι» στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και στις επενδύσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων πατάει η Ευρώπη προκειμένου να καταφέρει να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους της για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο και την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται η υπογραφή από την ΕΕ της συμφωνίας που θα απελευθερώνει τα 657 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα REPowerEU, η ΕΕ ανεβάζει τον στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο 45% έως το 2030 από το 40% που προέβλεπε πριν, εκφράζοντας ορισμένες αισιόδοξες προβλέψεις για την προώθηση ενός πλαισίου ταχύτερων αδειοδοτήσεων, ισχυροποίηση του των αλυσίδων εφοδιασμού και εκτεταμένη επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάλυση του S&P Global Commodity Insights δείχνει, ωστόσο, ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU, η ετήσια αύξηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά πρέπει να κυμανθεί  κατά μέσο όρο στις 47 GW μεταξύ 2022 και 2030. Όπως σημειώνει, τα γηρασμένα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης χρειάζονται επενδύσεις έως 425 δισ. ευρώ έως το 2030, προκειμένου να μπορέσουν να «σηκώσουν» τις νέες συνδέσεις ΑΠΕ. Επενδύσεις, δηλαδή, αυξημένες κατά 70% συγκριτικά με την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με την Eurelectric.

Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων ήταν και οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής πλευράς υπό τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, με αντιπροσωπεία από το Ισραήλ για την καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ. και ισχύ 1 GW σε πρώτη φάση. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου φθάνει στα 2,5 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025.

Πληροφορίες θέλουν μέσα στον επόμενο μήνα να υπογράφεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκταμίευση της χρηματοδότησης 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο που είχε εγκρίνει η Επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να προτίθεται να καταθέσει πρόταση ώστε να λάβει μέρος στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia Interconnector. Την ίδια ώρα, και προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου, αυτή την περίοδο διεξάγεται μελέτη κόστους -  οφέλους για το κομμάτι της διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ.

Επιπρόσθετα προχωράει η κατασκευή της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται μελέτη σκοπιμότητας για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την ιταλική πλευρά για τη δυναμικότητας της σύνδεσης, αν θα είναι 1.000 ή 500 MW. Παράλληλα ωριμάζουν νέες διασυνδέσεις με Τουρκία και Αλβανία, ενώ προβλέπεται να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου και Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ για το οποίο αυτή τη στιγμή τρέχουν μελέτες βιωσιμότητας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 10 έως 12 μήνες.

Πρόκειται για ένα έργο που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία έως τις αρχές του 2026 και θα διαθέτει ισχύ 3.000 MW σύμφωνα με τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου, ELICA που θα «τρέξει» την «πράσινη» αυτή διασύνδεση των δύο χωρών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να παρθεί σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ το έργο θα χρειαστεί περί τα 3,5 χρόνια για την κατασκευή του.

Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία έως τις αρχές του 2026. Το έργο πρόκειται να διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου και Ευρώπης μέσω Ελλάδας για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας που θα μπορεί να διατεθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ μεγάλο μέρος του φορτίου θα διατίθεται απευθείας στη βιομηχανία μέσω διμερών συμφωνιών (πράσινα PPAs). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ από την Αίγυπτο είναι μεγάλες, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Αιγύπτου θα αυξηθεί κατά 61.000 MW έως το 2035 από 5.800 MW σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβο το ρεύμα στους κακοπληρωτές, πάνω από 1 ευρώ την κιλοβατώρα

Όσοι παίρνουν ρεύμα με την Καθολική Υπηρεσία επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους θα επιβαρυνθούν τον Αύγουστο με εξαιρετικά αυξημένες ενιαίες χρεώσεις, που υπερβαίνουν το 1 ευρώ/κιλοβατώρα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τιμολόγια ρεύματος αλλάζουν μετά την επιβολή πλαφόν στο πάγιο

Λίγο πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια Αυγούστου, η κυβέρνηση έκλεισε με τροπολογία το «παράθυρο» για υψηλές χρεώσεις παγίων και αναμένονται άμεσες ανακοινώσεις νέων τιμολογίων από αρκετές εταιρείες.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές προ κρίσης στο ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση επιδοτήσεων σε 1,1 δισ.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές λιανικής της κιλοβατώρας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, στο επίπεδο των 0,50 ευρώ, οι επιδοτήσεις κατεβάζουν την τιμή σε 0,15 με 0,17 ευρώ. Πόσο χρεώνουν οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα: Οι παγίδες για τους καταναλωτές

Τη Δευτέρα δημοσιεύονται τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Περιθώριο λίγων ημερών στους καταναλωτές για να αλλάξουν πάροχο. Πώς μπορούν να κάνουν τη σύγκριση με ηλεκτρονικό εργαλείο της ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.