ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
texnologia, ypologistes, computer, data
Φώτο: Shutterstock

Διαδοχικές εμπλοκές στους διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση εγγράφων

Τυπικά ζητήματα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε κοινοπραξία της Mytilineos, θέτουν σε αμφισβήτηση τις αναθέσεις έργων τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σοβαρές εμπλοκές που προκαλούν καθυστερήσεις στις αναθέσεις των μεγάλων έργων ψηφιοποίησης δημοσίων εγγράφων σημειώνονται στους διαγωνισμούς για αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από τις 5 Μαΐου έχει επιλεγεί η κοινοπραξία Netcompany Intrasoft – Profile ως προσωρινός ανάδοχος σε ένα από τα πέντε τμήματα του μεγάλου έργου ψηφιοποίησης των εγγράφων στα Υποθηκοφυλακεία, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ. Από τότε δεν υπάρχουν νεότερα για τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα τα οποία διεκδικούν επίσης ισχυρές κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τα δικαιολογητικά που κατέθεσε η κοινοπραξία υπό την Vodafone Ελλάδος στην οποία συμμετέχουν και οι Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία διεκδικούσε τα τμήματα 3 και 5, αλλά κινδυνεύει, για τυπικούς λόγους, να μην πάρει κανένα.

Τα τμήμα 3 και 5 διεκδικεί και η κοινοπραξία Unisystems – ONEX, ενώ υποψηφιότητα για τέσσερα τμήματα του έργου (πλην του 1) έχει θέσει η κοινοπραξία Mytilineos – Globiled – Master που μπήκε σφήνα στους πέντε αρχικούς ομίλους διεκδίκησης του μεγάλου έργου. Η Wind σε κοινοπραξία με την αμερικανική Iron Mountain διεκδικεί τα τμήματα 2 και 4, ενώ ο ΟΤΕ, όπως και η κοινοπραξία υπό την Mytilineos, ενδιαφέρεται για τα τμήματα 2,3,4, και 5.

Μια άλλη κοινοπραξία της Mytilineos, με προδικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πέτυχε την ακύρωση του δεύτερου μεγάλου έργου ψηφιοποίησης, για τις οικοδομικές άδειες που στοιβάζονται σε πλήθος κτιρίων των δήμων. Το έργο, προϋπολογισμού κοντά στα 200 εκατ. μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης είχε προκηρυχθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το ΤΕΕ είχε βάλει στον ίδιο διαγωνισμό τόσο την ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου των οικοδομικών αδειών, όσο και κατ’ οίκον επισκέψεις σε χιλιάδες κτίρια ανά την Ελλάδα για τη διασταύρωση των στοιχείων που περιέχουν αυτά τα έγγραφα. Η κοινοπραξία που προσέφυγε στο ΣτΕ υποστήριξε –και δικαιώθηκε– πως το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά ευρύ και πως πρέπει να πραγματοποιηθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αισιόδοξοι πως θα προλάβουν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να προκηρύξουν δύο ακόμα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης για τα αρχεία της Υγείας και της Δικαιοσύνης. Προς το παρόν, όμως, αναθέσεις δεν έχουν γίνει. Και με βάση της συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν ανατεθεί όλα τα μεγάλα έργα τεχνολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο ξαφνικός «πόλεμος» για τα τιμολόγια της κινητής

Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και εταιρείες του κλάδου επιτίθενται με σφοδρότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αμφισβητούν την έκθεση της φινλανδικής Rewheel για τον ανταγωνισμό στην κινητή τηλεφωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι χρωστούν οι Έλληνες και οι εταιρείες: Αρχίζει η ηλεκτρονική καταγραφή

Σε λειτουργία το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους για τα χρέη προς εφορία, ταμεία, τράπεζες, δήμους και εταιρείες ενέργειας. Τα στοιχεία θα καταγράφονται ανωνυμοποιημένα για στατιστική παρακολούθηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις σε Data Centers με το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - ΗΑΕ

Οι επενδύσεις σε Data Centers θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας.