ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Ν. Παπαθανάσης: Χρηματοδοτικά εργαλεία για νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκίνησε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των σχημάτων που θέλουν να μπουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στο ρόλο των Αναπτυξιακών Τραπεζών για την ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για όσους θέλουν να μπουν στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο RGC 2022 δήλωσε πως «η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να πάει σε μια ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα και φτάσαμε στις μέρες μας όπου ο πόλεμος, μας έφερε μπροστά στην ενεργειακή κρίση και τρέχουμε πλέον να καλύψουμε το κενό». Παράλληλα ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκίνησε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των σχημάτων που θέλουν να μπουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην ίδια συζήτηση που μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Αντώνης Παπαγεωργίου, Senior Loan Officer της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε ότι στην χώρα μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 30% αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον. Άλλωστε όπως ανέφερε «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει βάλει ως στόχο να είναι η Τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και έχει δεσμευτεί μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 50% των συναλλαγών να αφορούν το κλίμα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (BSTDB) Ντμίτσι Πανκίν επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Τράπεζας στη διαμόρφωση των projects που θα κληθούν να χρηματοδοτηθούν «αυτή τη στιγμή τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Πανκίν, τονίζοντας πως η BSTDB μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεις και project τόσο για ΑΠΕ όσο και για άλλες ευκαιρίες διασύνδεσης φυσικού αερίου και ενέργειας.

Τέλος, η κυρία Οάνα Σιμένε, Policy Officer, DG Economic and Financial Affairs, European Commission αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Repower EU, το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Παπαθανάσης επισκέφθηκε επίσης και το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που πρόσφατα εγκρίθηκε η αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ.  Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός: «Επισκεφθήκαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη τον βουλευτή ΝΔ Αχαΐας 'Αγγελο Τσιγκρή και τεχνικό κλιμάκιο το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που πρόσφατα εγκρίναμε την αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ. Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που διεκδίκησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα συνδέει την ιστορία της πόλης με το παράκτιο μέτωπο. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ενεργειακά αναβαθμισμένο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί κοινωφελείς ανάγκες και εμπορικές χρήσεις της πόλης. Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB για τους εξαγωγείς Β. Ελλάδος

Οι επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θα υπάρξει διασύνδεση με διεθνή οικοσυστήματα για περισσότερη εξωστρέφεια και άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Νέα γενιά επενδυτών μέσα από στοχευμένες ενισχύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε πως τα κριτήρια ESG οδηγούν το επιχειρείν σε νέες κατευθύνσεις που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε τις προσπάθειες για ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα.
xatzipetrou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM) η Αθηνά Χατζηπέτρου

Ο Ευρωπαϊκός  Φορέας Εγγυοδοσίας AECM αποτελείται από 47 μέλη, που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 30 ευρωπαϊκές χώρες και έχει σαν αποστολή να στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παρέχονται εγγυήσεις δανείων.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι βιομηχανίες χημικών

Οι δυο πλευρές ενώνουν δυνάμεις για να επιταχυνθούν οι συνεργασίες ελληνικών εταιρειών και να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά διεθνή σχήματα, ενώ θα σχεδιαστούν και χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα

Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλής: 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για πράσινες επενδύσεις

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως θα δοθεί βάρος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία ενώ δημιουργούνται και πολιτικές για την απασχόληση σε στοχευμένες περιοχές που πλήττονται από υψηλή ανεργία.