ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Ν. Παπαθανάσης: Χρηματοδοτικά εργαλεία για νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκίνησε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των σχημάτων που θέλουν να μπουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στο ρόλο των Αναπτυξιακών Τραπεζών για την ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για όσους θέλουν να μπουν στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο RGC 2022 δήλωσε πως «η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να πάει σε μια ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα και φτάσαμε στις μέρες μας όπου ο πόλεμος, μας έφερε μπροστά στην ενεργειακή κρίση και τρέχουμε πλέον να καλύψουμε το κενό». Παράλληλα ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκίνησε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των σχημάτων που θέλουν να μπουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην ίδια συζήτηση που μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Αντώνης Παπαγεωργίου, Senior Loan Officer της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε ότι στην χώρα μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 30% αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον. Άλλωστε όπως ανέφερε «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει βάλει ως στόχο να είναι η Τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και έχει δεσμευτεί μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 50% των συναλλαγών να αφορούν το κλίμα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (BSTDB) Ντμίτσι Πανκίν επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Τράπεζας στη διαμόρφωση των projects που θα κληθούν να χρηματοδοτηθούν «αυτή τη στιγμή τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Πανκίν, τονίζοντας πως η BSTDB μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεις και project τόσο για ΑΠΕ όσο και για άλλες ευκαιρίες διασύνδεσης φυσικού αερίου και ενέργειας.

Τέλος, η κυρία Οάνα Σιμένε, Policy Officer, DG Economic and Financial Affairs, European Commission αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Repower EU, το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Παπαθανάσης επισκέφθηκε επίσης και το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που πρόσφατα εγκρίθηκε η αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ.  Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός: «Επισκεφθήκαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη τον βουλευτή ΝΔ Αχαΐας 'Αγγελο Τσιγκρή και τεχνικό κλιμάκιο το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που πρόσφατα εγκρίναμε την αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ. Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που διεκδίκησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα συνδέει την ιστορία της πόλης με το παράκτιο μέτωπο. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ενεργειακά αναβαθμισμένο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί κοινωφελείς ανάγκες και εμπορικές χρήσεις της πόλης. Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνά δάνεια 2,7 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΒΕΠ και ΕΑΤ συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, στους στόχους του οποίου εμπεριέχεται και η διερεύνηση των αναγκών και των χρηματοδοτικών κενών των επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό κλάδο.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB για τους εξαγωγείς Β. Ελλάδος

Οι επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θα υπάρξει διασύνδεση με διεθνή οικοσυστήματα για περισσότερη εξωστρέφεια και άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.
Γιώργος Ζαββός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Αναπτυξιακή: Πάνω από 9,2 δισ. σε 44.700 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γ. Ζαββός, η πλατφόρμα KYC έχει διευρύνει τον κύκλο χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων με τον στόχο να είναι να φτάσουν τις 60.000.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία η ενίσχυση των Εγγυοδοτικών Φορέων στην χρηματοδότηση ΜμΕ

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Know Your Customer και ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση δύο καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις κορυφαίες χώρες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ η Ελλάδα που κατέγραψε την μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του δείκτη, συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.