ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
Φωτο: Shutterstock

Ανάπτυξη 4,3% για το 2022 αναμένει το ΚΕΠΕ, αβεβαιότητα λόγω πολέμου

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί αρκετές δυσκολίες λόγω και του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Ρυθμό ανάπτυξης 4,3% θα επιτύχει για το 2022 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο, πάντως, στην έκθεσή του τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Σημαντική ώθηση για την οικονομία θα αποτελέσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό θα κατορθώσουν να καλύψουν τις όποιες απώλειες που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση που συνοδεύεται από συνεχή αύξηση του πληθωρισμού. 

Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για την πορεία του ΑΕΠ

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου η εκτίμηση για ανάπτυξη 4,3% ενσωματώνει τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Εκτιμά ότι τα στοιχεία αυτά στην πλειονότητά τους αντικατοπτρίζουν τη διατήρηση μίας έντονα θετικής δυναμικής στην οικονομία, καθώς ο αντίκτυπος των δυσμενών εξελίξεων που σχετίζονται με τον πόλεμο, τις πληθωριστικές πιέσεις και την αυξανόμενη αβεβαιότητα είχαν εκδηλωθεί μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό μεταβλητών. 

Όμως την ίδια ώρα η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες εξελίξεις οι οποίες ασκούν αντίρροπες δυνάμεις στην οικονομία και δυσχεραίνουν τη διενέργεια προβλέψεων για το ΑΕΠ. Από τη μία πλευρά, η βελτίωση των συνθηκών στο μέτωπο της πανδημίας ευνοεί την περαιτέρω ανάκαμψη σημαντικών κλάδων της οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και το γενικότερο κλίμα γεωπολιτικών εντάσεων που επικρατεί, έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, επαναφέροντας την αβεβαιότητα, εκτινάσσοντας το ενεργειακό κόστος, εντείνοντας τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και διαταράσσοντας τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων σε κρίσιμους τομείς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας επηρεάζεται και από τις παρεμβάσεις πολιτικής που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, σε συνδυασμό με ήδη δρομολογημένες δράσεις πολιτικής, όπως η σταδιακή υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω του πολέμου και του γενικότερου κλίματος γεωπολιτικών εντάσεων, η ανωτέρω πρόβλεψη για την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας.

Στην παρούσα συγκυρία, οι κίνδυνοι ενός λιγότερο ευνοϊκού αποτελέσματος σε σχέση με την πρόβλεψη είναι αρκετοί, και περιλαμβάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική κατάσταση, τις χρηματοδοτικές συνθήκες, την πορεία του πληθωρισμού, τις τιμές της ενέργειας, αλλά και τις επιδημιολογικές συνθήκες, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη διεθνή οικονομία.  Από την άλλη πλευρά, προς μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ θα μπορούσαν να συμβάλουν οι επιδράσεις μίας ισχυρής ανάκαμψης του τουριστικού τομέα της Ελλάδας, η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η εντατικοποίηση των επενδύσεων που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα 20 μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης

Αποκαλυπτική έρευνα της διαΝΕΟσις: Πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα 31 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού κατευθύνεται στα φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις. Πάνω από 1 δισ. ευρώ σε «Εξοικονομώ» και δια βίου μάθηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο προϋπολογισμού: Φρενάρει η ανάπτυξη, τέσσερις οι κρίσιμοι παράγοντες

Οι επιδόσεις του τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης, η ακριβή ενέργεια και το κόστος δανεισμού θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας. Σύσταση για προσεκτική δημοσιονομική πολιτική
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Έως το 5% η ανάπτυξη το 2022, ανάγκη μείωσης του ελλείμματος

Θετικές οι προοπτικές για το τρέχον έτος, ενώ το 2021 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι ανήλθε σε 9% - 9,5%. Ουσιώδης συνθήκη η επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής εξισορρόπησης, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας.