ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γραφείο προϋπολογισμού: Φρενάρει η ανάπτυξη, τέσσερις οι κρίσιμοι παράγοντες

Οι επιδόσεις του τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης, η ακριβή ενέργεια και το κόστος δανεισμού θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας. Σύσταση για προσεκτική δημοσιονομική πολιτική

Υπέρ της διατήρησης μίας πολιτικής που στηρίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, τάσσεται στην έκθεσή του για την οικονομία, μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το α’ τρίμηνο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας, παράλληλα ότι θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης του ΑΕΠ. 

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι απόλυτα στοχευμένα, βραχυπρόθεσμα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας υπογραμμίζει ότι η πολύ καλή εικόνα του α’ τριμήνου οφείλεται και στη «χαμηλή βάση σύγκρισης» δηλαδή στο α’ τρίμηνο του 2021 κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας. 

Σημειώνει ότι το πώς θα κινηθεί η οικονομία εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • την επίδοση του τουρισμού, 
  • τον βαθμό ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, 
  • την επίπτωση του αυξημένου κόστους ενέργειας και 
  • την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. 

Πιο συγκεκριμένα για την οικονομία τονίζει ότι «η παρατεταμένη αβεβαιότητα, με τη σειρά της, θα επηρεάσει την αντίληψη του κινδύνου και κατά συνέπεια τις κινήσεις κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τόσο τις ιδιωτικές επενδύσεις όσο και τον δημόσιο δανεισμό, ενώ παράλληλα ενδέχεται να οδηγήσει και σε αναβολή καταναλωτικών αποφάσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης του πρώτου τριμήνου είναι οπωσδήποτε μια θετική εξέλιξη, πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη δύο στοιχεία. 

Το πρώτο είναι η χαμηλή βάση σύγκρισης, δηλαδή η αρνητική μεγέθυνση του πρώτου τριμήνου 2021 (-1,7%), καθώς τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν ακόμα σε ισχύ. Το δεύτερο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή οι επιπτώσεις του αφορούσαν μόνο τον τελευταίο μήνα του πρώτου τριμήνου. Με αυτά τα δεδομένα αναμένουμε επιβράδυνση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την επίδοση του τουρισμού, τον βαθμό ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, την επίπτωση του αυξημένου κόστους ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού». 

Αναφορικά με την προτεινόμενη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση τονίζεται ότι «στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων – όπως στην περίοδο της πανδημίας – καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα μας ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές. Τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Η απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφύγει η χώρα μας τις χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής αστάθειας». 

Η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού, τι λέει για τους μισθούς

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2,9%, εάν απορροφηθούν γρήγορα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.