ΓΔ: 812.69 1.26% Τζίρος: 28.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η προφητεία του Α. Ρέτσου, το νέο μυστήριο με Ελλάκτωρ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απαισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα δικαιώματα ψήφου στην Ελλάκτωρ που ασκούνται χωρίς μεταβίβαση μετοχών και πώς θα γίνονται έργα πριν αρχίσουν πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • «Είναι πλέον προφανές ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται, με ό,τι βέβαια αυτό σημαίνει για κοινωνίες και οικονομίες». Με αυτό το τιτίβισμα από τον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, σχολίασε χθες τις καθυστερήσεις και τις κόντρες για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων. Καθυστερήσεις που ψαλιδίζουν πολύ τις προσδοκίες για το 2021.
  • Και να μην ξεχνάμε τι έγραψε χθες το ΔΝΤ, στην αναθεωρημένη έκθεση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία: οι οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό έχουν «ιδιαίτερα δύσκολες» προοπτικές, καθώς θα αργήσει να επέλθει εξομάλυνση στα διασυνοριακά ταξίδια.
  • Χωρίς τέλος φαίνεται το σίριαλ Ελλάκτωρ, καθώς μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την Invesco, εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών Ι. Καϋμενάκη και Φ. Μπάκου, για την αναβολή της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η αναβολή είναι πιθανή. Πηγές κοντά στους Ολλανδούς εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα απορριφθούν και η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, άλλοι όμως δεν είναι καθόλου βέβαιοι για αυτό.
  • Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η συνέλευση είναι αμφίβολο αν θα τελειώσουν και οι περιπέτειες για την Ελλάκτωρ. Θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα απαιτηθούν γενναίοι συμβιβασμοί μεταξύ των μετόχων και κυρίως η επεξεργασία ενός αξιόπιστου σχεδίου διάσωσης της εταιρείας που θα περιλαμβάνει σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.
  • Πάντως, η συμφωνία Καλλιτσάντση με τους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο, αφήνει ορισμένες απορίες. Χθες ανακοινώθηκε από την Ελλάκτωρ ότι η συμφωνία είναι σε ισχύ. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση (Pemanoaro Ltd) θα ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου για το 20,58% των μετοχών με βάση τις οδηγίες της εταιρείας των δύο εφοπλιστών (Akron Trade and Transport). Μέχρι εδώ, όλα καλά. Ουδέν νεότερο ανακοινώθηκε, όμως, για το άλλο σκέλος της συμφωνίας, που προέβλεπε ότι στις 26 Ιανουαρίου θα μεταβιβάζονταν στην εταιρεία των δύο εφοπλιστών 25,6 εκατ. μετοχές στην τιμή των 1,30 ευρώ ανά μετοχή. Τέτοια χρηματιστηριακή συναλλαγή δεν είδαμε να γίνεται χθες στο ταμπλό. Μένει, λοιπόν, ένα μυστήριο που θα πρέπει να διαλευκανθεί στα επόμενα επεισόδια του σίριαλ.
  • Απογοητευτική η εικόνα της αγοράς και χθες και μάλιστα μια ημέρα όπου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν δυναμικά. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η αγορά έχει μείνει από καύσιμα, ενώ οι εισροές που σημειώθηκαν (εκτιμούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) δεν είχαν συνέχεια, με αποτέλεσμα η ανοδική ορμή να χαθεί.
  • Η υποχώρηση, τονίζουν, δεν αναιρεί την εικόνα του bull market, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε χαμηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα, με τον Γενικό Δείκτη να τεστάρει τις 740 μονάδες.
  • Όταν ο πλούσιος θείος από την Αμερική υποσχεθεί ότι θα στείλει δολάρια, ο φτωχός ανιψιός δικαιολογείται πριν ακόμη φθάσουν στα χέρια του τα δολάρια. Κάπως έτσι θα διαχειριστεί και η κυβέρνηση τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αργήσουν μεν να φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά θεωρούνται σίγουρα. Με διάταξη που περιλήφθηκε στο χθεσινοβραδινό νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα να εντάσσονται στο ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα, που θα χρηματοδοτούνται προσωρινά από εθνικούς πόρους, αλλά στο τέλος θα τα πληρώνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Σωστή λύση για να προωθηθούν γρήγορα τα έργα που έχει ανάγκη η οικονομία, αρκεί βέβαια να μην γίνει κάποιο «ατύχημα» με τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και βρεθούμε μπλεγμένοι.
  • Πολύ καιρό έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο μεγάλες ξένες τράπεζες στις κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η απουσία των ελληνικών τραπεζών από τα σχήματα που «τρέχουν» τις εκδόσεις σχετίζεται, βέβαια, και με το ισχνό επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα. Στη σημερινή έκδοση 10ετών ομολόγων, όμως, δίπλα στα μεγαθήρια του διεθνούς τραπεζικού τομέα (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura) θα βρίσκεται και η Eurobank, σε ρόλο lead manager. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που ίσως να δείχνει ότι ήλθε η ώρα και οι ελληνικές τράπεζες να βρουν μια θέση στις εκδόσεις των κρατικών ομολόγων.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, η κοροϊδία της MLS και τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ

Ο εθνικός μας super γλωσσολόγος με τη βέργα στο χέρι, οι άχαστες επιτυχίες ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, η κοροϊδία από την MLS και η υπερήφανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΕΕ καταστρέφει τα χρηματιστήρια, τα νέα της Mytilineos και τα περίεργα email

Η απίθανη γραφειοκρατία για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού που στέλνει τους επενδυτές σε πλατφόρμες τζόγου, οι σκληροί όροι για το νέο πακέτο από Βρυξέλλες και η ρευστότητα της Mytilineos.
xatzidakis, energeia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο project manager α λα ελληνικά, η βαριά ήττα Καλλιτσάντση και η θύελλα στις αγορές

Ο στενός συνεργάτης του Κ. Χατζηδάκη που θα λύσει «αμισθί» το πρόβλημα με τις συντάξεις, η αρνητική ψήφος των εφοπλιστών στην πρόταση Καλλιτσάντση και ένας ακόμη νόμος που μένει ανεφάρμοστος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανοιχτά νυχάδικα - κλειστά δικαστήρια, εξελίξεις στην Εγνατία και το μπαρούτι στις υποδομές

Το παράδοξο των κλειστών δικαστηρίων που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους δικαστές, η αναμενόμενη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την Εγνατία, τι θα ψηφίσουν οι τράπεζες στη συνέλευση της Ελλάκτωρ και η δήλωση της Λαγκάρντ.