ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
margaris-admie
Φώτο: Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ι. Μάργαρης

AΔΜΗΕ: Κίνδυνος εκτροχιασμού επενδύσεων από τη μείωση απόδοσης

Το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή τίθεται σε κίνδυνο, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και καλεί τη ΡΑΕ να επανεξετάσει την απόφασή της, η οποία είναι αντίθετη με την πρόταση του Διαχειριστή για wacc τουλάχιστον 7.5%.

Την αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στο επενδυτικό πλάνο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για την απόφαση της ΡΑΕ περί μείωσης του wacc του ΑΔΜΗΕ στο 6.1%, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή, Ιωάννης Μάργαρης.

Υπενθυμίζεται ότι το μέσο, σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου, wacc, υπολογίζεται από τη ρυθμιστική αρχή και αποτελεί την αμοιβή που λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ για τη χρήση των δικτύων υψηλής τάσης.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή τίθεται σε κίνδυνο και καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επανεξετάσει την απόφασή της, η οποία βρίσκεται εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρόταση του Διαχειριστή για wacc τουλάχιστον στο 7.5%. Υπενθυμίζεται ότι το Wacc αφορά την απόδοση των επενδύσεων που κάνει ο Διαχειριστής στα δίκτυα για την ανάπτυξη του Δικτύου Μεταφοράς.

Παράλληλα ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως η ΡΑΕ αποφάσισε με μη τεχνοκρατικά κριτήρια, μη λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρους που επηρεάζουν και καθορίζουν το σημαντικά αυξημένο κόστος του Διαχειριστή. Τέτοιες παράμετροι είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δανεισμού όπου, πληροφορίες του ΑΔΜΗΕ, αναφέρουν πως τα τελευταία θα ξεπεράσουν το 5% το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη του προγράμματος του ΑΔΜΗΕ συνδέεται με ζητήματα εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας καθώς οι σχεδιαζόμενες υποδομές (διασυνδέσεις με νησιά και άλλα έργα στην ηπειρωτική χώρα) βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχία των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης και της προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η απόφαση της ΡΑΕ χρειάζεται να επανεξεταστεί καθώς ξεπερνά τα στενά τεχνοκρατικά όρια και πλέον εφάπτεται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.

Καταλήγοντας ανέφερε πως το ύψος του wacc είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του ενώ, ταυτόχρονα, η επιβάρυνση στο λογαριασμό του τελικού καταναλωτή είναι ελάχιστη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το χαμηλότερο wacc που προκρίνει η ΡΑΕ σημαίνει όφελος έως 2 ευρώ ετησίως για τον τελικό καταναλωτή, όταν το όφελος από την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων θα είναι πολλαπλάσιο με την συνολικότερη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

margaris-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης: Oλοκληρώνονται οι ποντίσεις των καλωδίων Κρήτης - Αττικής

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι οι εγχώριες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων στον ηπειρωτικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Προτεραιότητες η ασφάλεια εφοδιασμού και η προστασία καταναλωτών

O πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που βιώνει η Ευρώπη από την ενεργειακής κρίση, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.