ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
margaris-admie
Φώτο: Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ι. Μάργαρης

AΔΜΗΕ: Κίνδυνος εκτροχιασμού επενδύσεων από τη μείωση απόδοσης

Το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή τίθεται σε κίνδυνο, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και καλεί τη ΡΑΕ να επανεξετάσει την απόφασή της, η οποία είναι αντίθετη με την πρόταση του Διαχειριστή για wacc τουλάχιστον 7.5%.

Την αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στο επενδυτικό πλάνο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για την απόφαση της ΡΑΕ περί μείωσης του wacc του ΑΔΜΗΕ στο 6.1%, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή, Ιωάννης Μάργαρης.

Υπενθυμίζεται ότι το μέσο, σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου, wacc, υπολογίζεται από τη ρυθμιστική αρχή και αποτελεί την αμοιβή που λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ για τη χρήση των δικτύων υψηλής τάσης.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή τίθεται σε κίνδυνο και καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επανεξετάσει την απόφασή της, η οποία βρίσκεται εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρόταση του Διαχειριστή για wacc τουλάχιστον στο 7.5%. Υπενθυμίζεται ότι το Wacc αφορά την απόδοση των επενδύσεων που κάνει ο Διαχειριστής στα δίκτυα για την ανάπτυξη του Δικτύου Μεταφοράς.

Παράλληλα ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως η ΡΑΕ αποφάσισε με μη τεχνοκρατικά κριτήρια, μη λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρους που επηρεάζουν και καθορίζουν το σημαντικά αυξημένο κόστος του Διαχειριστή. Τέτοιες παράμετροι είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δανεισμού όπου, πληροφορίες του ΑΔΜΗΕ, αναφέρουν πως τα τελευταία θα ξεπεράσουν το 5% το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη του προγράμματος του ΑΔΜΗΕ συνδέεται με ζητήματα εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας καθώς οι σχεδιαζόμενες υποδομές (διασυνδέσεις με νησιά και άλλα έργα στην ηπειρωτική χώρα) βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχία των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης και της προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η απόφαση της ΡΑΕ χρειάζεται να επανεξεταστεί καθώς ξεπερνά τα στενά τεχνοκρατικά όρια και πλέον εφάπτεται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.

Καταλήγοντας ανέφερε πως το ύψος του wacc είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του ενώ, ταυτόχρονα, η επιβάρυνση στο λογαριασμό του τελικού καταναλωτή είναι ελάχιστη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το χαμηλότερο wacc που προκρίνει η ΡΑΕ σημαίνει όφελος έως 2 ευρώ ετησίως για τον τελικό καταναλωτή, όταν το όφελος από την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων θα είναι πολλαπλάσιο με την συνολικότερη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λάθη στους υπολογισμούς της ΡΑΕ για την απόδοση κεφαλαίου εντοπίζει ο ΑΔΜΗΕ

Ο Διαχειριστής επισημαίνει λάθη στις παραμέτρους υπολογισμού για το γερμανικό ομόλογο, τον συντελεστή συστημικού κινδύνου beta και το κόστος δανεισμού. Η απόφαση της ΡΑΕ δυσχεραίνει τα επενδυτικά μας σχέδια, τονίζεται σε ανακοίνωση.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση ΥΠΕΝ στη ΡΑΕ: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της

Τι απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έντονη κριτική του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα. Τι λέει για την κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Προσφεύγει στην Κομισιόν για την τροπολογία του ΥΠΕΝ, τι λέει για ΑΔΜΗΕ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας η Ρυθμιστική Αρχή παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον φάκελο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο οκτάμηνο.