ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Σχέδια για «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος το 2023 και κατάργηση το '24

Η περικοπή αφορά 650.000 επαγγελματίες. Το φθινόπωρο οι οριστικές αποφάσεις σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία της οικονομίας.

Διεύρυνση του πακέτου των φόρο-ελαφρύνσεων για το 2023 με μείωση έως 50% του τέλους επιτηδεύματος για 650.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τι οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το Φθινόπωρο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, την εξέλιξη της πληθωριστικής κρίσης και τη ταχύτητα της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος κατά 30%-50% το επόμενο έτος και πλήρη κατάργηση του από το 2024 με στόχο να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 1.000 ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν έχουν κέρδη η ζημιές. «Κούρεμα» του τέλους κατά 50% θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με αρμόδια στελέχη είναι διαχειρίσιμο αλλά προϋποθέτει ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο πρωτογενές έλλειμμα, η δυναμική της ανάπτυξης δεν θα εξασθενήσει και στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις.

Τα ίδια  στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες που είναι το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και για επαναφορά της χώρας στον «αστερισμό» των πρωτογενών πλεονασμάτων με το πήχη για το 2023 να έχει τοποθετηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ και να «ψηλώνει» τα επόμενα χρόνια. 

«Προάγγελος» για τη μείωση και σε βάθος χρόνου την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θεωρείται η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία το τέλος μειώνεται κατά 40% η στα 400 από 650 ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Συστάσεις στη κυβέρνηση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έχει απευθύνει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση για την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα όπου τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα. Η Κομισιόν ζητά επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την βελτίωση της δομής των φορολογικών τους βαρών, την ενθάρρυνση της φορολογικής αυτοσυμμόρφωσης και την στήριξη των επενδύσεων εκτιμώντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σενάριο για μείωση του τέλους κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις διαμορφώνονται ως εξής: 

 • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
 • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
 • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
 • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος που βεβαιώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα για το φόρο εισοδήματος επιβλήθηκε το 2011 με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και σύμφωνα με το προϋπολογισμό οι εισπράξεις του δημοσίου από 650.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα κυμαίνονται ανάλογα με τη χρονιά σε 350 - 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ο νόμος προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους οι ακόλουθες 13 κατηγορίες φορολογούμενων

 1. Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
 2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
 4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
 5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ
 6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
 7. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
 8. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
 9. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
 10. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
 11. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
 12. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
 13. Οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς βεβαίωση ΤΑΠ και με ηλεκτρονική ενημερότητα

Την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας. Φέτος αναμένεται από την ΑΑΔΕ και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πάνω από 100.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις το 2021.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή προστίμου για τα αναδρομικά εξετάζει το υπ. Οικονομικών

Έντονος προβληματισμός για το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται για τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών που υποβάλλονται εκπρόθεσμα από συνταξιούχους με ευθύνη του φορέα έκδοσης των βεβαιώσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων - εισφορών

Τα σενάρια για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές. Σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο για τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.