ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

ΣΕΒ: Πέντε προτάσεις για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Σημαντική η πρόοδος για την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία επιταχύνθηκε και λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία ειδικής έρευνας του ΣΕΒ.

Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας, βοηθούμενη και από τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, όπως επισημαίνει σε ειδική έκθεσή του ο ΣΕΒ. 

Το παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ σε συνεργασία με τη Deloitte προχώρησαν σε μία εκτεταμένη εξέταση του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα καταθέτουν πέντε προτάσεις προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. 

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν 

 1. Μεγαλύτερη εστίαση της Δημόσιας Διοίκησης στις ψηφιακές διεπαφές με επιχειρήσεις.
 2. Επιτάχυνση επενδύσεων στη διαλειτουργικότητα των μητρώων του δημόσιου τομέα.
 3. Προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών.
 4. Ταχεία ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία της οικονομίας, όπως το Single Window στα τελωνεία, το νέο σύστημα κρατικών ενισχύσεων, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, το σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, το σύστημα φορολογίας, τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες ληξιπρόθεσμων οφειλών, το σύστημα άσκησης δραστηριοτήτων και ελέγχων, κ.ά.
 5. Απλοποίηση των διαδικασιών πριν την ψηφιοποίησή τους, ώστε να απαλλαγούν από αγκυλώσεις που δεν συνάδουν με την ψηφιακή οικονομία. 

Όπως αναφέρεται στο προοίμιο της ειδικής έρευνας τα  τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει σημαντικά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Τη διετία της πανδημίας, εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση πολυάριθμων υπηρεσιών, βελτιώθηκε η εξυπηρέτηση πολιτών, αλλά και επιχειρήσεων. Σήμερα, η χώρα διαθέτει ψηφιακή στρατηγική, τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.

 

Η Βίβλος εστιάζει στην ψηφιοποίηση του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 450 έργων με κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας την ταχύτητα και τον διυπουργικό συντονισμό. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr αποτελεί μέχρι στιγμής το σημαντικότερο ψηφιακό εργαλείο καθώς συγκεντρώνει απλές και αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. 

Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, με την σύμπραξη της Deloitte, ανέλυσε σε βάθος την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εστιάζοντας στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες (G2C) μέσω της πύλης gov.gr. Η ανάλυση του Παρατηρητηρίου βασίστηκε στα ποιοτικά οφέλη της πύλης όπως η ευκολία ανεύρεσης της κάθε υπηρεσίας, η κατάργηση των χρόνων αναμονής σε φυσικές ουρές, η διαθεσιμότητα επί 24ώρης βάσης, η αμεσότητα εξυπηρέτησης, κ.ά. 

Επιπλέον, η ανάλυση ποσοτικοποίησε τα οφέλη αυτά ώστε να τεκμηριώσει την πρόοδο της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ειδικότερα, για τα πρώτα 2 χρόνια της πύλης gov.gr καταγράφονται τα εξής: 

 • 1.400 υπηρεσίες πλέον παρέχονται ψηφιακά, μέσα από τις οποίες οι χρήστες έχουν εξυπηρετηθεί 36,5 εκ. φορές συνολικά. 
 • €270 εκ. είναι η ετήσια συνολική εξοικονόμηση για την οικονομία. Από αυτά, τα €215 εκ. προέρχονται από τη μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών σε φυσικά σημεία αλλά και από τη μείωση του χρόνου φυσικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τους δημόσιους υπαλλήλους. Εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών, το συνολικό όφελος σε ορίζοντα πενταετίας ξεπερνάει τα €1,3 δισ.
 • 42 εκ. άυλες συνταγές εκδόθηκαν μέσα από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης.
 • +1.800 ώρες εκπαίδευσης, 300 μαθήματα, 34 θεματικές ενότητες, +740.000 επισκέψεις, και 5,7 εκ. προβολές σελίδων στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.
   

Η πλήρης έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ είναι εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι 7 προτάσεις για να τρέξει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού παραμένει καθοριστικός στην αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ, μέσα από τη βελτίωση της αποδοτικότητας των γραμμών παραγωγής και των δικτύων εφοδιασμού.
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Αναγκαία η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης για την ελληνική οικονομία

Σε έκθεσή του ο Σύνδεσμος τονίζει ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αλλά χρειάζονται περισσότερα καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετος ο ΣΕΒ στην πρόταση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ «η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει, ήδη, πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και αυξημένο κόστος για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη».
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,3 δισ. το κέρδος του κράτος στην πενταετία από το ψηφιακό άλμα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε ότι έχει επιτευχθεί μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους που κάθε χρόνο εξοικονομεί 268 εκατ. ευρώ.
digital skills-ekpaideusi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το πρόγραμμα ύψους 913 εκατ. ευρώ θα προωθήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση και ενσωμάτωση των τεχνολογιών αιχμής.