ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια «Ηρακλής» στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια.

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Όπως έγραφε το Business Dailyνωρίτερα, τμήματα του νομοσχεδίου έχουν προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις που απέστειλε η ΕΚΤ για το σχέδιο, το οποίο έχει αποσταλεί από χθες στα νομικά επιτελεία των συστημικών τραπεζών και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι απολύτως λειτουργικό και θα βοηθήσει αποφασιστικά στην προσπάθεια οριστικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο σχέδιο, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, είναι η αύξηση του ποσού των εγγυήσεων που θα μπορεί να προσφέρει το Δημόσιο σε τιτλοποιήσεις των ποιοτικότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 9 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός για την ισόποση κατανομή των εγγυήσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πλέον προβλέπεται μια «ανοικτή αρχιτεκτονική», όπου οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν όσες εγγυήσεις κρίνουν απαραίτητες, καθώς πλέον και το ποσό, στα 12 δισ. ευρώ, είναι επαρκές για να καλύψει πλήρως όλες τις πιθανές ανάγκες.

Σε δεύτερο χρόνο θα αποσαφηνιστούν οι πρόεθετες απαιτήσεις της ΕΚΤ προκειμένου να δεχθεί τους τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής με εγγύηση του Δημοσίου ως τίτλου μηδενικής στάθμισης κινδύνου, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να τους απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους. Όπως έχουν τονίσει επιτελικά στελέχη τραπεζών το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν οι τίτλοι που θα έχουν την εγγύηση του δημοσίου γίνουν αποδεκτή από την ΕΚΤ ως μηδενικού κινδύνου.

Τη νομοθέτηση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών είχε προαναγγείλει, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στόχος, είχε τονίσει, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν με το σχέδιο «Ηρακλής» κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους 2019.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το σχέδιο «Ηρακλής». Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μια συστημική λύση που έχει τη στήριξη των αγορών, απολαμβάνει τεράστιας εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων και δεν επηρεάζει τον φορολογούμενο. «Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνηση να παρουσιάσει μια ρεαλιστική πρόταση, που υποστηρίζεται από τους επενδυτές και από τις ίδιες τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την παροχή των εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, από το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών είχε τονίσει ότι το Δημόσιο θα έχει όφελος από τις προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες, ενώ οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το χαμηλό ύψος αυτών προμηθειών.

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των μεγάλων συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank (Project Cairo ύψους 9 δισ. ευρώ) και της Alpha Bank (Project Galaxy, 12 δισ. ευρώ). Χρήση του Ηρακλη θα κάνει και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να επιταχύνει την υλοποίηση συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του σχεδίου Ηρακλής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στόχος η άντληση κεφαλαίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο «Ηρακλής» ξανακάνει επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορούν να απευθύνονται εκ νέου στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Υπό έλεγχο η αύξηση «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της πανδημίας και όσα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκοι αξιολόγησης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική των τραπεζών

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίζει σελίδα και είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Τι σημαίνει για τις τράπεζες και την οικονομία το σχέδιο Ηρακλής

Την σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών. Τα επόμενα βήματα για την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.