ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Kivernisi
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Σκρέκας: Η μισή ζήτηση ενέργειας θα καλύπτεται από ΑΠΕ στα τέλη του 2022

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως οι αλλαγές στην αδειοδότηση των ΑΠΕ αλλά και η αναβάθμιση των δικτύων και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων.

Στο τέλος του 2022 το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας πως ο νέος νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων, όπως και η αναβάθμιση των δικτύων και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι ποσοστό ήταν 30% το 2018 και αυξήθηκε καθώς στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν νέες μονάδες ΑΠΕ ισχύος 5000 μεγαβάτ ενώ ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: από το 2023 θα εγκαθίστανται νέες μονάδες ισχύος 2000 μεγαβάτ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι το 2026 το 62% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Αναφερόμενος στα δίκτυα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για μετοχική συμμετοχή στις διεθνείς διασυνδέσεις με Κύπρο - Ισραήλ και με την Αίγυπτο σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Κοπελούζου που είναι ο promoter του έργου διασύνδεσης με την Αίγυπτο GREGY. Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για αναβάθμιση των διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία καθώς και στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Β.Μακεδονία.

Ο επικεφαλής της μονάδας ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης του ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, ένα έργο μήκος 950 χλμ και ισχύος 3000 μεγαβάτ για το ποιο όπως είπε εκτός από τους Διαχειριστές Ελλάδας και Αιγύπτου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ελληνικές και διεθνείς τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στην χρηματοδότηση.

Ο αντιπρόεδρος της Eunice Γιώργος Πεχλιβάνογλου παρουσίασε την πρόταση του ομίλου για τη διασύνδεση με την Αίγυπτο μέσω Ανατολικής Κρήτης, πρόταση που συνδυάζεται με το σχέδιο της Eunice για ανάπτυξη ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου και διασύνδεση τους με την Κρήτη και την Αττική και είναι, όπως είπε, ένα σχέδιο χρηματοδοτήσιμο που λαμβάνει υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Πεχλιβάνογλου αναφέρθηκε επίσης στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που αναπτύσσει ο όμιλος στην Πτολεμαίδα και την Μεγαλόπολη.

Αναβάθμιση των δικτύων και αποθήκευση ενέργειας είναι δύο τομείς στους οποίους πρέπει να υπάρξει βελτίωση για να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, ανέφερε ο επικεφαλής της Enel Green Power για την Ευρώπη, Αριστοτέλης Χαντάβας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, Γιώργος Αλεξόπουλος ανέφερε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν αποκλείουν την συνέχιση της χρήσης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035 είναι στη σωστή κατεύθυνση. Συνέστησε προσοχή προκειμένου να μην δημιουργηθεί ευρωπαϊκή εξάρτηση σε πρώτες ύλες από τρίτες χώρες, όπως συνέβη με την εξάρτηση από τον ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο και την Ρωσία για το φυσικό αέριο ενώ παρουσίασε το σχέδιο του ομίλου για μετασχηματισμό με προσανατολισμό στις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: 640 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μεταξύ άλλων, αφορούν σε συστήματα θέρμανσης αλλά και εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, στόχος τα 2 GW μέχρι 2030

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών και την οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Το 3,7% του ΑΕΠ έχει δοθεί σαν στήριξη για την ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Στο 70% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2026

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανάφερε στην κα Βεστάγκερ,  ότι την τελευταία τριετία συνδέονται στο ηλεκτρικό σύστημα νέα έργα ΑΠΕ, τονίζοντας ότι από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί έως και 5 GW νέων έργων.
YPEN-Exoikonomo kat'oikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται πρόγραμμα Εξοικονομώ και «πράσινη» παραγωγή ενέργειας στα νησιά

Όπως ανέφερε η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, η εφαρμογή προγραμμάτων αειφορίας στα νησιά μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος προσέλκυσης τουριστών.