ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Στα 1,3 δισ. το κέρδος του κράτος στην πενταετία από το ψηφιακό άλμα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε ότι έχει επιτευχθεί μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους που κάθε χρόνο εξοικονομεί 268 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εποχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος που τόνισε ότι «τη σημερινή εποχή του μεγαλύτερου μετασχηματισμού, οι αλλαγές που έχουν επέλθει, δημιουργούν νέες αντιλήψεις και νέους τρόπους σκέψης στους ανθρώπους, τόσο για την ιδιωτική τους ζωή όσο και για την κοινωνική κι επαγγελματική τους ζωή» και έκανε λόγο για παθογένειες του παρελθόντος και για έλλειμμα εμπιστοσύνης από τον πολίτη προς το κράτος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε πως «αυτά ακριβώς τα προβλήματα ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε με τις παρεμβάσεις μας τόσο με το επιτελικό κράτος, σε θεσμικό επίπεδο όσο και με το ψηφιακό κράτος, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα χτίζει μια νέα αυτοπεποίθηση, βασισμένη σε αυτόν τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό».

Ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι «έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους, μέσα σε 2,5 χρόνια. Από τις 500 υπηρεσίες να φτάσουμε τις 1.400 και από τα 9 εκατομμύρια συναλλαγές στις 566 εκατομμύρια, κάτι που σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, έχει εξοικονομηθεί όφελος 268 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα. Επιπλέον, σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες».

Υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε με τεχνολογικά εργαλεία στις κρίσεις: Με την οργάνωση του εμβολιασμού, με τις πλατφόρμες για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων από τις κρίσεις του πολέμου και της ακρίβειας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε πρωτοπόροι στο ρυθμιστικό περιβάλλον, με το νόμο για τη ψηφιακή διακυβέρνηση που θεσμοθέτησε τα ανοιχτά δεδομένα, το cloud first policy, την οδηγία για τις τηλεπικοινωνίες αλλά και με το νέο νόμο που θα ψηφιστεί για τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το IoT. Πάλι σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα, ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, σημείωσε ακόμη το σημαντικό ρόλο του υπουργείου στην προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας, στην δημιουργία εργαλείων στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠ, αλλά και εργαλείων για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Και σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό (+4,4%) σε σχέση με τον παγκόσμιο (+2,3) την περίοδο 2017-2021 και μπορεί να εισφέρει έως το 2024, προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία" και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022 μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας» σημείωσε ο γενικός γραμματέας και συμπλήρωσε ότι είναι μια πρόκληση η απορρόφηση των κονδυλίων για να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει αυτήν την δυναμική ώστε να μετασχηματιστεί όχι μόνο το κράτος αλλά και όλη η κοινωνία. Οι κρατικές δομές, οι δημόσιες διοικήσεις παλεύουν να παραμείνουν επίκαιρες σε ένα περιβάλλον που όχι μόνο απλά αλλάζει, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, αλλά αλλάζει και τις αντιλήψεις των ανθρώπων».

Καταλήγοντας ο κ. Χριστόπουλος είπε χαρακτηριστικά,«προσπαθούμε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου η Ελλάδα να έχει την ανταγωνιστική θέση που της αξίζει στη νέα ψηφιακή εποχή».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση μιας νέας υγειονομικής κρίσης, νέου κύματος Covid ο κ. Χριστόπουλος σχολίασε ότι η λύση είναι στην διακυβέρνηση που θα πρέπει να είναι προσαρμόσιμη ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θα προκύψουν.

«Αυτό που μάθαμε είναι να σκεφτόμαστε καινοτόμα και να προσαρμοζόμαστε περισσότερο όσον αφορά στην διακυβέρνηση». Μιλώντας για τον τομέα της δικαιοσύνης ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός διότι είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Πόροι 10 εκατ. για τη Θεσ/νίκη από το πρόγραμμα Smart Cities

Όπως εξήγησε o υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εφαρμογή του προγράμματος, επιλέχθηκε ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο αποφεύγει την «κεντρικοποίηση», αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν πυξίδα.
symfonia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προγραμματική συμφωνία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπ. Εσωτερικών

Οι προγραμματιζόμενες δράσεις στοχεύουν στην ψηφιακή αναμόρφωση διαδικασιών αστικής και δημοτικής κατάστασης, που θα μειώσουν σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης διαφόρων υποθέσεων για τους πολίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Πρόγραμμα ύψους 320 εκατ. για τις «Έξυπνες Πόλεις»

Η πρόταση του υπουργού προβλέπει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα τοποθετηθούν στην ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων που θα βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους.
optiki-tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλούστευση της διαδικασίας εγκατάστασης - επέκτασης οπτικών ινών

Όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «πρόκειται για μία απόφαση που συμβάλλει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες από 200 χιλιάδες ήδη οι αιτήσεις για το Fuel Pass 2

Η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν και αυτή τη φορά να πάρουν τα χρήματα είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.