ΓΔ: 1222.38 -1.12% Τζίρος: 37.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος
Φωτο: Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος. Shutterstock

Πάει... Χρηματιστήριο το Αεροδρόμιο: Πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση

Εγκαταλείπεται ο διαγωνισμός, συζητείται εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ και πώληση του 30% από το ΤΑΙΠΕΔ. Θα πληρώνει και ετήσια συνδρομή ο παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού. Προσφορές τον Ιούλιο για ΛΑΡΚΟ και λιμάνια.

Διερευνητικές επαφές για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) γίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ των μετόχων της εταιρείας.

Η εταιρεία είναι ο παραχωρησιούχος του Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι το 2046 και μετέχουν σε αυτή με 55% το Δημόσιο (25% άμεσα και με 30% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), με 40% η γερμανική εταιρεία Avialliance και με 5% ο όμιλος Κοπελούζου.

Για το 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ είχε αρχίσει διαγωνισμός πώλησης, ο οποίος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 9 κοινοπραξιών (μεταξύ αυτών και των Γερμανών της Avialliance), αλλά «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Σε ενημερωτική συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με δημοσιογράφους, η διοίκηση του ταμείου ανέφερε πως το Ελ. Βενιζέλος έχει επανέλθει δυναμικά μετά την πανδημία, λειτουργεί υποδειγματικά και εμφανίζει τα λιγότερα προβλήματα μεταξύ των ανταγωνιστικών αεροδρομίων της Ευρώπης.

Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός της εισαγωγής του ΔΑΑ στο ΧΑ, εκτός από το ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι μέτοχοι, θα πρέπει να «κλείσει» οριστικά και το κεφάλαιο του διαγωνισμού. Ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη και αν το ΔΑΑ οδεύσει προς το ΧΑ, είναι να πωληθεί το σύνολο της συμμετοχής του (30%), μέσα από διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης ή της παρουσίας ενός cornerstone επενδυτή.

Αττική Οδός: Ετήσια συνδρομή από τον παραχωρησιούχο

Για την Αττική Οδό, ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ  Δημήτρης Πολίτης τόνισε πως αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές από τα 8 σχήματα που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση στις αρχές του 2023. Επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Businessdaily.gr ότι θα προβλέπεται staple financing για τους διεκδικητές. Δηλαδή να εξασφαλιστεί τραπεζικός δανεισμός με τους ίδιους όρους για όλες τις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τη νέα 25ετη σύμβαση.

Επίσης, επιβεβαίωσε πως εκτός από το εφάπαξ τίμημα θα προβλέπεται και annual fee (ετήσια συνδρομή) που θα καταβάλει ο νέος παραχωρησιούχος προς το Δημόσιο, το οποίο θα είναι ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του δρόμου.

Οι διεκδικητές θα υποβάλουν τις προσφορές τους, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει το μέγιστο ύψος του διοδίου. Μόνο έτσι θα μπορούν να υπολογίσουν οι διεκδικητές τη σχέση κόστους-οφέλους της επένδυσης σε σχέση πάντα με την πορεία της κυκλοφορίας του δρόμου των 72 χιλιομέτρων.

Για τις Γούρνες -τον διαγωνισμό παραχώρησης της έκτασης των 345 στρεμμάτων τον έχει κερδίσει η Reds προσφέροντας 42 εκατ. ευρώ- ο κ. Πολίτης εκτίμησε ότι έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 θα έχει γίνει η μεταβίβαση.

Στις 29 Ιουλίου προσφορές για ΛΑΡΚΟ και Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστό, επίσης, ότι στις 29 Ιουλίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ και την ίδια ημέρα οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 67% του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (διεκδικείται από 4 σχήματα). Στις 5 Αυγούστου θα κατατεθούν οι προσφορές για την πώληση του 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας (7 σχήματα). Λίγο αργότερα θα υποβληθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για τον λιμένα Ηρακλείου (8 σχήματα).

Για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Πολίτης ανέφερε σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών ότι μετά την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τη ΡΑΕ όλα είναι έτοιμα για να οριστεί η ημερομηνία για το οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού με την καταβολή από την Italgas 733 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τόνισε πως εκτός από τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει η εταιρεία με πελάτες της, ένας άλλος σοβαρός παράγοντας που θα καθυστερήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης είναι η αναταραχή στην αγορά ενέργειας αυτή την περίοδο σε παγκόσμια κλίμακα.

Για το 35% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ, ο κ. Πολίτης επισήμανε πως «η εταιρεία πηγαίνει πολύ καλά, η στροφή προς τις ΑΠΕ δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αξία, κάτι που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στη μετοχή». Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό το 35%, αν πωληθεί, δεν θα πωληθεί μέσω του ΧΑ γιατί υπάρχει κανονιστικός περιορισμός.

Η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου

Στη νέα στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ ξεχωριστή θέση έχει η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων της οποίας προΐσταται ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Π. Σταμπουλίδης. Υπενθυμίζεται πως η Μονάδα αυτή έχει αναλάβει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προχωρήσει την ωρίμανση έργων ώστε να προλάβει η δημόσια διοίκηση τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για σημαντικά έργα όπως η συντήρηση του ΟΑΚΑ, ο καθαρισμός και η δασοπροστασία 40 δασών, εργασίες ανακαίνισης σε 8 νοσοκομεία και 150 κέντρα Υγείας, τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, έργα logistics όπως το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ κ.α.

Σχετικά με τους καθαρισμούς δασών, από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 43 εκατ. ευρώ. Σε 40 περιοχές σε όλη τη χώρα γίνονται εργασίες και θα καθαριστούν συνολικά 80.000 στρέμματα.

Για την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος και εντός του Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση για την επιθεώρηση μεταλλικών κατασκευών και τη μελέτη στατικής επάρκειας.

Για την κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου συνολικού μήκους 22 χλμ.στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οριστικοποιείται η μελέτη για τη χάραξη, η οποία έχει συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι).

Έως το τέλος του έτους αναμένεται η δημοπράτηση των έργων σε πέντε νοσοκομεία, με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι συμβάσεις παραχώρησης για την Αττική Οδό και τον ΒΟΑΚ

Στις 29 Μαΐου η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό, στις 31 Μαρτίου οι οικονομικές προσφορές για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερα διόδια στην Αττική Οδό με τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μεταβλητό διόδιο με αύξηση στα 3,5 ευρώ για τις ώρες αιχμής και θα το μειώσει σε 2,5 - 2,6 ευρώ από 2,8 ευρώ σήμερα, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη. Πολύ σύντομα θα λάβουν τη νέα σύμβαση οι διεκδικητές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αττική Οδός, τα μεταβλητά διόδια και η αντίδραση της κυβέρνησης

Αυξημένες χρεώσεις στις ώρες αιχμής με τη νέα σύμβαση παραχώρησης προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι το μέσο κόστος θα είναι μειωμένο. Φοβάται το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση και θέλει να μεταθέσει τις αποφάσεις μετά τις εκλογές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Τρία λιμάνια και επανεκκίνηση του Ελ. Βενιζέλος στο νέο σχεδιασμό

Την αξιοποίηση τριών νέων λιμανιών σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ και αξιολογεί την επανέναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος. «Παγωμένα» τα σχέδια για ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Πολλές οι εκκρεμότητες με την Εγνατία Οδό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Αττική Οδό

Μέχρι τις 10 Ιουλίου έδωσε παράταση το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που αφορούν τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Ποια είναι τα 8 σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
volos_limani
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικό ενδιαφέρον για το λιμάνι Βόλου: Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Το λιμάνι μπορεί να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για την κεντρική Ελλάδα, ειδικά για αγροτικά προϊόντα, ενώ η σύνδεση με τον σιδηρόδρομο του προσδίδει ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα.