ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, YPOIK, epistreptea
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Μειώθηκε το επενδυτικό κενό, έρχονται νέες θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την ελληνική οικονομία να επιδεικνύει ισχυρές αντοχές.

Το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία τριετία και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν οι σημαντικοί οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως τα «αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν – παρά τις δυσκολίες – ευοίωνες».

Σε δήλωσε του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θεσπίσαμε αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό “δίχτυ προστασίας” πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υλοποιήσαμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενισχύσαμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αξιοποιούμε – κατά το βέλτιστο τρόπο – τους ευρωπαϊκούς πόρους, εφαρμόσαμε μία διορατική εκδοτική στρατηγική και ενισχύσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας».

Επισήμανε πως η «ελληνική  οικονομία που επέδειξε ισχυρές αντοχές και κατάφερε να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, ενώ έγινε πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική. Μειώθηκε το επενδυτικό κενό, δημιουργήθηκαν νέες και καλές θέσεις απασχόλησης, στηρίχθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τους, συρρικνώθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ενισχύθηκε η κοινωνική συνοχή» και πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, από 3,5% στο 4%, διευρύνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται, σχεδόν αμετάβλητος, στο 2,6%. Ενώ και το 2023, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «παράλληλα, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Βέβαια, η ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται πλέον από αυξημένους, νέους κινδύνους, κυρίως γεωπολιτικούς, που οδηγούν σε σημαντική επιβάρυνση των οικογενειακών και εθνικών προϋπολογισμών, εξαιτίας της διαρκούς αναθεώρησης – επί το δυσμενέστερο –  του πληθωρισμού. Η ελληνική οικονομία όπως και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες επηρεάζονται από αυτή την εξωγενή κρίση, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών για αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, αποτελεί προτεραιότητα η θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση των fintech και κριτηρίων ESG των επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο το «Ελλάδα 2.0»

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μετά την έναρξη του πολέμου έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί την καλύτερη οικονομική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα χρήματος τρομοκρατών

ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη τα κράτη-μέλη της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης να είναι σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση απειλών ξεπλύματος χρήματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η πρόωρη αποπληρωμή δανείων από ΔΝΤ και Ευρώπη

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, και ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας.