ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ακίνητα: Οι 15 «καυτές» περιοχές με τιμές έως 8.000 ευρώ/τ.μ.

Στα ύψη οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στα νότια προάστια, ενόψει της επένδυσης στο Ελληνικό, έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα. Σταθερά υψηλές οι τιμές για ακίνητα σε Κολωνάκι, βόρεια προάστια.

Ακίνητα στα νότια προάστια που... μυρίζουν θάλασσα και ευνοούνται από τις μεγάλες προσδοκίες για την επένδυση στο Ελληνικό και σημαντικά έργα αναπλάσεων είναι, αυτή την περίοδο, τα πιο «καυτά» στο real estate της Αττικής, με τιμές προσιτές μόνο στους πλέον εύπορους, ενώ στον χάρτη των πιο «καυτών» περιοχών εμφανίζονται και ορισμένες στο κέντρο της Αθήνας και σε βόρεια προάστια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο ως επενδυτικό οικιστικό προορισμό παίζει το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, με την ανώτατη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να φθάνει σε ορισμένες περιοχές έως και τα 8.000 ευρώ.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα και οι περιοχές Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Κάτω Καλαμάκι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τις τιμές ζήτησης να κάνουν ράλι. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κάτω Γλυφάδα και στο κέντρο της Βούλας η κατώτατη τιμή ανά τετραγωνικό κινείται στα 4.400 τ.μ./€ και η ανώτατη στα 8.000 τ.μ./€, ενώ στην περιοχή Βουλιαγμένη - Καβούρι οι τιμές ανά τετραγωνικό ξεκινούν από τα 7.200 τ.μ./€ και φθάνουν έως τα 7.800 τ.μ./€. 

Όπως δείχνει έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στα νεόδμητα διαμερίσματα (μετά το 2018), 70-110 τ.μ., 1ου ορόφου, ψηλά στη λίστα μπαίνουν και περιοχές στα βόρεια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας με τις ανώτατες τιμές να φθάνουν έως τα 4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΠΕΡΙΟΧΗΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ/ΤΜ (€)ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ/ΤΜ (€)
Π. ΦΑΛΗΡΟ2.7004.600
ΓΛΥΦΑΔΑ - ΚΑΤΩ4.4008.000
ΓΛΥΦΑΔΑ - ΓΚΟΛΦ4.0006.800
ΒΟΥΛΑ - ΚΕΝΤΡΟ4.4008.000
ΒΑΡΚΙΖΑ3.4005.700
ΚΑΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟ4.5006.000
ΑΛΙΜΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΚΙ3.1004.600
ΠΑΠΑΓΟΥ3.4003.800
ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ3.0004.400
ΧΟΛΑΡΓΟΣ2.9003.480
ΧΑΛΑΝΔΡΙ2.7603.770
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ2.8203.600
ΚΗΦΙΣΙΑ3.3004.700
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΚΑΒΟΥΡΙ7.2007.800
ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ3.3004.600

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, το Ελληνικό αλλάζει και επηρεάζει την κτηματαγορά των Νοτίων Προαστίων. Τα νότια προάστια της Αττικής, η Γλυφάδα, Βούλα και η Βουλιαγμένη αποτελούν διαχρονικά το μήλο της έριδος -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- τόσο για τους εγχώριους αγοραστές όσο και για τους αλλοδαπούς, κυρίως Κινέζους, ενώ, δεν ήταν λίγοι και οι Σύροι, και Αιγύπτιοι που από το 2015 -2017 επένδυσαν σε διαμερίσματα, τόσο για την απόκτηση της χρυσής βίζας, όσο και ως μορφή επένδυσης για το μέλλον.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 80% των επενδυτών στο πρόγραμμα golden visa επιλέγουν διαχρονικά ακίνητα στα νότια προάστια. Ενώ παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών υψηλών προδιαγραφών έχει καταγραφεί από Άραβες και Ρώσους σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη.  Η έναρξη εργασιών στο Μητροπολιτικό πάρκο "πυροδότησε" το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων, κατασκευής μετά το 2018, σε σχέση με το σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στον Νομό Αττικής του ιδίου έτους κατασκευής, καταγράφεται στα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμο, Παλαιό Φάληρο κλπ). Επίσης, κάθε προσδοκία έχουν ξεπεράσει οι κρατήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων στο Ελληνικό, με τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες προκαταβολές πελατών να προσεγγίζουν ήδη το ποσό των 700 εκατ. ευρώ», τονίζει ο κ. Μπάκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πολυτελή διαμερίσματα, με τιμές που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινούν από 7.500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν έως και 26.200 ευρώ το τ.μ., ανάλογα με τη θέα και τον όροφο στον πύργο της μαρίνας του Ελληνικού, Marina Tower, έγιναν ανάρπαστα, καθώς πελάτες -κυρίως από το εξωτερικό- επέδειξαν ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή των παρουσιάσεων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για κατοικίες είναι τόσο μεγάλο, που οδήγησε τη Lamda Development να ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει 1.000 επιπλέον κατοικίες επί της Λ. Ποσειδώνος, προκειμένου να καλύψει την υψηλή  ζήτηση που καταγράφεται για αγορά κατοικίας στο Μητροπολιτικό Πάρκο στον Άγιο Κοσμά. Τα ακίνητα αυτά θα αναπτυχθούν στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά και θα απευθύνονται σε διάφορα οικονομικά βαλάντια. Κάποια ακίνητα θα είναι τύπου μονοκατοικίας, ενδεχομένως και διώροφης (μεζονέτα), ενώ θα υπάρχουν και διαμερίσματα υψηλής αισθητικής, με θέα στο πάρκο ή στο παραλιακό μέτωπο.

Πωλούνται διαμερίσματα από τα σχέδια

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι περισσότεροι κατασκευαστές ακόμη και στα "hot" προάστια της Αττικής προσπαθούν να πουλήσουν ή/και να κλείσουν μέσω προκαταβολής τα νεόδμητα διαμερίσματα από τα σχέδια μέσω φωτορεαλιστικών, διασφαλίζοντας έτσι ρευστότητα για την ανέγερση του έργου – πολυκατοικίας, αλλά ταυτόχρονα να «μετρήσουν» στη πράξη τη ζήτηση για αγορά νεόδμητου ακινήτου στις ζητούμενες – αρχικές τιμές πώλησης.

«Ο λόγος που καταγράφεται μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κατώτατη και την ανώτατη ζητούμενη τιμή πώλησης, είναι διότι, είτε ο κατασκευαστής είχε αγοράσει το οικόπεδο πριν 4-5-6 χρόνια που οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τα τέλη του 2018, αρχές του 2019, ή έχει «κλείσει» σε καλό ποσοστό αντιπαροχής το οικόπεδο από τον οικοπεδούχο χωρίς να πιέζεται χρονικά για την αποπεράτωση ή/και έχει ήδη προβεί σε αποπεράτωση πριν τη ραγδαία αύξηση των υλικών.

Παράλληλα μην ξεχνάμε ότι, όταν κλείνεις – δίνεις προκαταβολή για αγορά διαμερίσματος από τα σχέδια (σε μεγάλο ποσοστό των αγγελιών, οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω φωτορεαλιστικών), χωρίς να έχει ανεγερθεί ή/και ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, η τιμή πώλησης είναι πάντα χαμηλότερη, ιδιαίτερα αν ο κατασκευαστής δεν έχει πουλήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής αποτελεί, η ποιότητα κατασκευής, η τοποθεσία, η θέα και αν διατίθεται μαζί με το διαμέρισμα χωρίς επιπλέον κόστος αγοράς, ξεχωριστή αποθήκη και parking» εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι τιμών στις νεόδμητες κατοικίες με αυξήσεις έως 8,9% μέσα στο 2020

Η μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών ηλικίας έως 5 ετών προκάλεσε αύξηση τιμών διπλάσια από το μέσο όρο της αγοράς και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τι δείχνει έρευνα της RE/MAX Ελλάς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά ακινήτων για αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ακαδημία της εταιρείας real estate, newdeal, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων πιστεύουν ότι ένα ακίνητο αξίας έως 300.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί μέσα σε έξι μήνες.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι όροι για φθηνά στεγαστικά δάνεια και ο θησαυρός των κρατικών ακινήτων

Τα «ψιλά γράμματα» στο νέο πρόγραμμα για την παροχή φθηνών στεγαστικών δανείων στους νέους, τι λένε οι τράπεζες. Έντονο ενδιαφέρον στον κατασκευαστικό κλάδο για το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με αξιοποίηση «φιλέτων» του κράτους.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται επιδοτήσεις σε νέους για στέγη, λείπουν οι κατάλληλες κατοικίες

Με 10.000 επιδοτούμενα στεγαστικά για σπίτια αξίας έως 150.000 ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση να ανακουφίσει το στεγαστικό πρόβλημα των νέων, αλλά στην αγορά η προσφορά κατάλληλων ακινήτων είναι περιορισμένη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά με επιτόκιο 1% για τους νέους και... βροχή νέων προγραμμάτων

Με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης και όριο ηλικίας τα 39 έτη θα δοθούν τα χαμηλότοκα στεγαστικά. Επιδοτούμενη ανακαίνιση κατοικιών, αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φυλλοροεί» το πρόγραμμα golden visa, πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδυτές

Το πρώτο εξάμηνου του έτους ο αριθμός των αδειών μειώθηκε για πρώτη φορά κατά 539, με μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων Κινέζων και Ρώσων επενδυτών. Μόνο Αμερικανοί και Ιρανοί πρόσθεσαν άδειες golden visa.