ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποια είναι τα νέα ψηφιακά «όπλα» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

Τον Σεπτέμβριο θα τεθούν σε λειτουργία σειρά νέων εφαρμογών οι οποίες θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και παράλληλα θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εντείνουν οι φορολογικές αρχές τις προσπάθειές του για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το κλείσιμο των «παραθύρων» που επιτρέπει παραβατικές συμπεριφορές με την αξιοποίηση σειράς ψηφιακών εφαρμογών. Παράλληλα όμως με οι νέες αυτές εφαρμογές θα κάνουν πολύ ευκολότερη τη «φορολογική» ζωή των πολιτών.

Έτσι εντός του Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς, η αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty καθώς και η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών και το αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου.

Επιπρόσθετα σημαντικές προσθήκες στη φαρέτρας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι οποίες εκτιμάται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis καθώς και η εφαρμογή μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive).

Αναλυτικότερα τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθούν από την ΑΑΔΕ:

  1. Δήλωση φόρου Κληρονομιών. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη στο εξής η επίσκεψη του φορολογουμένου στην εφορία. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον συμβολαιογράφο. Στο σχεδιασμό της πολιτείας είναι σύντομα να υπάρχει δυνατότητα ώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά να μπορούν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά απαλλάσσοντας τους κληρονόμους από την φυσική αναζήτηση εγγράφων όπως: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, ) αντίγραφο διαθήκης, γ) κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο, δ) πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής, ε) δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού, στ) έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου, ζ) τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, η) αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς.

  2. Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty και ενεργοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που τώρα εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.

  3. Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς και Γονικής Παροχής.

  4. Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες εξυπηρετούνται κανονικά και το προφίλ τους, μέσω του risk analysis, αποδεικνύει ότι αποπληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους χωρίς καθυστηρήσεις.

  5. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis, θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του. To Eispraxis θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, από το σύστημα "Εργάνη", το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών. Στη συνέχεια και αφού θα κάνει ανάλυση των στοιχείων, θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Επίσης θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέγονται, θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχες Νοεμβρίου κρίνονται οι ενστάσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει ποιες από τις 17.000 επιχειρήσεις που έκαναν ένσταση δικαιούνται μεγαλύτερα ποσά. Στα 120 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από την επιστρεπτέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «έσβησαν» το τέλος επιτηδεύματος 66.000 επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες

Την απαλλαγή δικαιούνται επιχειρήσεις - επιτηδευματίες προχώρησαν σε προσλήψεις το 2022. Παράταση έως 28/8 για την επιβολή εντάσεων από νομικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις απαλλαγής αλλά δεν έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EISPRAXIS: Έρχεται τον Σεπτέμβριο το νέο ηλεκτρονικό υπερόπλο της εφορίας

Με το νέο λογισμικό θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες της ΑΑΔΕ για την παρακολούθηση και αποτελεσματική διαχείριση οφειλών προς το Δημόσιο. Ανοίγει ο δρόμος και για εξπρές επιστροφές φόρων στους δικαιούχους.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι συμβολαιογράφοι για ένα μήνα

Ο μεγαλύτερος συμβολαιογραφικός σύλλογος της χώρας αποφάσισε αποχή από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Γιατί χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη και ζητά αλλαγή της διάταξης για το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ.