ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
smartphone
Πηγή: Shutterstock

Πώς θα ελέγχουν οι πολίτες με το κινητό τις πλαστές αποδείξεις λιανικής

Με νέα εφαρμογή για smartphone, οι πολίτες θα σκανάρουν αποδείξεις και θα στέλνουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για να διαπιστώνεται αν είναι γνήσιες. Βαρύτατες κυρώσεις προβλέπονται για τους παραβάτες.

Τα κινητά τηλέφωνα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενεργοποιώντας μια νέα εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν αν η απόδειξη που λαμβάνουν για τη συναλλαγή τους είναι γνήσια ή «μαϊμού», σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Με τη νέα εφαρμογή  που θα ενεργοποιηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι «μετατρέπονται» σε φοροελεγκτές και θα μπορούν σε περίπτωση που εντοπίζουν πλαστή απόδειξη να ειδοποιούν άμεσα την ΑΑΔΕ για την διενέργεια ελέγχου στη συγκεκριμένη επιχείρηση η επαγγελματία και την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο προστίμων και κυρώσεων. Μάλιστα στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και σχετική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι Έλληνες όσοι και οι ξένοι για τη νέα εφαρμογή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η ΑΑΔΕ με στόχο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και βελτίωση των παρεχόμενων από αυτή υπηρεσιών, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή η οποία αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο των καταναλωτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, για τα δικαιώματά τους και για τη δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω, της νέας αυτής εφαρμογής, να λαμβάνουν πληροφόρηση για τη νομιμότητα ή μη της συναλλαγής που πραγματοποίησαν και να ενημερώνουν σχετικά τη φορολογική αρχή, προκειμένου να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες, συμβάλλοντας στον εντοπισμό και την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης για τη νέα Εφαρμογή Ανάγνωσης QR Codes Αποδείξεων.

Η εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην Α.Α.Δ.Ε.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Οι κυρώσεις στους παραβάτες

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοιράζει 1,2 εκατ. ευρώ σε τυχερούς η σούπερ κλήρωση της ΑΑΔΕ

Δώδεκα τυχεροί φορολογούμενοι θα πάρουν από 100.000 ευρώ από τη φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών τα Χριστούγεννα. Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση θα έχουν όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν φέτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματες οι επιστροφές φόρων, ποιες περιπτώσεις θα ελέγχονται

Χωρίς την υποβολή αίτησης θα γίνονται οι επιστροφές φόρων. Θα προηγείται κεντρική αξιολόγηση με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα διαχωρίζονται οι περιπτώσεις όπου θα διενεργείται έλεγχος πριν την πίστωση του ποσού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει ο χρόνος για δηλώσεις από τρεις κατηγορίες φορολογούμενων

Όσοι έλαβαν αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με δωρεές και όσοι έλαβαν κληρονομιά μέσα στο 2021 έχουν περιθώριο ως το τέλος Δεκεμβρίου για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώδεκα αδικίες με την επιστρεπτέα επισημαίνουν οι λογιστές στο ΥΠΟΙΚ

Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών στο υπουργείο Οικονομικών για τα προβλήματα στους όρους επιστροφής της ενίσχυσης από χιλιάδες επιχειρήσεις.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες «ραβασάκια» φόρων - προστίμων: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Οι «λυπητερές» αφορούν υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά, απόκρυψη εισοδήματος από επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ή κλοπή ΦΠΑ.