ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας «ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές» είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αναφερόμενος δε στη διεθνή ενεργειακή πολιτική ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη, αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας». Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με την λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ όσο και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ. Επανέλαβε δε, ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τον οποίο, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%- αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναλυτική αναφορά στα διεθνή ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) θα προχωρήσει.
  • Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. «Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.
  • Ξεμπλοκάρεται η Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.
  • Η κυβέρνηση στηρίζει τον πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

«Διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον», τόνισε, ο κ.Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός σημείωσε ότι ετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον για το 2020, τονίζοντας ότι τα κονδύλια για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης θα είναι 3,5 φορές περισσότερα από σήμερα και θα περιλαμβάνουν απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις. «Θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας. Κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική», ανέφερε. Τέλος ανήγγειλε ότι σύντομα θα νομοθετηθεί η Ψηφιακή Τράπεζα Γης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνεται η χορήγηση Προσφορών Σύνδεσης Σταθμών ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ

Στοχευμένες αλλαγές στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων για τη βελτίωση των διαδικασιών φέρνει η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και αποθήκης αερίου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί απόφαση της ΡΑΕ για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ ως το 2024 και θα τιμολογηθεί η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Καβάλα. Τί θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ.