ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες

Όπως σημειώνεται από την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του.

Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS), όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.

Όπως σημειώνεται από την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ο έλεγχος των αποδείξεων με το κινητό θα γίνεται με απλές και γρήγορες κινήσεις, σκανάροντας το QR code που βρίσκεται σε αυτή. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική ο φορολογούμενος που κατήγγειλε την παράβαση μετά τη βεβαίωση του προστίμου από τις ελεγκτικές αρχές θα λαμβάνει ποσό που μπορεί να φθάνει έως και 10 φορές της αξίας της απόδειξης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο θα οριστεί στα 1.500 - 2.000 ευρώ. Οι προϋποθέσεις, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του ύψους του μπόνους και η διαδικασία καταβολής του θα καθοριστεί με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το μέτρο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών παρέχοντας τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και τη νομιμότητα της συναλλαγής τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: «Όπλο» κατά της φοροδιαφυγής η νέα εφαρμογή Appodixi

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθώς και την ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτο» σε βενζινάδικο έβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Οι πρατηριούχοι που επιμένουν να μην έχουν εγκαταστήσει τα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή από εφοριακούς ελεγκτές με tablet

Έως το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμοιβή 1.500 - 2.000 ευρώ σε όσους εντοπίζουν πλαστές αποδείξεις

Ενεργοποιείται η εφαρμογή που θα επιτρέπει σε καταναλωτές να σκανάρουν αποδείξεις λιανικής και να τις στέλνουν στην ΑΑΔΕ για να εντοπίζονται οι πλαστές. Πώς θα λειτουργεί και τι θα κερδίζουν οι καταναλωτές που θα γίνουν... ελεγκτές.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ασημένια διάκριση στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας στην ΕΕ

Έντεκα φορολογικές διοικήσεις παρουσίασαν τις εθνικές ψηφιακές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας. Βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες καινοτόμες δράσεις μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.