ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης από 2023, τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2023, καθώς και για μειωμένο τέλος επιτηδεύματος όταν γίνονται προσλήψεις.

Καταργείται με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για κατηγορίες αγροτών και αλιέων, καθώς και για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων.

Πρόκειται για δύο από τις εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, η εφαρμογή των οποίων προχωρά άμεσα με δύο σχετικές τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση των εταιρειών του Δημοσίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δύο τροπολογίες:

  • Διευρύνεται για το φορολογικό έτος 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα του άρθρου 43 Α του Κ.Φ.Ε., με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, ώστε να ισχύσουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το φορολογικό έτος 2021. Επιπλέον, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα για τα οποία αυτή εφαρμόζεται με βάση το άρθρο 43Α του Κ.Φ.Ε., για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2023 και εφεξής.
  • Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος: 1) Και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων. 2) Για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα (1) έτος, για διάστημα κατ' ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών για αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, αποτελεί προτεραιότητα η θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση των fintech και κριτηρίων ESG των επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα.
vesiropoulos, bouli, apodeikseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι - συνταξιούχοι με την κατάργηση της εισφοράς

Παρατείνεται για ακόμα δύο χρόνια η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, ενώ θα παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ του 13% σε καφέ, εστίαση, κινηματογράφο και γυμναστήρια. Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεζυρόπουλος.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημαντικές μειώσεις φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ ανάλογα με τα περιθώρια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μειώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα

Μέχρι την εμφάνιση της τεχνικής αδυναμίας, στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων είχαν υποβληθεί 265.140 δηλώσεις, σχεδόν 3.000 περισσότερες από την αντίστοιχη προτελευταία ημέρα εμπρόθεσμης υποβολής για το 2020.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατηγορηματικό «όχι» από Σταϊκούρα σε νέα παράταση για τις δηλώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Εξετάζει η ΑΑΔΕ το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις δηλώσεις για τα νομικά πρόσωπα.