ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης από 2023, τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2023, καθώς και για μειωμένο τέλος επιτηδεύματος όταν γίνονται προσλήψεις.

Καταργείται με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για κατηγορίες αγροτών και αλιέων, καθώς και για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων.

Πρόκειται για δύο από τις εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, η εφαρμογή των οποίων προχωρά άμεσα με δύο σχετικές τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση των εταιρειών του Δημοσίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δύο τροπολογίες:

  • Διευρύνεται για το φορολογικό έτος 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα του άρθρου 43 Α του Κ.Φ.Ε., με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, ώστε να ισχύσουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το φορολογικό έτος 2021. Επιπλέον, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα για τα οποία αυτή εφαρμόζεται με βάση το άρθρο 43Α του Κ.Φ.Ε., για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2023 και εφεξής.
  • Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος: 1) Και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων. 2) Για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα (1) έτος, για διάστημα κατ' ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Δεν στοχοποιούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, την φοροδιαφυγή

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως, «είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τριετίας και το καταργούμε νωρίτερα, σε ορίζοντα διετίας».
Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των επαγγελματιών

Για όλους η μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Φορολογικός έλεγχος σε όσους δεν θέλουν να φορολογηθούν με τεκμήρια. «Περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή με 11 τρόπους», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Όλες οι διατάξεις του Σ/Ν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζονται αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης τόνισε πως ήδη στη διαβούλευση έχουν κατατεθεί προτάσεις και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει κάποιες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας του νομοσχεδίου.