ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
russia-oil
Φώτο: Shutterstock

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα θα αναβάλουν μια συμφωνία για το θέμα αυτό μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για το ανώτατο όριο τιμών. Οι κυρώσεις στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία, δίνοντας σε κάθε χώρα ουσιαστικά το δικαίωμα βέτο. Στελέχη της Κομισιόν είχαν συναντήσεις με αντιπροσώπους τον κρατών – μελών το Σαββατοκύριακο, με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός σχετικά με το πακέτο των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι χώρες ενδέχεται να πιέσουν να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από την άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου. 

Η ΕΕ προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερες κυρώσεις, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα «μερική κινητοποίηση» στρατευμάτων και άρχισε να διεξάγει «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ σε περιοχές της Ουκρανίας που εξακολουθεί να κατέχει. Υπήρξαν επίσης πρόσφατες αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκάλυψαν έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Ιζιούμ, η οποία ελεγχόταν από τη Ρωσία. Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν ελέγχους στις εισαγωγές διαμαντιών και την απαγόρευση ορισμένων προϊόντων χάλυβα. 

Ξεχωριστά, τα 27 κράτη μέλη ήταν επίσης πιο κοντά στο να υποστηρίξουν μια πρόταση για τον περιορισμό της εξαγωγής στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα. Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα όπλα κατά της Ουκρανίας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να πλήξουν τον ρωσικό στρατό, ιδίως καθώς η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα όπλα για τους έως και 300.000 επιπλέον στρατιώτες που επιδιώκει να κινητοποιήσει.

Η προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα ευθυγραμμίσει το μπλοκ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να μην εκτοξευθεί το κόστος του αργού και να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας. Η Ομάδα των Επτά (G7) κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για ένα ανώτατο όριο νωρίτερα αυτό το μήνα και η Επιτροπή δήλωσε ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή της πρότασης. 

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής στην οποία θα οριστεί το ανώτατο όριο. Τα όποια μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η ΕΕ και τα οποία απαγορεύουν την εισαγωγή πετρελαίου από τη θάλασσα, καθώς και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του. 

Τον Ιούνιο, οι 27 χώρες της ΕΕ πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των σημερινών πετρελαϊκών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα που μεταφέρονται στη θάλασσα, εξαίρεση στις παραδόσεις με αγωγούς και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση, σε ρωσικά πετρελαϊκά φορτία οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ΗΠΑ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτές τις απαγορεύσεις λόγω φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. 

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ορίων τιμών, ιδίως δεδομένου ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις συμβάσεων με τη Μόσχα για να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές.

Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που έλαβαν μέσω αγωγών, όπως η Ουγγαρία, θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτές θα παραμείνουν άθικτες, ενώ τα έθνη που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το ανώτατο όριο τιμών με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Τα ναυτιλιακά έθνη, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα, πρόσθεσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε σε... μπλόκο η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα προβάλλουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι συζητείται για την εξοικονόμηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά στα 200 ευρώ το φυσικό αέριο, σε νέο υψηλό οι τιμές του ρεύματος

Σε νέο υψηλό κινείται η τιμή χονδρικής του ρεύματος για αύριο, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου «φλερτάρουν» με τα 200 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις της Gazprom για μείωση των ροών προς την Ευρώπη.