ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Πώς γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος 900.000 επιχειρήσεις - επαγγελματίες

Από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε να «τρέχει» ο χρόνος για να εξασφαλίσουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος όσοι προχωρήσουν σε αύξηση της απασχόλησης. Ποιοι είναι οι όροι. Αναμένεται υπουργική απόφαση.

«Τρέχει» από την 1η Σεπτεμβρίου η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον 3 μήνες.

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα αποσαφηνίσει κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και η οποία θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, τον τρόπο και τη διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με τη νέα διάταξη που αφορά εν δυνάμει περίπου 900.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν θα καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος όσοι προχωρούν σε αύξηση του μέσου ετήσιου αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση από φέτος και για τα επόμενα έτη.  

Για παράδειγμα:

  1. Επαγγελματίας που θα προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου έστω έναν ακόμα εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και θα τον διατηρήσει τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ το 2023 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
  2. Επιχείρηση που την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου δεν θα καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

- 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 1.000 για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Ποιοι απαλλάσσονται με το ισχύον καθεστώς

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται οι ακόλουθες 15 κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία  το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος - παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

15. Για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Επίσης, το τέλος μειώνεται κατά 40% για τα επόμενα τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν επιχειρήσεις το «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που χαλαρώνει το κριτήριο διατήρησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιχειρήσεων που θα επιστρέψουν ολόκληρη και εντόκως την κρατική ενίσχυση.
athina-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το χαρτόσημο στα έντοκα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων

Με νέα διάταξη επιβάλλεται αναδρομικά χαρτόσημο 2,4% στα έντοκα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων και τελειώνει η αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί από αντικρουόμενες αποφάσεις της εφορίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο «κρατικός Τειρεσίας» για δάνεια, βαριές κυρώσεις για το myData

Κρατικός φορέας θα χορηγεί πιστοποιητικά πιστοληπτικής αξιολόγησης για να χορηγούνται δάνεια. Ποια θα είναι τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο myData. Τι αλλάζει για γονικές παροχές και δωρεές. Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις βίλες με ΕΝΦΙΑ για... δυάρι: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και οι τελευταίες 2.000 περιοχές που έχουν μείνει εκτός, με αποτέλεσμα να πληρώνονται αστεία ποσά ΕΝΦΙΑ για βίλες εμπορικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πώς θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.