ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων ο ΟΤΕ και η Vodafone

Ποια είναι τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι δύο ισχυρότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

Σύγχρονες λύσεις που θα βοηθήσουν την μικρομεσαία επιχείρηση να πραγματοποιήσει την ψηφιακή της μετάβαση προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με στόχο η «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενη τους πόρους της δράσης «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που προσφέρει επιδότηση 90% σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει στέλεχος του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στο BD «το ενδιαφέρον για την ψηφιακή μετάβαση και την χρήση έξυπνων εργαλείων, έχει αυξηθεί και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου του πληθωρισμού. Σε μια εποχή που μετράνε όλα τα έξοδα, όλοι βλέπουν τα πλεονεκτήματα ψηφιοποίησης της επιχείρησης. Επιπλέον και οι καταναλωτές κάνουν τα πάντα μέσα από το κινητό τους».

Επισημαίνει ωστόσο πως «οι επιχειρηματίες φοβούνται να κάνουν το ψηφιακό άλμα γιατί είναι μια επένδυση σημαντική και μπορεί να αλλάξει το οργανόγραμμα της επιχείρησής τους, ενώ και η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα πληρώνει αύριο».

Σημειώνει πως υπάρχει μια «θάλασσα έξυπνων εργαλείων και ψηφιακών υποδομών» που είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ψηφιακές λύσεις που προσφέρονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των συστημάτων καθώς «είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες που ισχύουν και για τις τράπεζες, οπότε το επίπεδο είναι πολύ υψηλό».

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις εκπροσωπούν πάνω από το 80% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνεισφέροντας περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ καθώς και των θέσεων εργασίας στην χώρα . Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με έρευνα της PwC, το 60% των επιχειρήσεων αυτών αναγνωρίζει πως δεν διαθέτει τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και τις αντίστοιχες δεξιότητες  για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με το πρόγραμμα να ξεκινάει πρόωρα σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η υποβολή των αιτήσεων έχει πάρει πλέον παράταση έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, και το ενδιαφέρον που καταγράφεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα δράση το 2023.

Τι προσφέρουν οι πάροχοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, αλλά και για τα προτεινόμενα ψηφιακά εργαλεία οι επιχειρηματίες μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ειδικά διαμορφωμένης σελίδας της COSMOTE. Το πρόγραμμα θα τρέξει υπό την μορφή χορήγησης κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους, με δυνατότητα επιδότησης λύσεων από 1 έως 3 χρόνια.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα και ένας εξειδικευμένος εκπρόσωπος της COSMOTE θα επικοινωνήσει μαζί τους, για να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος, επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που ταιριάζουν στη δική τους επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ», η COSMOTE διοργάνωσε στις 27 & 29 Σεπτεμβρίου, webinars όπου ειδικοί θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις ευκαιρίες επιδότησης της επιχείρησής τους. 

Η Cosmote προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας μέσω cloud, της απομακρυσμένης εργασίας, της ασφάλειας στο διαδίκτυο, της παρακολούθησης οχημάτων από οπουδήποτε, του ηλεκτρονικού εμπορίου, κ. ά..

Τα σχετικά ψηφιακά εργαλεία είναι τα ακόλουθα:

 • COSMOTE Fleet Tracker - Παρακολούθηση εταιρικών οχημάτων
 • COSMOTE Digital Office - Ενιαία πλατφόρμα Cloud συνεργασίας και επικοινωνίας
 • Μicrosoft 365
 • Microsoft Defender
 • COSMOTE New E-shop4U και COSMOTE Your Business online - Δημιουργία e-shop
 • Microsoft Azure

Από την πλευρά της η Vodafone, αποτελεί τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό πάροχο που ασχολήθηκε με το business τμήμα πριν 18 χρόνια υπό τον σχεδιασμό του κ. Χάρη Μπρουμίδη. «Αν μπει κανείς στο σαιτ πως το Vodafone business διαφοροποιείται προϊοντικά» αναφέρει στέλεχος της εταιρείας που υπογραμμίζει ότι «στο business η Vodafone έχει φύγει beyond connectivity εδώ και πολλά χρόνια και διαθέτει προϊόντα IoT. Υπάρχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ξεφεύγει από την κινητή και σταθερή, προσφέροντας πληθώρα επιλογών για μια επιχείρηση. Από υπηρεσίες cloud μέχρι IoT τεχνολογίες και ότι μπορεί να κάνουν μια επιχείρηση αποδοτική».

Η Vodafone, παρέχει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες κάθε μεγέθους, τις ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις Vodafone Smart Business, καθώς και τη δυνατότητα σύμβουλου Vodafone Business Advisor ώστε να τις υποστηρίξει πλήρως σε κάθε τους βήμα.

Για την ταχύτερη μετάβασή τους, το Vodafone Business προτείνει ενδεικτικά σε όλες τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις υπηρεσίες νέας γενιάς, όπως:

 • Vodafone Facility Management: παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ενέργειας και διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων όπως θερμοκρασία και CO2 στους χώρους της επιχείρησης καθιστώντας εφικτή την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διασφάλιση ιδανικών συνθηκών εργασίας
 • Vodafone Digital signage: διαχείριση διαφημιστικού ή ενημερωτικού περιεχομένου από απόσταση και άμεση προβολή στις οθόνες της επιχείρησης αυξάνοντας την αλληλεπίδραση με τον πελάτη και κρατώντας τον ενήμερο για της τρέχουσες υπηρεσίες και προσφορές
 • Vodafone Temperature Control Advanced: παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της κατάστασης λειτουργίας των ψυκτικών μονάδων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων
 • Vodafone Cloud Backup: δημιουργία κρυπτογραφημένων αντίγραφων ασφάλειας σε χρόνο που ορίζεται από το χρήστη, και άμεση ανάκτηση των επιλεγμένων BackUp αρχείων. Έτσι, εκμηδενίζεται η πιθανότητα να χαθούν σημαντικά αρχεία και άλλα εταιρικά δεδομένα ακόμη και σε περίπτωση που μπορεί να καταστραφούν ή κλαπούν οι φυσικοί πόροι.
 • Vodafone Business Onlinee-Shop: δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ηλεκτρονικού καταστήματος που οδηγεί στην αύξηση της προβολής μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο και στην προσέλκυση νεών πελατών
 • Vodafone Firewall Management: συνολικό πακέτο υπηρεσιών ασφάλειας με τη μορφή μιας πλήρους διαχειριζόμενης υπηρεσίας, η οποία ως μια ολοκληρωμένη και πλήρως παραμετροποιήσιμη λύση, εξασφαλίζει την προστασία των χρηστών και του εταιρικού δικτύου από κακόβουλες επιθέσεις.

Όπως αναφέρει η Vodafone, το Vodafone Business έχει ξεκινήσει ήδη με το ξενοδοχειακό συγκρότημα Opora Country Living στο Ναύπλιο. Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ως αγρόκτημα, εξελίχθηκε σε ξενώνα αγροτουρισμού και εκσυγχρονίστηκε με λύσεις του Vodafone Business, προσφέροντας σήμερα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού.

Ο γενικός διευθυντής του Vodafone Business, Γιώργος Τζανετάκος, σημειώνει ότι «το Vodafone Business διαχρονικά εξελίσσει και προσφέρει ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, έχοντας εγκαίρως αναγνωρίσει ότι η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα θα οδηγήσουν την καρδιά του ελληνικού επιχειρείν στη νέα, ψηφιακή εποχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα δίκτυα 5G θα προσθέσουν 4 δισ. ετησίως στην εθνική οικονομία

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία «φρέναρε» τη δυναμική του 5G, ο ρυθμός υιοθέτησης των δικτύων νέας γενιάς ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών έως σήμερα. Σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χορός εκατομμυρίων για μικρομεσαίες σε ψηφιακή - ενεργειακή αναβάθμιση

Ποια είναι τα προγράμματα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέες δυνατότητες ψηφιακής και ενεργειακής αναβάθμισης. Οι δράσεις και οι προθεσμίες για αιτήσεις.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ουρές» κάνουν οι μικρομεσαίοι για κονδύλια ψηφιακού μετασχηματισμού

Πενήντα χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με αρμόδια πηγή. Ως το τέλος Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου παρατείνονται τα δύο προγράμματα. Τι προσφέρουν στις επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Παρά την πρόοδο που έχει υπάρξει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων οι εγχώριες ΜΜΕ παραμένουν ψηφιακά ανώριμες. Παράθυρο ευκαιρίας το Ταμείο Ανάκαμψης.
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τη βάση στην ψηφιακή μετάβαση οι βαθμοί των μικρομεσαίων

Μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει e-shop, μειωμένη χρήση των social media. Βελτίωση του δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας. Έρχονται ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης για την ψηφιακή μετάβαση.
digital skills-ekpaideusi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν οι αιτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων

Το πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Έως και 60% μπορεί να φτάσει η επιδότηση.