ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Το «θαύμα» στα δημόσια έσοδα και οι δύο όψεις του υψηλού πληθωρισμού

Κατά 17% υψηλότερα από τον στόχο κινούνται τα φορολογικά έσοδα, που λαμβάνουν ισχυρή ώθηση από τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, όμως, όπως τονίζει η Eurobank ο πληθωρισμός δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την οικονομική πολιτική.

Η αύξηση των εισπράξεων από φόρους, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον πληθωρισμό, παρέχει ισχυρή στήριξη στον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, όπως σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, ο επίμονος πληθωρισμός δημιουργεί μία σειρά μεγάλων προκλήσεων για την οικονομία, που χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού (ΚΠ) για τον μήνα Αύγουστο 2022, τα καθαρά έσοδα Κρατικού Προϋπολογισμού στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου ανήλθαν στα 39,232 δισ. ευρώ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, υπερβαίνοντας τον στόχο, όπως αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2022, κατά 5,695 δισ. ευρώ ή 17,0%. 

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει η τράπεζα, οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας και ο φόρος εισοδήματος υπεραπέδωσαν έναντι των στόχων τους κατά €1,602 δισεκ. ή 8,5%, €1,383 δισεκ. ή 198,4% και €1,760 δισεκ. ή 19,6% αντίστοιχα.

Η υπέρβαση των φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών αντανακλά την υπεραπόδοση του ΦΠΑ (€1,449 δισεκ. ή 11,6%), αποτέλεσμα που δύναται να εξηγηθεί από τρεις παράγοντες:

  • 1ον, την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομίας,
  • 2ον τον αυξημένο πληθωρισμό και
  • 3ον τη συνεχή διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η υπέρβαση των τακτικών φόρων ακίνητης περιουσίας συνδέεται με την είσπραξη των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2022.

Στο σκέλος των δαπανών ΚΠ, σημειώθηκε οριακή συγκράτηση έναντι του στόχου κατά €192 εκατ. ή 0,4% στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 (€43,337 δισεκ. έναντι €43,529 δισεκ. σε τροποποιημένη ταμειακή βάση). Οι κατηγορίες δαπανών με τις υψηλότερες αρνητικές αποκλίσεις έναντι των στόχων τους ήταν οι πιστώσεις υπό κατανομή (πλην Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ΤΑΑ, €1,712 δισεκ. ή 100%), οι αποκτήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων (€803 εκατ. ή 31,8% λόγω του ετεροχρονισμού των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων) και οι δαπάνες Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ, €111 εκατ. ή 8,2%).

Αντιθέτως, οι κατηγορίες δαπανών με τις υψηλότερες υπερβάσεις έναντι των στόχων τους ήταν οι μεταβιβάσεις (€1,089 δισεκ. ή 5,5%), οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών (€410 εκατ. ή 59,3%) και οι δαπάνες Προ-γράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, €783 εκατ. ή 18,8%).

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το ισοζύγιο ΚΠ στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 ανήλθε σε έλλειμμα €4,105 δισεκ. σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι του στόχου για έλλειμμα €9,992 δισεκ. Αντιστοίχως, το πρωτογενές αποτέλεσμα ΚΠ, δηλαδή το ισοζύγιο ΚΠ εξαιρουμένων των τόκων, διαμορφώθηκε σε οριακό πλεόνασμα €19 εκατ. έναντι του στόχου για έλλειμμα €5,942 δισεκ.

Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομίας, η αύξηση του πληθωρισμού και η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών άσκησαν θετική επίδραση στα φορολογικά έσοδα του 8μηνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 (υπέρβαση έναντι του στόχου κατά €5,512 δισεκ. ή 18,2%) με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό ισοζύγιο να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση έναντι του στόχου.

Οι προκλήσεις που δημιουργεί ο πληθωρισμός

Ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν: Ο υψηλός πληθωρισμός (τελευταία παρατήρηση στο 11,2% YoY τον Αύγουστο 2022 από 1,2% YoY τον Αύγουστο 2021) ναι μεν ωθεί προς τα κάτω τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, εντούτοις αυτό αφορά τη βραχυχρόνια περίοδο. Στην περίπτωση που ο υψηλός πληθωρισμός γίνει επίμονος (μεσοπρόθεσμη περίοδος), ενεργοποιούνται δυνάμεις που, ceteris paribus, επιβραδύνουν ή αντιστρέφουν την πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός οδηγεί:

  1. σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και σε αύξηση της αβεβαιότητας με αρνητικές επιδράσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ως εκ τούτου, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης μειώνεται μεσοπρόθεσμα, το ίδιο και ο ονομαστικός.
  2. σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και σε άνοδο των επιτοκίων. Το προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί ασπίδα προστασίας (μεγάλη διάρκεια, με το μεγαλύτερο τμήμα με σταθερό επιτόκιο και προς το επίσημο τομέα), ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση του κόστους δανεισμού επιβαρύνει τον εισοδηματικό περιορισμό των νοικοκυριών και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων με επιπτώσεις στη ζήτηση και τα δημόσια έσοδα.
  3. σε περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που δύνανται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρεσέντο είσπραξης φόρων τον Φεβρουάριο, υπέρβαση στόχου κατά 1,3 δισ. στο δίμηνο

Τέλη κυκλοφορίας και καλύτερη απόδοση φόρων του προηγούμενου έτους έδωσαν ώθηση στα έσοδα, αλλά είναι αυξημένες πάνω από τους στόχους και οι εισπράξεις των φετινών φόρων.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι φόροι είχαν υπεραπόδοση και έφεραν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

Ο πληθωρισμός «απογείωσε» τις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 1,7 δισ. υψηλότερα από τον αρχικό στόχο, ενώ εισπράχθηκαν πρόωρα δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Στα 52 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 9μηνο.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα κατά 18,2% τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο, ξεπέρασαν τα 35 δισ.

Η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων οδήγησε σε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 19 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος στο αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.