ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές στη χώρα μας ξεπέρασε εφέτος την αντίστοιχη παραγωγή από φυσικό αέριο, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η συνεισφορά των μεγάλων υδροηλεκτρικών.

Στις δομικές ανατροπές στην αγορά ενέργειας που επέφερε η διεθνής κρίση, περιλαμβάνεται επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τάσεων στην ηλεκτροπαραγωγή του Green Tank:

  • Αθροιστικά για τους 8 πρώτους μήνες του έτους, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν κάθε άλλη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 13.238 GWh, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ορυκτό αέριο με 13.150 GWh, το οποίο μειώθηκε οριακά για πρώτη φορά από το 2018. Η πρωτιά των ΑΠΕ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τον Ιούλιο και συνεχίστηκε στο 8μηνο.
  • Με όρους μεριδίων στην κάλυψη της ζήτησης οι ΑΠΕ κάλυψαν το 37,5% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 37,2% μειώνοντας για πρώτη φορά το μερίδιό του από το 2017, ο λιγνίτης το 11,3%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 8,6%, ενώ το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών περιορίστηκε στο 5,4%.

 

 

  • Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες με 1.912 GWh κατά το πρώτο 8μηνο του 2022 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013. Αυτό συνέβη καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που εισήγαγε (εξαγωγές Ιουλίου: 510 γιγαβατώρες, Αυγούστου: 361 γιγαβατώρες).

Όπως επεσήμανε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με την ανάπτυξη των ΑΠΕ για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ρεύματος επειδή έχουμε διπλάσια ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση πχ με τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη που έχουν χαμηλή θερμογόνο δύναμη). Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας θα σημάνει εξοικονόμηση άνω των 2 δισ. ευρώ το 2023 από την υποκατάσταση εισαγωγών φυσικού αερίου.

Θεαματικές είναι οι εξελίξεις και στις εξαγωγές φυσικού αερίου όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η υποδομή αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι, πέρυσι η χώρα εξήγαγε 0.7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 δισ. Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι εξαγωγές θα φθάσουν εφέτος τα 3 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας θα ενισχυθούν με την εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και την έναρξη λειτουργίας, το 2023, του νέου πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εισαγωγών για το κυρίαρχο φθηνό ρωσικό αέριο που μένει μέχρι να φύγει

Η κατανάλωση αυξάνεται και μαζί της αυξάνονται και οι εισαγωγές του φθηνού ρωσικού αερίου που παραμένει στην πρώτη θέση. Πώς το αμερικανικό LNG θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και την Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Υπογραφή επιχειρηματικής συμφωνίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεγάλα deals που αναβαθμίζουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ενέργεια

Ιστορικές συμφωνίες υπογράφηκαν στο P-TEC που θα καθορίσουν τις ροές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη- Ανοίγεται ο δρόμος για επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ.
πλοίο FSRU Αλεξανδρούπολης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική συμφωνία για LNG και πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά 40 χρόνια

Στην Αθήνα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τη διαμετακόμιση LNG από ΗΠΑ προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω ελληνικών υποδομών, με στόχο συμφωνίες έως 10 δισ. κ.μ. ετησίως, λόγω σταδιακής απαγόρευσης ρωσικού αερίου ως το 2027.
LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος, στα «σκαριά» διεθνείς συμφωνίες για LNG

Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος για το αμερικανικό LNG, προσελκύοντας διεθνείς επενδύσεις και καθορίζοντας τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σήμερα ξεκινά η σύνοδος της Συνεργασίας για τη Διατλαντική Ενέργεια (P-ΤEC).
Πλοίο LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kόμβος για το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη η Ελλάδα, συνάντηση κορυφής στην Αθήνα

Η Αθήνα φιλοξενεί την έκτη υπουργική σύνοδο Συνεργασίας για τη Διατλαντική Ενέργειατη (P-TEC) με ΗΠΑ και Ευρώπη να εστιάζουν στην ενεργειακή ασφάλεια και το LNG. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.