ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
Φωτο: Shutterstock

Κάνουν... παύση επενδύσεων οι Ισραηλινοί στην ελληνική αγορά ακινήτων

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις παραμένει ισχυρό, τονίζει στο BD ο Eitan Maoz, ιδρυτής και CEO της E.M. Global Real Estate Investment, αλλά θα περιμένουν καλύτερες τιμές για να προχωρήσουν σε κινήσεις.

«Παύση» πατάνε οι Ισραηλινοί επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα, βλέποντας ότι η αβεβαιότητα που περικυκλώνει την αγορά μπορεί να δημιουργήσει σύντομα νέες αγοραστικές ευκαιρίες, σύμφωνα με τον Eitan Maoz, ιδρυτή και CEO της E.M Global Real Estate Investment.

Ο κ. Maoz, ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας, τονίζει σε δηλώσεις του στο Business Daily, ότι παραμένει το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά από Ισραηλινούς επενδυτές που εστιάζουν τόσο σε κατοικίες, όσο και σε ξενοδοχεία, παρά τη στάση αναμονής.

«Το επερχόμενο έτος θα φέρει σημαντικές προκλήσεις από οικονομική άποψη. Κάθε Ισραηλινός επενδυτής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αν και αυτό που βλέπω είναι ότι ορισμένοι από αυτούς προβλέπουν πτώση τιμών κατά τον ερχόμενο χειμώνα ή και μετά. Επομένως, προτιμούν να περιμένουν και να μην επενδύσουν αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο κ. Maoz.

eitan_maoz

 
«Αυτό συμβαίνει με ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται για εξοχική κατοικία, είτε πρόκειται για επένδυση, είτε όχι, και με πιο σημαντικούς επενδυτές που έχουν επηρεαστεί από την άνοδο των επιτοκίων στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά τον δύσκολο οικονομικό χειμώνα, βλέπω επενδυτές που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράσουν επενδυτικά ακίνητα στον τομέα των κατοικιών και των ξενοδοχείων», προσθέτει ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο ίδιος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια επένδυση σε εμπορικό ακίνητο. «Τους τελευταίους μήνες, μαζί με μια ομάδα επενδυτών, εξέτασα τη λήψη χρηματοδότησης από ελληνική τράπεζα για επενδύσεις σε ένα εμπορικό ακίνητο μισθωμένο σε ένα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την κίνηση και να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», εξηγεί ο κ. Maoz.

Η αλλαγή στάσης από τους Ισραηλινούς επενδυτές στερεί την αγορά από μια από τις κυριότερες πηγές ζήτησης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον από developers και επενδυτές του Ισραήλ έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη των ακινήτων στη χώρα. Με τους Κινέζους αγοραστές να απέχουν λόγω πανδημίας, οι εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων είναι ιδιαίτερα δραστήριες στην τοπική αγορά τον τελευταίο καιρό.

Ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων επί του θέματος, υπενθυμίζεται ότι το 2021 άνοδο της τάξεως του 34,4% σημείωσαν συνολικά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων ανήλθαν πέρυσι σε 1,17 δισ. ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι Ισραηλινοί επενδυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αν και έχουν επεκταθεί πιο πρόσφατα σε νησιά του Ιονίου και την Κρήτη.

Ανάμεσα στους μεγάλους Ισραηλινούς παίκτες της αγοράς είναι το επενδυτικό fund Zoia με χαρτοφυλάκιο περίπου 35 ακινήτων, καθώς και η Brown Hotels, με μονάδες στην Αθήνα, Κορινθία, Χανιά και την Ερέτρια.

Οι χαμηλές τιμές των ακινήτων, η κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο χωρών και τα κοινά μεταξύ των δύο πολιτισμών αποτελούν κίνητρα για τους Ισραηλινούς επενδυτές στην Ελλάδα, όπως επίσης, και τα φορολογικά οφέλη που απορρέουν από τις διμερείς συμφωνίες.

Ένα μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, που παραμένει είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, υπογραμμίζει ο κ. Maoz«Το κύριο ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους Ισραηλινούς επενδυτές είναι η χρηματοδότηση από τις τοπικές τράπεζες. Αυτό εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε συζήτηση μεταξύ επενδυτών που θέλουν να λάβουν δάνειο για διαμέρισμα, ή θέλουν να κάνουν development», επισημαίνει ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρουν το 2023 οι τιμές κατοικιών με την επιβράδυνση της οικονομίας

Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης από 6% σε 1% - 2%, τα αυξημένα επιτόκια και η συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών αναμένεται να σταματήσουν το ράλι τιμών της τελευταίας πενταετίας. Αντίβαρο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Xenodoxeia, Hotels, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» επενδύσεων από ξένους ομίλους για ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Νέα κεφάλαια εισέρχονται σε ξενοδοχεία πόλης κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε resort σε Μύκονο, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Ανακάμπτει ο τουρισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα μεγέθη του 2019, το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ενώ το α' τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 41%, στην Ελλάδα η μείωση ήταν μόνο 21%. Περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται στα ακίνητα logistics, λιγότερα στα γραφεία.