ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εξοικονόμηση διοικητικών βαρών κοντά στο 1,5 δισ. με την ψηφιοποίηση

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο Balkan Forum, ο κ. Λ. Χριστόπουλος, ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 2022 έγιναν περίπου ένα δισ. συναλλαγές μέσω του gov.gr.

Στις πολιτικές προτεραιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τελευταία τριετία, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, στη διαδικτυακή ομιλία του στην ενότητα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιχειρηματικών φορέων» του Balkan Forum 2022, που διεξάγεται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μένει πίσω στις ψηφιακές εξελίξεις που συντελούνται παγκοσμίως, ενώ ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να πρωτοπορήσει σε θέματα τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr, που αφορά σε πάνω από 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρηματίες, τόνισε ότι το 2022 έγιναν κοντά στο 1 δισ. συναλλαγές, έναντι των 8,8 εκατ. το 2018, ενώ μίλησε για τη συγκρότηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της εθνικής συνεκτικής πολιτικής διοικητικών διαδικασιών, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα παρουσιαστεί στο προσεχές μέλλον, βασίζεται σε τρεις πυλώνες και στόχος της είναι μεν η ψηφιοποίηση, αλλά και η εν γένει απλούστευση όλων των διαδικασιών του κράτους.

Ο ένας πυλώνας είναι το εθνικό μητρώο διαδικασιών, όπου συγκεντρώνονται και καταγράφονται όλες οι διοικητικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το δημόσιο -είναι ήδη καταγεγραμμένες 1.600 και στόχος είναι μέχρι τέλος του 2022 να φτάσουν τις 4.000- ο δεύτερος πυλώνας είναι το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών και ο τρίτος η αποτίμηση όλων των παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά τα πόσα χρήματα γλιτώνουν οι επιχειρήσεις από την ψηφιοποίηση και απλούστευση διαδικασιών.

Από σχετική μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Deloitte, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, προέκυψε ότι «η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών ουσιαστικά έχουν μειώσει τα διοικητικά βάρη και έχουν κάνει εξοικονομήσεις τα τελευταία χρόνια για πολίτες και επιχειρηματίες, σχεδόν 270 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε ορίζοντα 5ετίας μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση διοικητικών βαρών προς επιχειρήσεις και πολίτες κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις από κολοσσούς γιατί «βλέπουν ότι υπάρχει μια δυναμική και σοβαρή πολιτική σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διάφορα πεδία της οικονομίας» και υπογράμμισε ότι «η αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένα ζήτημα του παρόντος και η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα ώστε η Ελλάδα να κάνει άλμα στο συγκεκριμένο πεδίο». Συμπλήρωσε δε, πως «εμείς θέλουμε η ανάπτυξη που γίνεται σε αυτόν τον χώρο να είναι βιώσιμη και συνεχής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκτήσει «Έξυπνες Γέφυρες»

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα από αυτή τη δράση δρομολογεί αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των γεφυρών στην Ελλάδα, με αιχμή τις σιδηροδρομικές, εισάγοντας ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου της κατάστασής τους.
digital skills-ekpaideusi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί ως κομβικής σημασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα 943 εκατ. ευρώ.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κολοσσούς στον τεχνολογικό τομέα

Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν σχετικές επενδύσεις στον χώρο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 12.
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,3 δισ. το κέρδος του κράτος στην πενταετία από το ψηφιακό άλμα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε ότι έχει επιτευχθεί μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους που κάθε χρόνο εξοικονομεί 268 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Πόροι 10 εκατ. για τη Θεσ/νίκη από το πρόγραμμα Smart Cities

Όπως εξήγησε o υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εφαρμογή του προγράμματος, επιλέχθηκε ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο αποφεύγει την «κεντρικοποίηση», αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν πυξίδα.