ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντιδρά η βιομηχανία στην υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος 5%

Στόχος του μέτρου είναι σε ημερήσια βάση να εξοικονομούνται 1.400MW - 1.600MW. Οι επιχειρήσεις αντιδρούν γιατί δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα συμβόλαια πελατών. Οι αποζημιώσεις καλύπτουν πλήρως το κόστος, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Σκεπτικισμός επικρατεί στις τάξεις των επιχειρήσεων μετά την απόφαση των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. για μείωση 5% της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής στη διάρκεια της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις ώρες αιχμής το ρεύμα είναι ακριβότερο, καθώς στο σύστημα έχουν εισέλθει και οι μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο που δίνουν και τις υψηλότερες τιμές αφού παράγουν το ρεύμα με καύσιμο το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση για τη μείωση 5% αφορά στο διάστημα Νοεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 και η σύγκριση θα γίνεται με το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 5 ετών.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το μέτρο είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό, αλλά ούτε και τις ώρες αιχμής που αυτό θα εφαρμοστεί. Περιμένουμε εξειδίκευση από τον ΑΔΜΗΕ», αναφέρουν στελέχη της βιομηχανίας στο BD.

Οι ώρες αιχμής είναι 18.00-22.00 κάθε μέρα αλλά υπάρχει και το σενάριο οι επιχειρήσεις να μειώνουν την κατανάλωση κατά μια ώρα το πρωί (9.00-10.00) και τρεις ώρες το βράδυ (18.00-21.00). Σε αυτές τις ώρες η κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 7.000MW-8.000MW, οπότε ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια ημερήσια μείωση της τάξης των 350MW-400MW ανά ώρα, ή 1.400MW-1.600MW ημερησίως. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο στόχος της μείωσης αφορά και τα Σαββατοκύριακα.

Πού διαφωνούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενστάσεις των εταιρειών υψηλής και μέσης τάσης που περιλαμβάνει το μέτρο είναι οι εξής:

  • Η Ελλάδα όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα  δεν έχει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου και κατ΄επέκταση ρεύματος σε αντίθεση με ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ο νότος ζήτησε να αγοράζουμε όλοι μαζί αέριο ή να επιβληθεί πλαφόν. Οι χώρες του Βορρά δεν συμφώνησαν. Και τώρα εμείς  «τρέχουμε» να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους για μείωση της ζήτησης ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος και, κατ΄επέκταση, φυσικού αερίου.
  • Υπάρχει μια κατηγορία εταιρειών όπως οι χαλυβουργίες που την τελευταία 15ετια δεν λειτουργούν το βράδυ, δηλαδή 18.00-20.00 επειδή ακριβώς το ρεύμα είναι ακριβό, αυτές τις ώρες.
  • Η πλειοψηφία των ενεργοβόρων επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής και έχουν πετύχει να μειώσουν τα κόστη του ρεύματος αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τώρα ζητείται από αυτές τις εταιρείες ουσιαστικά να διακόψουν την παραγωγή τους και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμβόλαια των πελατών τους.

Κυβέρνηση: Πολλαπλά τα οφέλη από το μέτρο

Ο αντίλογος είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν με τη μέθοδο των δημοπρασιών που θα διοργανώσει ο ΑΔΜΗΕ. Στόχος είναι στο τέλος της ημέρας οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να καλύπτουν όλες τις απώλειες που θα έχουν από τη μείωση της παραγωγής.

Επίσης, απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος εκ περιτροπής στα νοικοκυριά και σε άλλες δομές όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.α. Το πραγματικό όφελος, όμως, όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΝ αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής  θα οδηγήσει σε υποχώρηση της μέσης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και σε λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου.

Το θετικό είναι ότι στις μεγάλες τουλάχιστον ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως διατείνονται οι διοικήσεις τους, η διαδικασία μείωσης της παραγωγής δεν θα επηρεάσει τις εργασιακές σχέσεις με τους εργαζόμενους.

Ερωτηματικό παραμένει από την πλευρά της βιομηχανίας αν οι αποζημιώσεις από τις δημοπρασίες επηρεάσουν την επιδότηση που ήδη λαμβάνουν στους λογαριασμούς ρεύματος από το κράτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 55% στις τιμές χονδρικής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβασμένες οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση της επιδότησης

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Φεβρουάριο ήταν η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Στο 6% η αύξηση των τιμολογίων. Υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τη βιομηχανία το ακριβό ρεύμα: SOS για άμεση κρατική στήριξη

Ενεργοβόρες βιομηχανίες επιδοτούνται όσο και τα σούπερ μάρκετ. «Λεφτά δεν υπάρχουν», λέει η κυβέρνηση. Η βιομηχανία κάνει λόγο για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και μείωση παραγωγής. Ζητά αύξηση επιδοτήσεων και πράσινα διμερή συμβόλαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πολιορκία» από τις τιμές ρεύματος, εκτινάχτηκαν στα ύψη στην Ευρώπη

Συνεχής αύξηση και στην Ελλάδα, με την τιμή χονδρικής να ανεβαίνει από 319 ευρώ/μεγαβατώρα στα 377 ευρώ. Τεράστια αύξηση της τιμής φυσικού αερίου προβλέπει η Gazprom. Νέοι κίνδυνοι για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν κάτω από το μέσο όρο οι τιμές καταναλωτή σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Σύμφωνα με σχετική έκθεση η τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα αυξήθηκε σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο) κατά 2% ενώ στις άλλες χώρες οι αυξήσεις κλιμακώνονται σε διψήφια ποσοστά.