ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» του φυσικού αερίου στα 116 ευρώ, έπιασε χαμηλό τεσσάρων μηνών

Σε διαρκή αποκλιμάκωση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου φθάνοντας τις τιμές Ιουνίου. Οι αυξημένες προμήθειες LNG και η πλήρωση κατά 90% των αποθηκών της ΕΕ με αέριο πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, ενόψει των ανακοινώσεων της Κομισιόν.

Σε επίπεδα Ιουνίου επιστρέφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζοντας μία διαρκή αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες επηρεασμένες από τις κινήσεις της ΕΕ για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της ένωσης και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 116 ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 9,133%. Πρόκειται για τιμή στην οποία έχει να φθάσει από τις 15 Ιουνίου όταν είχε κλείσει περίπου στα 120 ευρώ /MWh. 

TTF

Η υποχώρηση των τιμών σε χαμηλό τεσσάρων μηνών με πτώση πάνω από 60% από το ρεκόρ Αυγούστου στα 349,9 ευρώ/MWh συνδέεται με την ολοκλήρωση του εφοδιασμού της Ευρώπης για τον χειμώνα, με πληρότητα πάνω από 90% στις αποθήκες της. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και τεράστια «ουρά» φορτίων LNG που ξεφορτώνουν αυτή την περίοδο στους σταθμούς FSRU της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι ροές μπορεί να είναι αυξημένες τον φετινό χειμώνα κατά 53% σε ετήσια βάση με τις ποσότητες στα 52 δισ. κ.μ., συνεκτιμώντας τις ελκυστικές τιμές και τη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα. Τα δύο αυτά δεδομένα οδηγούν σε κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για αέριο αγωγών, τις τιμές του οποίου απεικονίζει το ολλανδικό TTF.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που προωθεί η ΕΕ με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να σημειώνει ότι θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη κατά 10% φέτος και κατά επιπλέον 4% το 2023, δίνοντας τη δυνατότητα στη γηραιά ήπειρο να διατηρήσει επαρκή αποθέματα για τον χειμώνα, συγκρατώντας και ως ένα βαθμό τις τιμές.

Τέλος, οι αγορές φαίνεται να επηρεάζονται και από τις επικείμενες ανακοινώσεις της Κομισιόν σήμερα για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών και την διαχείριση των προμηθειών. Ειδικότερα, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντάσσονται η θέσπιση ενός δυναμικού προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέχρι να διαμορφωθεί ένας νέος δείκτης τιμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG),  οι κοινές προμήθειες LNG για τον επόμενο χειμώνα καθώς και μέτρα αλληλεγγύης για τη διαχείριση των προμηθειών αλλά και των αυξημένων τιμών ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 55% στις τιμές χονδρικής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο πέτυχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), μηδενικές ήταν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου τον Ιανουάριο του 2023 δηλαδή δεν εισάγαμε καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικές οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια δεν χρειάστηκε το ρωσικό αέριο για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών LNG.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επισημαίνοντας τον ρόλο του αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.