ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» του φυσικού αερίου στα 116 ευρώ, έπιασε χαμηλό τεσσάρων μηνών

Σε διαρκή αποκλιμάκωση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου φθάνοντας τις τιμές Ιουνίου. Οι αυξημένες προμήθειες LNG και η πλήρωση κατά 90% των αποθηκών της ΕΕ με αέριο πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, ενόψει των ανακοινώσεων της Κομισιόν.

Σε επίπεδα Ιουνίου επιστρέφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζοντας μία διαρκή αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες επηρεασμένες από τις κινήσεις της ΕΕ για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της ένωσης και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 116 ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 9,133%. Πρόκειται για τιμή στην οποία έχει να φθάσει από τις 15 Ιουνίου όταν είχε κλείσει περίπου στα 120 ευρώ /MWh. 

TTF

Η υποχώρηση των τιμών σε χαμηλό τεσσάρων μηνών με πτώση πάνω από 60% από το ρεκόρ Αυγούστου στα 349,9 ευρώ/MWh συνδέεται με την ολοκλήρωση του εφοδιασμού της Ευρώπης για τον χειμώνα, με πληρότητα πάνω από 90% στις αποθήκες της. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και τεράστια «ουρά» φορτίων LNG που ξεφορτώνουν αυτή την περίοδο στους σταθμούς FSRU της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι ροές μπορεί να είναι αυξημένες τον φετινό χειμώνα κατά 53% σε ετήσια βάση με τις ποσότητες στα 52 δισ. κ.μ., συνεκτιμώντας τις ελκυστικές τιμές και τη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα. Τα δύο αυτά δεδομένα οδηγούν σε κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για αέριο αγωγών, τις τιμές του οποίου απεικονίζει το ολλανδικό TTF.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που προωθεί η ΕΕ με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να σημειώνει ότι θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη κατά 10% φέτος και κατά επιπλέον 4% το 2023, δίνοντας τη δυνατότητα στη γηραιά ήπειρο να διατηρήσει επαρκή αποθέματα για τον χειμώνα, συγκρατώντας και ως ένα βαθμό τις τιμές.

Τέλος, οι αγορές φαίνεται να επηρεάζονται και από τις επικείμενες ανακοινώσεις της Κομισιόν σήμερα για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών και την διαχείριση των προμηθειών. Ειδικότερα, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντάσσονται η θέσπιση ενός δυναμικού προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέχρι να διαμορφωθεί ένας νέος δείκτης τιμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG),  οι κοινές προμήθειες LNG για τον επόμενο χειμώνα καθώς και μέτρα αλληλεγγύης για τη διαχείριση των προμηθειών αλλά και των αυξημένων τιμών ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο έως 64% το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλα καύσιμα το 2023-24

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμησε 3.500 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.