ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σύγκλιση κυβέρνησης - βιομηχάνων σε εθνικό σχέδιο για την «Βιομηχανία 4.0»

Τι δήλωσαν Αδ. Γεωργιάδης, Ευ. Μυτιληναίος και Μ. Στασινόπουλος στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0», με φόντο τις προτάσεις του ΣΕΒ για εθνικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού.

Συμφωνία επί της αρχής για την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ένα Εθνικό Σχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση όπως καταγράφηκε στη συζήτηση όπου μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Μ. Στασινόπουλος μέλος του Διοικ. Συμβουλίου της Viohalco στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εκτιμά ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να προσθέσει 7,7 μονάδες στο ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ) με τη μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας που θα επιτευχθεί. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, την οποία θα προσφέρουν από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ η διάρκειά του θα μπορούσε να ορισθεί σε τέσσερα έτη.

Αδ. Γεωργιάδης: Ώριμη η περίοδος για να γίνουν επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «η Ελλάδα ήταν βιομηχανική χώρα και μπορεί να ξαναγίνει». Για το γεγονός οτι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με την Ευρώπη, ο υπουργός ανέφερε πως πλέον «Η κοινωνία έχει ωριμάσει και η τεχνολογία είναι σε μετάβαση, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για εμάς» και πρόσθεσε πως το ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω μπορεί να είναι και πλεονέκτημα καθώς άλλες χώρες έχουν επενδύσει πρόσφατα και θα χρειαστούν χρόνια για την απόσβεση των επενδύσεων.

«Μπορούμε να τρέξουμε, αν το κράτος δώσει τα αναγκαία κίνητρα. Βούλησή μας είναι να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην βιομηχανία, χωρίς να απαξιώνω τον τουρισμό. Έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ενέργεια λόγω της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε διόδους να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανήγγειλε δε ότι την Δευτέρα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δραστηριοποίηση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι χρηματοδοτήσεις των επενδύσεων ενώ το Πάσχα θα είναι έτοιμη, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των επενδύσεων που εντάσσονται σε αυτόν.

Σημείωσε εξάλλου ότι προχωρά η απλούστευση των διαδικασιών καθώς με το σημερινό καθεστώς χρειάζονται 43 βήματα και 7 χρόνια για ολοκλήρωση μιας επένδυσης στον αναπτυξιακό ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΕΣΠΑ.

Για περισσότερες ανακοινώσεις ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε τους παρευρισκομένους στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα υπάρξουν και στην ομιλία που πρόκειται να πραγματοποιήσει το απόγευμα στο συνέδριο.

ΣΕΒ: Τι χρειάζεται για να πετύχει η ψηφιακή μετάβαση

Ο ΣΕΒ έχει καταθέσει τις προτάσεις του όπου ζητάει να υπάρξει ένα οργανωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την ενίσχυση του βήματος στην επόμενη εποχή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Οι δυνατότητες είναι μπροστά μας και το μόνο που μένει είναι να ανοίξουμε την πόρτα για την νέα εποχή».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε επίσης πως «οι επιχειρήσεις που επέζησαν της κρίσης είναι ήρωες», και σημείωσε πως η χώρα έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση και δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη. Υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ανέφερε ότι «σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό». Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σταθούν στα πόδια τους. «Αν το πρόβλημα είναι να πληρώσεις μισθούς στο τέλος του μήνα, η ψηφιακή τεχνολογία πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα», και υπογράμμισε πως «Χρειάζεται χρόνος και πολλή βοήθεια από την Πολιτεία».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού κλπ.

«Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά κι επιδοτείται σκανδαλωδώς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου για το οποίο τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σε πολλά σημεία δίκιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Viohalco, τόνισε πως «Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγματα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα», και υπογράμμισε την συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στις ελληνικές εξαγωγές και την στήριξη που παρείχε στην ελληνική οικονομία, ειδικά την περίοδο της κρίσης.

Ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε επίσης πως οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν την εκπαίδευση του προσωπικού τους, και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τα σχέδια των επιχειρήσεων για την ψηφιακή μετάβαση καθώς τα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Σημείωσε πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη εδώ και επηρεάζει τις εξελίξεις με την χώρα μας να έχει μείνει σχετικά πίσω. «Η Πολιτεία, είπε, πρέπει να φροντίσει να υπάρχει βιομηχανία γιατί είναι οδηγός ανάπτυξης των τεχνολογικών εξελίξεων».

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και την Παιδεία αλλά και στην διασύνδεση της Παιδείας με την παραγωγή κάτι που προϋποθέτει αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας. Χαρακτηριστικά τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται 122η θέση σε σύνολο 129 χωρών στην διασύνδεση της Παιδείας με την Βιομηχανία και ζήτησε «Να αφήσουμε τις αντιλήψεις που είναι ξεπερασμένες ήδη από την πραγματικότητα» και συμπλήρωσε πως «Το μεγαλύτερο όπλο, είναι να χτίσουμε στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαββάκης: Τι θα γινόταν αν η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτανε στο 12% από 8%;

«Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΒΕ, αν ο στόχος αυτός για αύξηση από το 8% στο 12% του ΑΕΠ επιτευχθεί, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10%.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί στο Δημόσιο 50% πάνω από τη βιομηχανία

Οι μισθοί στη βιομηχανία είναι οι υψηλότεροι στον ιδιωτικό τομέα και ο τομέας πρέπει να επεκταθεί για να αυξηθεί η ευημερία, τονίζει ο ΣΕΒ. Μόνο 23% των εργαζομένων απασχολούνται σε κλάδους έντασης κεφαλαίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση δράση για να μη χαθεί η 4η βιομηχανική επανάσταση

Θέμα επιβίωσης ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ. Πρέπει αξιοποιηθούν άμεσα οι πρακτικές της Ε.Ε. και όχι να χάνεται χρόνος σε άσκοπες, εσωστρεφείς μελέτες και αναλύσεις.