ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.

Ο σημαντικός ρόλος της επιχειρηματικότητας και των περιφερειών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Olympia Forum III, με τον Senior Partner της EOS Capital Partners, Γιάννη Παπαδόπουλο, να αναφέρει ότι χάρη στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης οι επενδύσεις που προβλέπονται να γίνουν θα ξεπεράσουν τα 60-70 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε την αξία των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητα, εξηγώντας ότι 5 από τις 9 επενδύσεις που έχει κάνει η EOS Capital Partners είναι στην ελληνική περιφέρεια και όχι στην Αθήνα.

«Ενισχύουμε την περιφέρεια, όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς αλλά και γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά της παραγωγής και της βιομηχανίας», σημείωσε προσθέτοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή που έρχεται. «Η εικόνα σήμερα στην περιφέρεια είναι πολύ καλύτερη από αυτήν πριν 10 χρόνια», επεσήμανε για να συμπληρώσει πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις που πέρασαν στις επόμενες γενιές διαμορφώνουν πλέον μία κουλτούρα πιο ανοιχτή στις συνεργασίες. Ωστόσο, υποστήριξε ότι παραμένει η ανάγκη να ξεφύγουν από το στενό οικογενειακό πλαίσιο και να γίνουν κερδοφόρες υγιείς επιχειρήσεις και υπογράμμισε πως συχνά οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ίδια κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν και χρειάζονται τρίτους επενδυτές.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, μίλησε για τις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα 5-6 χρόνια, οι οποίες δεν αφορούν μόνο «σκληρές υποδομές» αφού θα υπάρξουν, επίσης, επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην καινοτομία, που τελικά θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστική ισχύ στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν και θα δώσουν δυναμική στις περιφερειακές δυνάμεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας, όπου υπάρχει, όπως σημείωσε, τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε δυνητικά να προσελκύσει «smart money». «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 2 δισ. και μαζί με τους άλλους πόρους μπορούν να μαζέψουν τελικά 7-10 δισ. που θα επενδυθούν σε επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια. Σχετικά με τα κριτήρια ESG, σχολίασε ότι είναι σημαντικά για την πρόσβαση των επιχειρήσεων είτε σε επενδυτικά κεφάλαια είτε γενικά στη χρηματοδότηση.

«Οι πόροι που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν έχουν έρθει ξανά ποτέ στην ιστορία μας», επεσήμανε, κατά την παρέμβασή του, ο Σπύρος Κουβέλης, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη EPLO. Ωστόσο, υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η ελληνική περιφέρεια να ευθυγραμμιστεί με τις οδηγίες της ΕΕ και τους κανόνες που υπάρχουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ χρειάζεται, συγχρόνως, σχεδιασμός που να απαντάει στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, συντονισμός αλλά και σωστή χρηματοδότηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποχρέωση που θα ισχύσει για τις μεγάλες εταιρείες να δημοσιοποιούν στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια ESG, ενώ σχολίασε πως δυστυχώς οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν για να φτάσουν στο σημείο που πρέπει. «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε αλλά αυτό είναι θετικό και οδηγεί στην εξυγίανση», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων η πράσινη μετάβαση της χώρας

Όπως τόνισε ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος το μεγαλύτερο μέρος του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις και τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί η τροποποίηση του ΕΣΕΚ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους πόρους του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις με το 90% να το θεωρούν απαραίτητο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.