ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Sooc

Σ. Ζαχαράκη: Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των τουριστικών ΜμΕ

Η υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως σημαντικά τμήματα του σχεδιασμού αποτελούν η προσβασιμότητα, η ψηφιοποίηση, τα καταδυτικά πάρκα, αλλά και η αναβάθμιση τεσσάρων χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα.

Σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη και ενίσχυση των τουριστικών ΜμΕ παρουσίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, που σημείωσε ότι ήδη υπάρχει προδημοσίσευση της τάξης των 100 εκατομμυρίων για τις ΜμΕ σε σύνολο 200 εκατομμυρίων, τονίζοντας ότι «στοχεύουμε στην ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ στον τουρισμό, ενώ ήδη τρέχει ο αναπτυξιακός νόμος».

Επίσης, μίλησε για κονδύλια με θεματική εστίαση στον τουρισμό ύψους 170 εκατομμυρίων που θα φθάσει με μόχλευση τα 800 εκατομμύρια και θα αφορά, μεταξύ άλλων, τον ιαματικό και τον γαστρονομικό τουρισμό. Σημαντικά τμήματα του σχεδιασμού, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, αποτελούν η προσβασιμότητα, η ψηφιοποίηση, τα καταδυτικά πάρκα, αλλά και η αναβάθμιση τεσσάρων χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα. Ακόμη, μέσω του νέου ενισχυμένου ΕΣΠΑ για τις περιφέρειες, στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ένα δισεκατομμύριο για ΜμΕ.

Όσον αφορά την Ολυμπία, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα 12.000.000 από το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ολυμπίας, καθώς επίσης και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Microsoft για την ψηφιακή προβολή της περιοχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η πρωτοβουλία της Επιτροπής με το Transition Pathway είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα», επεσήμανε η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, προσθέτοντας πως η ΕΕ πρέπει να παραμείνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός αλλά με όρους βιωσιμότητας.

Όσον αφορά τη στρατηγική της Ελλάδας, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι οφείλουν να τεθούν στο επίκεντρο οι περιφέρειες συμπληρώνοντας πως για τον ολικό μετασχηματισμό του τουρισμού απαιτείται συνδυασμός πολιτικών και χρηματοδοτήσεων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για κατακερματισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων με συνέπειες στις ΜμΕ και τόνισε την ανάγκη για χρηματοδότηση περιφερειακών και τοπικών τουριστικών σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων κρίσεων.

Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ανέβηκε με τα δημόσια έργα και τις τουριστικές επενδύσεις, όπως ανέφερε ο CEO Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη υποδομών και σημείωσε ότι το τουριστικό προϊόν δεν μπορεί να είναι ο τουρισμός που έρχεται και φεύγει. «Θέλουμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό να ζήσει κοντά μας και να δημιουργήσουμε έναν πόλο ανθρώπων που θα είναι κάτοικοι και τουρίστες μαζί, καθώς κάθε ένας τέτοιος κάτοικος φέρνει άλλους δέκα τουρίστες», υπογράμμισε. «Η Ηλεία είναι το απόλυτο φαβορί σε αυτήν την κούρσα», υποστήριξε ο κ. Αγγελόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη για ίσες τουριστικές ευκαιρίες για όλους τους τόπους.

Σημαντικό παράγοντα αποτελούν η ψηφιακή μετάβαση του τουρισμού, αλλά και τα τουριστικά προϊόντα που δημιουργεί η ίδια η τεχνολογία, σύμφωνα με τον CEO Aratos Group, Νίκο Μπογονικολό. Σημείωσε ως παράδειγμα το Μπαλί, όπου πλέον συνδέονται οι τουριστικές επιχειρήσεις με τον ψηφιακό κόσμο μέσω του Bali Metaverse και τα Bali NFT's προς όφελος των επισκεπτών, με ταυτόχρονη χρήση της εικονικής και επαυξιμένης πραγματικότητας. «Το πολιστιστικό αγαθό μπορεί να αποτελεί το εργαλείο και το κίνητρο να βιώσει ο επισκέπτης τον πλούτο σε φυσικό αλλά και ψηφιακό επίπεδο, με τρόπους επαναστατικούς», επεσήμανε ο κ. Μπογονικολός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κεφάλαια 400 εκατ. δημιουργούνται funds για επενδύσεις σε μικρομεσαίες

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι τα funds που θα δημιουργηθούν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων θα επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών στρατηγικών.
Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Μεγάλο ενδιαφέρον από τράπεζες για το τουριστικό προϊόν

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την αξία των επενδύσεων αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών σε όλη τη χώρα που συνδέονται με την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 19,13 εκατ. ευρώ για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 699 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με επιχορήγηση 268,8 εκατ. ευρώ, για συνολικές επενδύσεις 693,3 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fund για μικρομεσαίες από τον Νίκο Καραμούζη

Ο πρώην πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης σχεδιάζει την ίδρυση fund που στόχο θα έχει την αναδιάρθωση δανείων και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία.