ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Κ. Σκρέκας: Ενισχύεται η ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της έναρξη λειτουργείας του αγωγού IGB και την κατασκευή των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την αλματώδη πρόοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά στο να καταστεί ένας σημαντικός πυλώνας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκαν σήμερα στη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Το μερίδιο αγοράς των ΑΠΕ θα ξεπεράσει φέτος το 46% και μπορεί κάλλιστα να φτάσει το 60% τα επόμενα τρία χρόνια. Εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε εντός του 2022 νέα έργα ΑΠΕ 2GW, μέγεθος το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τις νέες μονάδες ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν από τρία χρόνια».

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Διπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ θα τριπλασιάσουμε τη δυναμικότητα της αντίστοιχης διασύνδεσης με την Αλβανία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία της έναρξης λειτουργίας του αγωγού IGB καθώς και της κατασκευής των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο. Επιπλέον, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η δοκιμή αγοράς (market test) για τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα είναι 100% έτοιμο για τη μεταφορά υδρογόνου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Η Ελλάδα, ενδυναμώνει τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας και μεγιστοποιεί την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είμαι αισιόδοξος ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα συμπορευτούν με το κοινό ευρωπαϊκό όραμα της πράσινης μετάβασης και θα εργαστούμε με ενότητα, από κοινού, για ένα βιώσιμο μέλλον σταθερότητας και ανθεκτικότητας για τους πολίτες μας».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Staša Košarac, η υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου, Artane Rizvanolli, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων του Μαυροβουνίου, Ervin Ibrahimović και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Zorana Mihajlović.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επισημαίνοντας τον ρόλο του αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιες επιδοτήσεις τον Ιανουάριο: Πόσο θα πληρώσουμε για το ρεύμα

Εκτινάσσονται στα 840 εκατ. οι δαπάνες για επιδοτήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Με την επιδότηση, η χρέωση στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ πέφτει χαμηλότερα από 16 λεπτά/κιλοβατώρα.
tap-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφικτή η απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο έως το 2026

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Α. Σδούκου σημείωσε πως η Ελλάδα με τις δυο πλωτές μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου γίνεται σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή ανεξαρτησία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Τουλάχιστον στα 5 δισ. η αξία του κοιτάσματος στα Ιωάννινα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για μια δεκαετία. Για την Κρήτη δήλωσε ότι το 2025 ίσως πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η χώρα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως μεταβατικό καύσιμο τονίζοντας ότι η Ελλάδα γίνεται κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις βόρειες χώρες
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Κλειδί για φθηνότερο ρεύμα η διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η χώρα θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την κατασκευή του καλωδίου, τονίζοντας πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο πράσινης ενέργειας και συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.