ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Κ. Σκρέκας: Ενισχύεται η ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της έναρξη λειτουργείας του αγωγού IGB και την κατασκευή των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την αλματώδη πρόοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά στο να καταστεί ένας σημαντικός πυλώνας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκαν σήμερα στη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Το μερίδιο αγοράς των ΑΠΕ θα ξεπεράσει φέτος το 46% και μπορεί κάλλιστα να φτάσει το 60% τα επόμενα τρία χρόνια. Εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε εντός του 2022 νέα έργα ΑΠΕ 2GW, μέγεθος το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τις νέες μονάδες ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν από τρία χρόνια».

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Διπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ θα τριπλασιάσουμε τη δυναμικότητα της αντίστοιχης διασύνδεσης με την Αλβανία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία της έναρξης λειτουργίας του αγωγού IGB καθώς και της κατασκευής των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο. Επιπλέον, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η δοκιμή αγοράς (market test) για τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα είναι 100% έτοιμο για τη μεταφορά υδρογόνου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Η Ελλάδα, ενδυναμώνει τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας και μεγιστοποιεί την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είμαι αισιόδοξος ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα συμπορευτούν με το κοινό ευρωπαϊκό όραμα της πράσινης μετάβασης και θα εργαστούμε με ενότητα, από κοινού, για ένα βιώσιμο μέλλον σταθερότητας και ανθεκτικότητας για τους πολίτες μας».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Staša Košarac, η υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου, Artane Rizvanolli, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων του Μαυροβουνίου, Ervin Ibrahimović και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Zorana Mihajlović.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Τσούνης: Η Ελλάδα κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει. Υπογράμμισε τις υποδομές της χώρας για το φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Δεν θα έχουμε σοβαρό έλλειμμα σε φυσικό αέριο το χειμώνα

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπογράμμισε τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023 κατά 31%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα εννέα ρεκόρ που έσπασε η ενεργειακή αγορά στη χώρα μας το 2022

Ενδεικτικό του επιπέδου ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι ότι οι Διαχειριστές του συστήματος και του δικτύου λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περιόδους όπως η τωρινή του Πάσχα, οπότε η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή και η παραγωγή ΑΠΕ άφθονη.