ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές θα γλιτώσουν από επιβαρύνσεις 800 εκ. ευρώ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως το Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αποτελεί θεμέλιο για την λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι καλό νέο τόσο για τις τιμές της ενέργειας για τον καταναλωτή, όσο και για τη διαφάνεια στην αγορά.

Αυτά επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, όπου εγκαταστάθηκαν σύγχρονο λογισμικό και υπολογιστές για την παρακολούθηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ, εκτός από την λειτουργία της αγοράς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για την προστασία του περιβάλλοντος, με τις διασυνδέσεις των νησιών που οδηγούν σε διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά και μειώνουν το κόστος της τροφοδοσίας τους απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από επιβαρύνσεις της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως. «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ γιατί μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι το 2020 θα είναι χρονιά - σταθμός για την εταιρεία καθώς θα ξεκινήσει η λειτουργία της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Πελοποννήσου, θα συμβασιοποιηθεί η μεγάλη (Ηράκλειο - Αττική) καθώς και η διασύνδεση των Σποράδων μέσω Σκιάθου, θα ηλεκτρισθεί ο βρόχος Πάρου - Νάξου - Μυκόνου - Σύρου και θα τεθεί σε λειτουργία ο δυτικός διάδρομος Πελοποννήσου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πλειονότητα των νησιών θα έχουν διασυνδεθεί ως το 2030 ενώ έως τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμη η υποδομή για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας που είναι στην αρμοδιότητα του Διαχειριστή.

Παράλληλα με το Κέντρο Ελέγχου στο Κρυονέρι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε τεχνολογική αναβάθμιση των αντίστοιχων Κέντρων Ελέγχου στην Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη. Στο Κρυονέρι στεγάζονται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και το Νότιο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί το Βόρειο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως εφεδρικό Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχει την έδρα του και το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο οποίο θα συμμετάσχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και (όπως έγινε γνωστό σήμερα) η Ιταλία ενώ γίνονται συζητήσεις προκειμένου να ενταχθούν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ενόψει της διασύνδεσης της Κρήτης κατασκευάζεται εξάλλου Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Ηράκλειο που θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβρύχιο καλώδιο ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Εξοικονόμηση 3,7 δισ. ευρώ ως το 2034 από τις νέες διασυνδέσεις

Η πλήρης διασύνδεση νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα θα αποφέρει σωρευτική ελάφρυνση 3,7 δισ. ευρώ στους καταναλωτές έως το 2034, μειώνοντας σημαντικά τις χρεώσεις ΥΚΩ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.
Μάνος Μανουσάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Αναθεώρηση του δεκαετούς επενδυτικού σχεδίου, ο νέος προγραμματισμός

Σε αναθεώρηση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 προχωρά ο ΑΔΜΗΕ, με αυξήσεις κόστους κατά 1,5 δισ., μεταθέσεις σε κομβικές διασυνδέσεις νησιών και Ιταλίας και νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Λογότυπο ΑΔΜΗΕ κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Πώς επηρεάζει η αύξηση κεφαλαίου καταναλωτές και αγορά

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις άνω των 8 δισ. έως το 2034, με νέες εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις που στηρίζουν φθηνότερο ρεύμα και ενισχύουν τον ανταγωνισμό.
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Διαδικασία αύξησης κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ, με μετρητά και έκδοση 1 δισ. νέων μετοχών. Θα υπάρξει δικαίωμα προτίμησης, ενώ η State Grid έχει 24%. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν σε νέες διασυνδέσεις.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ για ΑΔΜΗΕ: Θεσμική υπευθυνότητα στις αναφορές για αύξηση κεφαλαίου

Πηγές του ΥΠΕΝ τονίζουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ αφορά το δημόσιο συμφέρον λόγω της σημασίας των ενεργειακών υποδομών και απαιτεί υπευθυνότητα με βάση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και της κεφαλαιαγοράς.