ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τελειώνει ο χρόνος για δηλώσεις από τρεις κατηγορίες φορολογούμενων

Όσοι έλαβαν αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με δωρεές και όσοι έλαβαν κληρονομιά μέσα στο 2021 έχουν περιθώριο ως το τέλος Δεκεμβρίου για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους.

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για τρεις κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν προθεσμία 45 ημερών για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και να αποφύγουν περιπέτειες και έξτρα επιβαρύνσεις.  

Ειδικότερα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 τελειώνει ο χρόνος για την υποβολή αρχικών η τροποποιητικών δηλώσεων από φορολογούμενους που εισέπραξαν αναδρομικά εντός του 2021 από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και όσους θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με χρηματικές δωρεές, ή έγιναν κληρονόμοι μέσα στο 2021. 

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να κλείσουν τις υποθέσεις οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:      

  1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με αναδρομικά. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται υποχρεούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ειδικότερα, ο κάθε υπόχρεος θα πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και να επιλέξει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Μετά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.  Οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. Επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα. Επίσης πρόστιμα και τόκοι δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ καθώς και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αποδοχών χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.
  2. Φορολογούμενοι για κάλυψη τεκμηρίων. Όσοι επικαλούνται γονικές παροχές χρηματικών ποσών για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις.
  3. Κληρονόμοι. Οι κληρονόμοι φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 υποχρεούται να υποβάλλουν χειρόγραφη δήλωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες και με βάση αυτά η εφορία θα προχωρήσει σε εκκαθάριση και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Σε περίπτωση πιστωτικών δηλώσεων το ποσό του φόρου επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών. Επίσης, δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι κληρονόμησαν περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» φόρων και προστίμων έφερε μία στις τρεις ενδικοφανείς προσφυγές

Κάθε φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή, οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα ελέγχων για φοροδιαφυγή με έμφαση σε άνοιγμα λογαριασμών

Θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα 900 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, εκ των οποίων σημαντικότερες είναι αυτές που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών. Έμφαση σε ηλεκτρονικό εμπόριο και απάτες με τον ΦΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματες οι επιστροφές φόρων, ποιες περιπτώσεις θα ελέγχονται

Χωρίς την υποβολή αίτησης θα γίνονται οι επιστροφές φόρων. Θα προηγείται κεντρική αξιολόγηση με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα διαχωρίζονται οι περιπτώσεις όπου θα διενεργείται έλεγχος πριν την πίστωση του ποσού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για τέσσερις υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, την αναβίωση 100 - 120 δόσεων, τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων και την υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.