ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: Η πράσινη μετάβαση συνεχίζεται παρά την ενεργειακή κρίση

Μιλώντας στο 1ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, ο υπ. Εργασίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι οι ΑΠΕ να αποτελούν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής στο τέλος της τρέχουσας 10ετίας.

Παρά τη σοβούσα ενεργειακή κρίση η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένει στο επίκεντρο της ενεργειακής μεταβασης στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο 1ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (16-17 Νοεμβρίου).

Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η επείγουσα ανάγκη της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού –υπό τα δεδομένα της κρίσης που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- οδήγησε όλες τις χώρες να επαναχαράξουν τον οδικό χάρτη προς την επίτευξη των στόχων του Fit for 55 και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ταυτόχρονα, όμως ανέδειξε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την εν λόγω ατζέντα Γιατί, όπως είπε, «η στόχευσή της είναι πλέον διπλή: Όχι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι και πριν το ξέσπασμα του πολέμου, η Ελλάδα είχε θέσει φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση: «Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας αναρριχήθηκε στην 7η θέση διεθνώς το 2021 από πλευράς διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Πριν λίγο καιρό, για πρώτη φορά στα χρονικά η καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ κάλυψε το σύνολο της ζήτησης για ρεύμα για 5 ώρες, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα για το πού θέλουμε να πάμε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και γι’ αυτό αναθεωρούμε τον στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80% στο τέλος της δεκαετίας (από 65% προηγουμένως)».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο στόχος για πλήρη εξάλειψη του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα για λόγους όχι μόνο περιβαλλοντικούς, αλλά και οικονομικούς παραμένει, υπενθυμίζοντας τους βασικούς άξονες του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα κινητοποιήσει κεφάλαια πάνω από 5 δισ. ευρώ για την αλλαγή του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης τα επόμενα χρόνια. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στα ειδικά προγράμματα που έχει σχεδιάσει η ΔΥΠΑ για την στήριξη της απασχόλησης στις περιοχές αυτές.

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να προετοιμάσουμε το εργατικό μας δυναμικό για την πράσινη μετάβαση με την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων. Η Ελλάδα εμφανίζει εδώ και χρόνια έλλειμμα στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Γι’ αυτό προωθήσαμε την άνοιξη νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο –μεταξύ άλλων- την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιεί η ΔΥΠΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση και επανακατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων τα επόμενα χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι οι πράσινες δεξιότητες βρίσκονται στο επίκεντρο και των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία. Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι δίκαια για όλους τους εμπλεκομένους και ότι δεν αφήνει κανέναν πίσω. Και θεωρώ ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης -που εμπνέονται από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές- υπογραμμίζουν την δέσμευσή της», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

O κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στο θεματικό πάνελ «Για ένα πράσινο και δίκαιο μέλλον» μαζί με την πρώην Επίτροπο Απασχόλησης κ. Άννα Διαμαντοπούλου, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Solvay, Ιλχάμ Κάντρι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ντράγκος Πισλάρου και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λουντ, κ. Σίλβια Σέργκερ.

Να σημειωθεί τέλος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στην ΕΕ για θέματα απασχόλησης. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Απασχόλησης Νίκολας Σμίτ, η Επίτροπος Ισότητας Ελένα Ντάλι, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 80% θα φτάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα το 2030

Σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ, δίκτυα, αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντική η ανάπτυξη περισσότερων από μια τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.
komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο για μια πιο «πράσινη» βιομηχανία

Μπαίνουν σε προτεραιότητα τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές καθώς και προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές διεργασίες με ελάχιστα απόβλητα.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέλει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ενώ θα μειωθεί ο αντίκτυπος των ορυκτών καυσίμων.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα μείωσε κατά 13% την κατανάλωση ενέργειας στο τέλος του 2022

Την μεγαλύτερη πτώση πανευρωπαϊκά κατάφερε η χώρα μας σύμφωνα με το ΙΕΝΕ ενώ είχε και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όρους μεριδίου της φωτοβολταϊκής παραγωγής στο σύνολο της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής καθώς διαμορφώθηκε σε 12,6%.