ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κρίσιμες συνομιλίες για το «χαράτσι» στις ΑΠΕ

Εκπροσώπους των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών που έχουν επενδύσει σε ΑΠΕ στην Ελλάδα συναντά στις 7.30 απόψε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τις αντιδράσεις στα σχέδια για νέα επιβάρυνση.

Εκπροσώπους των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συναντά στις 7.30 απόψε, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο πλησιάζει φέτος τα 300 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, Γ. Περιστέρης, επικεφαλής άλλων φορέων της πράσινης αγοράς, όπως ΕΛΕΤΑΕΝ και ΣΕΦ, καθώς και οι εκπρόσωποι των μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δηλαδή EDF, ENEL, Iberdrola, Total.

Το ζήτημα που θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ο τρόπος κάλυψης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, καθώς το υπουργείο έχει εξετάσει το τελευταίο διάστημα σενάρια επιβάρυνσης των παραγωγών ΑΠΕ με μειώσεις τιμολογίων κατά 4%-5%, τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από μικρότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς. Πληροφορίες αναφέρουν οτι για το θέμα υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση. 

Επιπλέον ξένοι παίκτες των ΑΠΕ έχουν εκφράσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο τη δυσαρέσκειά τους. Και έχουν διαμηνύσει ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η χρέωση την οποία θα κληθούν να πληρώσουν, όσο η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Η ενόχληση από τις μητρικές τους εταιρείες λέγεται ότι είναι έντονη, στη λογική ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν επενδυτή από την αθέτηση συμφωνιών του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη με τους φορείς της αγοράς και εκπροσώπους ξένων επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ενδέχεται να επανεξετάσουν τα σχέδια για επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν επιβληθεί νέα επιβάρυνση. Η προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση με τις έκτακτες εισφορές και το new deal του 2014 οδήγησε σε μακρά επενδυτική άπνοια που κράτησε αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Skylakakis, vouli, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Ελάχιστη γραφειοκρατία για «πράσινες» επενδύσεις

Η γγ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου από την πλευρά της ανέφερε πως αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα έδειξαν ανθεκτικότητα.