Φώτο: Shutterstock

Μαξίμου προς ξένους επενδυτές ΑΠΕ: «Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός»

Στη συνάντηση μεταξύ στελεχών πολυεθνικών εταιρειών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα αναζητηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα.

Δεν θα υπάρξουν βεβιασμένες αποφάσεις για το έλλειμμα των ΑΠΕ και τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με την αγορά, είναι το μήνυμα του Μαξίμου προς τις ξένες εταιρείες. Στελέχη πολυεθνικών με παρουσία στην Ελλάδα είχαν χθες συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο στο Μαξίμου με αντικείμενο το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ. Έλλειμμα που στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει στα 290 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Μαξίμου φαίνεται να έχει αντιληφθεί ποιο είναι το διακύβευμα και το μήνυμα που έστειλε στα στελέχη των ξένων ομίλων είναι πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι αμοιβαία αποδεκτές. Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών επανέλαβαν ότι τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της, θα λειτουργήσει αρνητικά για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η επιβολή εισφοράς για την κάλυψη του ελλείμματος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Τόνισαν ότι ήδη οι μητρικές τους εταιρείες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβαν όσα είχαν πει προχθές στον Κωστή Χατζηδάκη ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, που θα μπορούσε να αφορά χρηματοδότηση του ελλείμματος με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ένα αίτημα που εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα από την επίπτωση της πανδημίας, οι ξένες εταιρείες είναι διατεθειμένες να το υποστηρίξουν στην Κομισιόν με κάθε μέσο.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, το Μαξίμου φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και δεν θέλει να διακινδυνεύσει να φύγουν ξένοι επενδυτές. Σε αυτή την βάση η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη καθώς θα φανεί κατά πόσο θα βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στην αγορά των ΑΠΕ και το ΥΠΕΝ.

Οι εναλλακτικές

Στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη από την συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη διάφορες ιδέες, όπως το να αυξηθεί το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα των ρύπων που καταλήγουν στον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Έτερο μέτρο είναι να διατηρηθεί η αντισταθμιστική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές, μέσω της οποίας μετά την εφαρμογή του target model θα μπορούσαν να αντληθούν 120 εκατ. ευρώ. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα των ΑΠΕ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμήσεις των φορέων των ΑΠΕ υπολογίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στα 80 -100 εκατ ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο Κ. Χατζηδάκης έχει συμφωνήσει να δώσει στους φορείς των ΑΠΕ πρόσβαση στις μελέτες που ετοιμάζουν η ΡΑΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ, προκειμένου να συμβάλουν και αυτοί με τις δικές τους προτάσεις. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη τόσο γιατί θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον Κ. Χατζηδάκη, όσο και επειδή κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις θα φανεί κατά πόσο έχουν τύχη να προχωρήσουν ή όχι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα σε τρεις κινήσεις: Διασυνδέσεις, ΑΠΕ και target model

Η σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο φέρνει μικρότερες χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας και επιταχύνει την ένταξη έργων ΑΠΕ στο σύστημα. Η εφαρμογή του target model αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ

Χιλιάδες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα των 287 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Για μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξετάζεται να επιβαρυνθούν οι πάροχοι ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών

Tην υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 6 kWp που εκκρεμεί ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με τον σχετικό νόμο να έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.