ΓΔ: 921.7 -0.08% Τζίρος: 3.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Γιατί έχει καθυστερήσει η ρύθμιση για τα καταπατημένα κρατικά ακίνητα

Τελευταίο εμπόδιο η κατανομή των εσόδων για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο. Μόλις λυθεί αυτό το πρόβλημα, το νομοσχέδιο για υπό όρους εξαγορά 70.000 ακινήτων θα δοθεί σε διαβούλευση.

Εκκρεμότητες με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Υπερταμείο μπλοκάρουν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τις τουλάχιστον 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η νέα ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες» που αφορούν στα καταπατημένα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο και συγκεκριμένα στην κατανομή των εσόδων που θα προέλθουν από το τίμημα της εξαγοράς.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Το νέο νομοθετικό καθεστώς προαναγγέλλει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι

  • «η  τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

- την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της,

- την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με βασικά κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία ο κάθε ιδιώτης που έχει καταπατήσει δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή και η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της ρύθμισης:  

  • Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Θα υπάρχει ειδικό ποσοστό έκπτωσης επί του ύψους του τιμήματος το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το χρόνο και το είδος της κατοχής του ακινήτου.
  • Για τον καθορισμό του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τους ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α.) καθώς και στις περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.
  • Το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις ανάλογα με το ύψος του,
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένης δημόσιας έκτασης ακινήτου του δημοσίου είναι να αποδείξει ότι  έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχουν καταπατηθεί σχεδόν το 80% στην Αττική, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που ιδιοκατοικούνται ή εκμισθώνονται σε τρίτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athina-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης καταγραφή των κρατικών ακινήτων στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας

Το Μητρώο επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των ακινήτων. Προχωρά η διασύνδεση με το ΤΑΧΙS, για την απευθείας βεβαίωση των πρωτοκόλλων αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δήμοι θα σπεύσουν για μείωση αντικειμενικών τιμών ακινήτων

Εκτιμάται ότι από τους πρώτους δήμους που θα ζητήσουν μείωση τιμών ακινήτων θα είναι της Αστυπάλαιας, της Λήμνου, περιοχών της Εύβοιας καθώς και αρκετοί δήμοι της Αττικής, όπως η Δάφνη, το Καματερό, το Μοσχάτο και η Νέα Πέραμος.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με φορολογικές ελαφρύνσεις 2,4 δισ. ο προϋπολογισμός του 2023

Αύξηση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, «ενέσεις» στην αγορά ακινήτων, αποθεματικό 1 δισ. για νέα μέτρα στήριξης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει «παράθυρο» για μείωση σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Διάταξη νέου νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να υποβάλουν ενστάσεις ως το τέλος του έτους για αντικειμενικές αξίες που ξεπερνούν τις πραγματικές, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα και με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2022.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει πίσω ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, τονωτική ένεση στην αγορά

Ακόμη και για το 2025 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο να μεταθέσει την εφαρμογή του νόμου για φόρο 15% στα κέρδη από αγοραπωλησίες ακινήτων, με στόχο να στηρίξει την αγορά έναντι των πιέσεων από τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά.