ΓΔ: 917.01 -0.59% Τζίρος: 20.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Άνοιξε ο δρόμος για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Σταθμό χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των Θεσμών για τη χώρα. Ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή κερδών από κεντρικές τράπεζες, αλλά και για μόνιμη μείωση του πρόσθετου περιθωρίου στα δάνεια.

Για έκθεση «σταθμό» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σχετικά με τη δημοσίευση της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης των Θεσμών για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πιστοποιείται το γεγονός πως ανοίγει και επίσημα ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. «Κεφάλαιο που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022 – καθεστώς στο οποίο μόνο η χώρα μας είχε εισέλθει το 2018».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η Κομισιόν αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την αναπτυξιακή τροχιά που έχει μπει η ελληνική οικονομία, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες.

Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, «οι διαπιστώσεις της έκθεσης μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αποφάσεις του Eurogroup σχετικές με την εφαρμογή συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Όπως ανέφερε ειδικότερα, «αυτά περιλαμβάνουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMPs), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το πρώτο εξάμηνο του 2019, τον μηδενισμό, για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και – για πρώτη φορά – τη μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023-2049».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η έκθεση:

  • Πιστοποιεί την ισχυρή και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, και την οποία διατηρεί παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας που πυροδότησαν, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση.
  • Αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που έχει εφαρμόσει, και συνεχίζει να υλοποιεί, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτής της νέας – δεύτερης, μέσα σε διάστημα τριών, μόλις, ετών – μεγάλης εξωγενούς κρίσης, στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Πολιτικές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέτρα στήριξης έναντι των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης – τα οποία η Έκθεση περιγράφει ως από τα πλέον εκτεταμένα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022 – οι μειώσεις φορολογίας, και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Προβλέπει ότι, παρά τις εξαιρετικά μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις, το επίπεδο απασχόλησης θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια. Το ίδιο προβλέπεται και για το επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
  • Αναδεικνύει την πρόβλεψη για σημαντική βελτίωση των δημοσίων οικονομικών την περίοδο 2022-2024 και επισημαίνει την ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών συμβαδίζει με την εφαρμογή μέτρων στήριξης ενάντια στην ενεργειακή κρίση και νέες, μόνιμες μειώσεις φόρων για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την 1η/1/2023.
  • Επιβεβαιώνει, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία στις χρηματαγορές, τη συνεχιζόμενη βελτίωση των επιδόσεων του τραπεζικού τομέα και τη συνακόλουθη επέκταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ανάλογη θετική δυναμική αναπτύσσεται και από την πρόοδο που καταγράφει η έκθεση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.
  • Περιγράφει τη σταθερή και απρόσκοπτη παρουσία της Ελλάδας στις αγορές κρατικών ομολόγων, με σταθερό, τους τελευταίους μήνες, περιθώριο αποδόσεων, παρά τις αναταράξεις και αυξήσεις επιτοκίων στις διεθνείς αγορές. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διατηρεί υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων. Συνολικά, η Έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «η έκθεση συμπεραίνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, μια σειρά από στόχους που είχαν τεθεί, σε τομείς όπως η δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική, η φορολογική διοίκηση, η δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, το κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως επιβεβαιώνεται η σκληρή, μεθοδική και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους στην Ελλάδα στο πεδίο της οικονομίας μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλες και διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις. «Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται με την ίδια αποφασιστικότητα, χωρίς εφησυχασμό και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Συνεχίζεται με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη» όπως ανέφερε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς

Παράλληλα, ήδη δρομολογείται κοινή δράση με την DG REFORM και την EBRD για την παρουσίαση του έργου, η οποία εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητούν οι έμποροι

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας ότι η αναφορά της Κομισιόν επιβεβαιώνει την θέση της ομοσπονδίας που ζητά την κατάργηση αυτού του κεφαλικού φόρου.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεκλειδώνουν» μέτρα 748 εκατ. για το χρέος, έξοδος από την επιτήρηση τον Αύγουστο

Πέρασε το τεστ των Θεσμών η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg. Αύριο η δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας. Στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας, τι θα συζητηθεί.