ΓΔ: 907.72 0.40% Τζίρος: 13.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης δανειοληπτών θα συζητήσουν κυβέρνηση - τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί επιδότηση από το κράτος ή θα ζητηθεί μόνο από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις δανειοληπτών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες έθεσε για πρώτη φορά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενδεχόμενη παρέμβαση από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα για να υποστηριχθούν δανειολήπτες, κυρίως στεγαστικών δανείων, οι οποίοι θα έχουν δυσκολίες να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ήδη έχει φθάσει, σωρευτικά, στο 2% τους τελευταίους μήνες με άλλη μία αύξηση, τουλάχιστον κατά 0,50%, να αναμένεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες σχετικά με το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων και τόνισε ότι περιμένει πρωτοβουλίες και από τις τράπεζες ώστε να στηριχθούν οι ευάλωτοι.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε (μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1) ότι όποια παρέμβαση συζητηθεί θα είναι στοχευμένη σε δανειολήπτες που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά έχουν αντικειμενική αδυναμία, λόγω χαμηλών εισοδημάτων, να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις των δανείων τους.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιου είδους επιδότηση δόσεων, στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα», ή αν θα ακολουθήσει τον δρόμο που δείχνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η ισπανική, που ζήτησε από τις τράπεζες να προσφέρουν διευκολύνσεις στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται, με τη μορφή της μείωσης επιτοκίων, της παροχής περιόδου χάριτος ή της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων. Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες δηλώνουν απρόθυμες να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της στήριξης των δανειοληπτών, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σχηματισμό προβλέψεων και επιβάρυνση των κεφαλαίων τους.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος. Βλέπετε τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Θα αξιολογήσουμε λίγο καλύτερα τι κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα η πρώτη εικόνα που έχουμε από την Ισπανία είναι ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για παραμέτρους που συζητάνε σε άλλες χώρες. Άρα θέλει υπευθυνότητα και προσοχή».

Όπως τόνισε, όλα αυτά θα συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων. «Έχουμε τον δυνητικό κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει πόρους στην οικονομία για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Το επόμενο διάστημα εντατικοποιούνται οι συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Το θέμα των διευκολύνσεων σε δανειολήπτες είναι ένα από τα θέματα που θα περιληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με τους χρηματοδοτικούς φορείς. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, θα συζητηθεί επίσης η πιστωτική επέκταση, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, για τον οποίο κατ' επανάληψη έχει ζητήσει από τράπεζες και servicers να εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις ρύθμισης, αλλά και το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής σε καταθέσεις και προμήθειες τραπεζικών εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Σταϊκούρας έστειλε σαφές μήνυμα στο τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε αυξήσεις χορηγήσεων προκειμένου να στηρίξει την οικονομία αλλά και να επιταχύνει τις ρυθμίσεις οφειλών με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Επισήμανε ότι οι προκλήσεις της περιόδου είναι τεράστιες, γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει:

  • να συμβάλλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον,
  • να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν,
  • να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων,
  • να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,
  • να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του,
  • να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΤτΕ για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων λόγω επιτοκίων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας η διατήρηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλό επίπεδο, είχε διευκολύνει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο φθηνές οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Το υπουργείο Οικονομικών ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και τους servicers, με το ετήσιο επιτόκιο να μειώνεται κατά 0,75% για ενυπόθηκα δάνεια και κατά 1,50% για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» στα επιτόκια των δανείων, αργοί ρυθμοί αύξησης στις καταθέσεις

Από το 0,14% στο 0,20% αύξησαν οι τράπεζες το επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας τον Οκτώβριο. Στα υφιστάμενα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου η αύξηση ήταν 0,29%. Διευρύνθηκε κατά 0,85% το περιθώριο επιτοκίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις χρεώσεις των προμηθειών αλλά και τα επιτόκια καταθέσεων που παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά εν αντιθέσει με επιτόκια των δανείων.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Χωρίς κρατικές επιδοτήσεις η στήριξη σε δανειολήπτες

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών μέτρα για στήριξη των δανειοληπτών για την αύξηση των επιτοκίων που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος. Νέα συζήτηση εντός δύο εβδομάδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Να αξιοποιήσουν το πλαίσιο των ρυθμίσεων οι δανειολήπτες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από το 2019 έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος έχει βάλει 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να βοηθήσει στις ρυθμίσεις.