ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Εκταμίευση - εξπρές από Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται στη χώρα 3,5 δισ. ευρώ

Ίσως και εντός της ημέρας η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Ανεύθυνα όσα λέγονται για επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εκταμιεύσεις κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, καθώς αναμένεται, ίσως και εντός της ημέρας, η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που εξέτασε τον προϋπολογισμό του 2023.

«Αναμένεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, 3,5 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης, ακόμα και σήμερα, που απαντάει στα ανεύθυνα σχόλια για αναδιαπραγμάτευση. Αυτά είναι κεφάλαια που θα τονώσουν την κοινωνία στο σύνολό της, δημιουργώντας ελπίδα στους πολλούς και ανησυχία στους λίγους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας με αυτή την παρέμβαση και τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι επιταχύνει τις κινήσεις της για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς είχε υποβληθεί στην Κομισιόν αίτημα πληρωμής συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. σχεδιαζόταν να εκταμιευθούν στα μέσα του επόμενου έτους. 

Όπως είχε τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κυβέρνηση προχωρά την εφαρμογή του σχεδιασμού της νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εκπληρώσει ήδη 28 προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση δόσης και 25 προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση και επιπλέον έχουν επιτευχθεί άλλα τρία ορόσημα που αφορούν το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κάτι που επιτρέπει να εκταμιευθούν αρκετούς μήνες νωρίτερα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για αυτά τα τρία ορόσημα και την εκταμίευση των 1,8 δισ. αναφερόταν στα μέσα του 2023.

Αναφερόμενος στον νέο προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχει έντονα στοιχεία κοινωνικής φροντίδας και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο προϋπολογισμός συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την επιβολή στην Ελλάδα του πρώτου διεθνούς οικονομικού ελέγχου, που είχε επιβληθεί το 1823, μετά την επανάσταση του 1821.
  • Η χώρα παραμένει σταθερή παρά την παγκόσμια αναταραχή, προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4,1 εκατ. και έχουμε καταφέρει να μειώνουμε τους φόρους μεγαλώνοντας τον πλούτο μας.
  • Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται χάρη σε μια συνετή πολιτική που εφαρμόσαμε επί τριετία και μας επιτρέπει πρωτοβουλίες, όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και αυξήσεις 7,75% στο σύνολο των συντάξεων.
  • Υπάρχει έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες ανάγκες.
  • Προβλέπουμε για τη διετία 2022 - 2023 αμυντικές δαπάνες 6 δισ., γιατί δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς ασφάλεια και ευημερία χωρίς εξασφάλιση της κυριαρχίας.
  • Όλα αυτά δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι. Όσα λέμε σήμερα είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι να κομπάζουμε. Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους αλλά δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και στον λαϊκισμό.
  • Είμαστε μια κυβέρνηση που είναι με τους πολλούς. Ξέρω ότι η πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού», χωρίς να είναι πανάκεια έχει ανακουφίσει πολλούς, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός. Όσοι λοιδωρούν το καλάθι, ας δουν τα δικά τους λάθη.
  • Ο φετινός προϋπολογισμός υπηρετεί τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια και πάνω από όλα τη δέσμευσή μας ότι αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο κράτος που στοχεύει ψηλά και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις και καλό κλίμα για την οικονομία ζητούν τα στελέχη των εταιρειών

Όπως αναφέρει η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με δυναμική τάση και με προοπτική για το έτος που διανύουμε να πλησιάσει ακόμα και το 8,5-9% αναγνωρίζοντας πως έχουν γίνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο χαμηλά από τον στόχο το έλλειμμα, δαπάνες στήριξης 5,9 δισ. ευρώ

Κατά 729 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο διαμορφώθηκε το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν ελαφρώς πάνω από τον στόχο. Πρώτες πληρωμές 39 εκατ. για πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Donohoe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόναχιου: Το «Ελλάδα 2.0» είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε ότι μοιράζεται απολύτως, κι ο ίδιος, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία και ότι η φωνή της Ελλάδας σε πάρα πολλές, σημαντικές αποφάσεις, χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης.