ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Θ. Σκυλακάκης: Θα τρέξουν εκατοντάδες έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η υλοποίηση των δημόσιων έργων που περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία από το 2023.

Την ανάγκη να απορροφηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και να πέσουν στην οικονομία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης που επισήμανε το γεγονός ότι θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί ο ρυθμός των πραγματικών πληρωμών.

Μιλώντας στην ημερίδα για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που συνδιοργανώνει το ΙΟΒΕ και η Κομισιόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «τώρα μπαίνουμε στο πιο δύσκολο μέρος του προγράμματος που είναι η υλοποίηση των δημοσίων έργων τα οποία περιλαμβάνει» το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή εκατοντάδες είναι οι διαγωνισμοί που είτε έχουν βγει είτε βγαίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο, και αυτό όπως ξέρουμε όλοι στην Ελλάδα εμπεριέχει και τους περισσότερους κινδύνους, είτε από πρόσφυγες, είτε από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις», επισημαίνοντας ότι θα κριθεί τώρα η κυβέρνηση και η αγορά για την ικανότητά της να μεταφερθούν αυτοί οι πόροι από τα ταμεία στην οικονομία.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως θα δοκιμαστούν οι πραγματικές αντοχές της αγοράς στην απορρόφηση των πόρων καθώς όπως ανέφερε «είχαμε ένα ρυθμό απορρόφησης Δημοσίων Επενδύσεων για τα χρόνια πριν έρθουμε της τάξης των 5 δισ. ευρώ» και την περίοδο 2023 - 2025 «θα κληθούμε να «υπερδιπλασιάσουμε το ρυθμό πραγματικών πληρωμών». «Είναι τεράστια τα νούμερα», είπε το 2023 θα έχουμε 12 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις. «Θα είναι η μεγάλη δοκιμασία για όλα τα επίπεδα της αγοράς» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης την στιγμή που μπαίνει και το ΕΣΠΑ στην εξίσωση, επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ βρίσκονται σε φάση ωριμότητας για την υποβολή αιτήματος, τονίζοντας επίσης και τη σημασία που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι λάθος οι υψηλές επιδοτήσεις καθώς δεν συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, δίνοντας έμφαση στα δάνεια που έχουν χαμηλή συνεισφορά αλλά έχουν ανταπόκριση καθώς βγαίνουν πιο γρήγορα έναντι του Αναπτυξιακού Νόμου που έδινε τα λεφτά σε 3-4 χρόνια και σημείωσε ότι μπορούν να υπάρχουν χαμηλές επιδοτήσεις συγχρονισμένες με την επένδυση.

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα υπάρξουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής το μεταρρυθμιστικό έργο προχωράει όπως προβλεπόταν και επισήμανε την επιμονή της Κομισιόν σε αυτό το κομμάτι. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «έχουμε τελειώσει 11 αξιολογήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα και τα 2 αιτήματα εκταμίευσης τα έχουμε κάνει όλα στην ώρα μας. Το να κάνεις μία τέτοια συνεργασία σε 14 πακέτα και να γίνουν όλα στην ώρα τους είναι ένα ρεκόρ». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και πραγματοποιούνται αποτελεσματικές ιδιωτικές επενδύσεις που αξιοποιούν και τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Αποφυγή της ύφεσης το 2023 εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ανάπτυξη της χώρας το 2023 θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2019, εν αντιθέσει με την Ευρώπη που ο ρυθμός θα πέσει σημαντικά.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η χώρα καταφέρνει να καλύψει το επενδυτικό κενό 30 ετών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της κυβέρνησης για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Κύμα επενδύσεων» θα έρθει το 2023 μαζί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού θα δοθούν τα δισεκατομμύρια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Τα βασικά στοιχεία του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης παρουσίασε στο Ecofin ο Χρ. Σταϊκούρας. Ποιες είναι οι 13 δράσεις που θα λάβουν επιδοτήσεις, πώς θα κατανεμηθούν τα δάνεια από το νέο Ταμείο.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.